Εκθέματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην Παλαιά Βουλή

Τρία εκθέματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής θα εκτεθούν στο δεύτερο μέρος της έκθεσης με θέμα «Από τη Μεγάλη…στη Σύγχρονη Ελλάδα» που θα διοργανώσει το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Ελλάδος τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Παλαιά Βουλή.
Screenshot_1402
“Η πρόσκληση που δέχθηκε το Μουσείο Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής για τον δανεισμό τριών εκθεμάτων του στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας, υπογραμμίζει τη μοναδικότητα και την ανεκτίμητη ιστορική, πολιτισμική και καλλιτεχνική αξία των εκθεμάτων του”, τονίζει ο εμπνευστής και ιδρυτής του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής, Αντώνης Λιάπης, και προσθέτει: “Φυσικά έγινε δεκτή, και τρία καλάθια ασφαλισμένα σε ανθεκτικά κιβώτια, κατασκευασμένα γι΄ αυτόν τον σκοπό. πήραν τον δρόμο για την Παλαιά Βουλή”.
Τα τρία εκθέματα, είναι:
  • μία πλεκτή βαλίτσα μέσα στην οποία τοποθετήθηκαν αντικείμενα οικογένειας προσφύγων του Πόντου (οικογένεια Ερμόπουλου), η οποία επιβιβάστηκε το 1923 σε πλοίο στο λιμάνι της Τραπεζούντας με προορισμό τον Πειραιά.
  • καλάθι χεριού από φλούδα φουντουκιάς, με τη μοναδική χάραξη των αρχικών του πόντιου κατασκευαστή, Νίκου Κιαγχίδη, με τη μέθοδο της πυρογραφίας, και αισθητική που παραπέμπει σε βυζαντινό αυτοκρατορικό μονόγραμμα.
  • κοφίνι από ξύλο φουντουκιάς μέσα στο οποίο οι Έλληνες του Ευξείνου Πόντου αποθήκευαν φουντούκια αλλά χρησιμοποιείτο και ως μέσο μεταφοράς των νηπίων πάνω σε άλογα και μουλάρια.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο του 2024 και θα συνοδεύεται από κατάλογο.

“Ραντεβού, λοιπόν, στην Αθήνα”, μας προσκαλεί ο κ. Λιάπης. 

Εκθέματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην Παλαιά Βουλή Εκθέματα του Μουσείου Καλαθοπλεκτικής Κομοτηνής στην Παλαιά Βουλή

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood