Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, αποδείχθηκε πως εκτός από τη ΝΔ, και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ΚΚΕ, αποφεύγουν να βρεθούν στο ίδιο στούντιο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ εν όψει των εκλογών.

Ενώ είχαν συμφωνήσει για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών την 1η Ιουλίου, και παρ΄ότι ο Πρωθυπουργός δέχτηκε να προσέλθει κατ΄ευθείαν από το αεροδρόμιο άμα τη επιστροφή του από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εντούτοις επικαλέστηκαν αδυναμία τροποποίησης των προγραμμάτων τους με αποτέλεσμα το – προς ώρας τουλάχιστον – ναυάγιο του ντιμπέιτ.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε δηκτικά: “Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι το ντιμπέιτ των δυο μας. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη – παραδόξως – και το ΚΚΕ, έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απ’ ευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών”.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, από την πλευρά της καλεί “όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου”, και υπογραμμίζει:

“Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός. Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα προκειμένου να μη βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου, και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate. Κατόπιν τούτου ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να βρεθεί κατ’ ευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση”.