Έκτακτο κονδύλι στο ΔΠΘ για τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών απαιτεί η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ

"Δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, όπως είναι το δικαίωμα στις δωρεάν μετακινήσεις μας".
kinit-komotini-02

“Δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, όπως είναι το δικαίωμα στις δωρεάν μετακινήσεις μας”, διαμηνύουν τα εκλεγμένα στους φοιτητικούς συλλόγους των τμημάτων του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και στον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Κομοτηνής, μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας.

Οι φοιτητές καλούν “το ΔΠΘ να αναλάβει τις ευθύνες του απαιτώντας έκτακτο κονδύλι προκειμένου να λυθεί άμεσα το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών”, ενώ ταυτόχρονα αξιώνουν και από τον Δήμο Κομοτηνής και από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, πέρα από τις «φιέστες» υποδοχής πρωτοετών, έμπρακτα να δείξουν τη στήριξή τους στη φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, προχωρώντας σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα, η αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών της πόλης”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των φοιτητών της ΠΚΣ:

“Ξεκινώντας η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, και ενώ τα τμήματα υποδέχονται πολλές εκατοντάδες πρωτοετείς φοιτητές, με ευθύνη των αρχών του ΔΠΘ το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών βρίσκεται στον αέρα!

Οι φοιτητές δεν παρέμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματά τους. Με απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Ελληνικής Φιλολογίας πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, με πολλούς φοιτητές να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Επιπλέον, έλαβε χώρα παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο της πόλης όπου οι φοιτητές διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους πως η δωρεάν μετακίνησή τους είναι δικαίωμα το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι αυτό να ικανοποιηθεί. Κατόπιν συνάντησης με τον αντιδήμαρχο, λόγω απουσίας του Δημάρχου, οι φοιτητές έλαβαν την εγγύηση ότι ο Δήμαρχος θα επικοινωνούσε άμεσα μαζί τους, πράγμα που τελικώς δεν έγινε ποτέ. Οι φοιτητές κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με κινητοποίηση και παρέμβαση στη Πρυτανεία του ΔΠΘ στις 13/ 10, όπου έγιναν δεκτοί στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ και παρουσίασαν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής. Σε μία περίοδο που αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη καθημερινά για να σπουδάσουν, η αποστέρηση της δωρεάν μετακίνησης αποτελεί ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος. Τόνισαν πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων τους και της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που παραδίδουν τη φοιτητική μέριμνα κομμάτι-κομμάτι σε εργολαβικές εταιρείες, μεταφέροντας το κόστος σπουδών στις πλάτες τους.

Έπειτα από μεγάλη συζήτηση και προσπάθεια των φοιτητών να αποσπάσουν κάποια δέσμευση, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν εξαντλήσει τα όποια περιθώρια για την επιστροφή της δωρεάν μετακίνησης, χωρίς αποτέλεσμα, λέγοντας επί της ουσίας ότι το ζήτημα της μετακίνησης των φοιτητών παραμένει στον αέρα και ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη μεταφορά τους επ’ αόριστον.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούμε να πληρώνουμε για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, όπως είναι το δικαίωμα στις δωρεάν μετακινήσεις.

Έκτακτο κονδύλι στο ΔΠΘ για τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών απαιτεί η φοιτητική παράταξη της Πανσπουδαστικής ΚΣΥπεύθυνη για αυτήν την κατάσταση είναι η πολιτική όλων διαχρονικά των Κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ, πετσοκόβοντας την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας χρόνο με τον χρόνο για τις ανάγκες των φοιτητών. Είναι η πολιτική των Κυβερνήσεων να παραδίδουν την φοιτητική μέριμνα, σίτιση, στέγαση, μεταφορές, σε εργολάβους και επιχειρηματίες οι οποίοι ροκανίζουν τις τσέπες των φοιτητών προκειμένου να κερδοφορούν στις πλάτες τους.

Απαιτούμε άμεσα το ΔΠΘ να αναλάβει τις ευθύνες του απαιτώντας έκτακτο κονδύλι προκειμένου να λυθεί άμεσα το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών.

Δήμος και Περιφέρεια, πέρα από τις «φιέστες» υποδοχής πρωτοετών, έμπρακτα να δείξουν τη στήριξή τους στη φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, προχωρώντας σε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα, η αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση όλων των φοιτητών της πόλης.

Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για επιστροφή της δωρεάν μετακίνησης των φοιτητών!

Απαιτούμε:

  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ
  • ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΠΘ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ!”.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα έχει καταθέσει Κοινοβουλευτική Ερώτηση ο Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου ζητώντας από το Υπουργείο Παιδείας έκτακτη χρηματοδότηση – θυμηθείτε εδώ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood