“Έξυπνα ηλιακά παγκάκια” | Πρόταση εγκατάστασής τους (και) στην Κομοτηνή

Του Γεώργιου Καρακωστίδη.
EXYPNAGPAGKS

Κομοτηνή | “Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024” – Βραβείο “Ειδική Μνεία Προσβασιμότητας 2021” στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Προσβάσιμων Πόλεων 2021. Ομολογουμένως δύο πολύ τιμητικές διακρίσεις για την πόλη μας.

Ο Δήμος πρέπει “χτίζοντας” στις παραπάνω διακρίσεις να προετοιμάζει τη σταδιακή μετάβαση της πόλης στις νέες δομές των μελλοντικών έξυπνων πόλεων μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις προς όφελος της νεολαίας και όλων των κατοίκων. Κάτι που κάνουν από ετών ήδη πολλές πόλεις της χώρας μας. Μια πόλη μάλιστα που έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οι οποίοι συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην οικονομική δραστηριότητα, στην αύξηση του εισοδήματος, αλλά και στην ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων. Συνεπώς ο Δήμος θα έπρεπε για έναν επιπλέον λόγο να ανταποκρίνεται με γρηγορότερα αντανακλαστικά στις σύγχρονες καθημερινές ανάγκες αυτής της νεολαίας.

Μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία έχουν ήδη υλοποιήσει δεκάδες Δήμοι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα, είναι η εξής: να τοποθετηθούν στα γνωστά πολυσύχναστα σημεία της πόλης, “έξυπνα ηλιακά παγκάκια”. Είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος πράσινης ενέργειας που παρέχει οικονομικά, κοινωνικά, και περιβαλλοντικά οφέλη για τις μελλοντικές βιώσιμες πόλεις. Είναι σύγχρονα, καινοτόμα, όμορφα σχεδιασμένα, χωρίς μεγάλο κόστος. Συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα ενός συμβατικού σημείου ξεκούρασης, αποτελούν όμως παράλληλα μια καινοτομία που θα μπορούσε να εντάσσεται και στις δράσεις μιας “Έξυπνης Πόλης | Smart City”. Τα “έξυπνα παγκάκια” λειτουργούν αποκλειστικά με καθαρή ηλιακή ενέργεια. Αυτή η ενέργεια αποθηκεύεται και είναι διαθέσιμη όλες τις ώρες της μέρας. Ουσιαστικά, μέσω ενσωματωμένων κυψελών, μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Έτσι, ένα “έξυπνο παγκάκι” συνιστά έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό σταθμό διευκολύνσεων ο οποίος προσφέρει στους χρήστες πολλές παραπάνω υπηρεσίες από την ανάπαυση. Διαθέτει θύρες usb όπου καθένας μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή. Επιπρόσθετα, διαθέτει θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης, και παρέχει και τη δυνατότητα παροχής δικτύου wi-fi. Μπορεί επίσης να περιέχει οθόνη για ώρα, ημερομηνία και θερμοκρασία, καθώς και μια μεγάλη οθόνη με χρήσιμες πληροφορίες, όπως καιρός, ενημερώσεις, ανακοινώσεις, αλλά και δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αμαξιδίων και ποδηλάτων. Εκπληκτική είναι η παρουσία τους τη νύχτα, αφού μόλις πέφτει το φως του ήλιου, φωτίζονται με χρώμα επιλογής. Επιπλέον, υπάρχει ένας αισθητήρας προκειμένου σε περίπτωση βροχής τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας συνεπώς την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Έχουν ρυθμιζόμενη θερμοκρασία για άνεση ανάπαυσης ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες.

Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και πρέπει να προτείνουμε σύγχρονες λύσεις αν θέλουμε να γίνουμε στο μέλλον μια “έξυπνη” πόλη.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood