Εκπρόσωποι – είκοσι πέντε τον αριθμό – από κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έγιναν δεκτοί από τη Διοίκηση του ΔΠΘ στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων “International Academic Partnerships Programme (IAPP)-Greece”, για την ενίσχυση της συνεργασίας των αμερικανικών και των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η αντιπροσωπεία, με τη συνοδεία στελεχών του Institute of International Education και του Υπουργείου, επισκέφθηκε εγκαταστάσεις και υποδομές της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής, συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές, τους Κοσμήτορες των Σχολών, τους Προέδρους των Τμημάτων και Καθηγητές του Πανεπιστημίου που έχουν ήδη αναπτύξει συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η υποδοχή ξεκίνησε με το  καλωσόρισμα από τον Πρύτανη, Καθηγητή Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, ο οποίος παρουσίασε τη στρατηγική ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τα επιτεύγματά του και το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας για ανάπτυξη και εμβάθυνση των συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ακολούθησε η παρουσίαση του πανεπιστημίου, της φυσιογνωμίας του, του εκπαιδευτικού έργου και του ερευνητικού προφίλ του, από τον Αντιπρύτανη, Καθηγητή Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο.

Στη συνέχεια, οι Κοσμήτορες των Σχολών παρουσίασαν τις Σχολές και τα επιμέρους Τμήματα του Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τους τρόπους υποστήριξης νέων συνεργασιών, τη διερεύνηση θεματικών περιοχών και δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και τρόπων συνέχισης των επαφών μεταξύ των πανεπιστημίων μετά την επίσκεψη.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν περισσότερο αφορούσαν τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, επιστημών της εκπαίδευσης, κοινωνικών επιστημών με έμφαση στο μεταναστευτικό θέμα, εκπόνησης κοινών προγραμμάτων σπουδών, ανταλλαγής φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, συμμετοχής αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στο ΔΠΘ, και στήριξης των ελληνικών σπουδών στις ΗΠΑ.

Η συζήτηση συνεχίστηκε και στο γεύμα δικτύωσης που ακολούθησε.

Κατά την αναχώρησή τους τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για το επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου και της έρευνας που διεξάγεται στο ΔΠΘ, για το εύρος των πεδίων πιθανής συνεργασίας που διερευνήθηκαν, και για τις προτάσεις συνεργασίας που έλαβαν από τους εκπροσώπους των Σχολών και των Τμημάτων του ΔΠΘ με τους οποίους συναντήθηκαν.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των μελών της αντιπροσωπείας, και οι Αντιπρυτάνεις του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτης Μάρης και Καθηγήτρια Μαρία Μιχαλοπούλου, παρέστησαν και στην Αθήνα, κατά την επίσημη υποδοχή και την εναρκτήρια εκδήλωση “Pharos Summit 2022”, που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη-ΚΠΙΣΝ παρουσία του Πρωθυπουργού, του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Η αμερικανική ακαδημαϊκή αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους/τις: California Polytechnic State University, Columbia University, George Mason University,  Indiana University, Johns Hopkins University, Joliet Junior College, Lehigh University, Michigan State University, Ohio Northern University, Princeton University, Roger Williams University, Rutgers University, Stockton University, Tufts University, University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, Widener University, William & Mary, Yale University, York College of Pennsylvania. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of international Education κ. Allan Goodman, η υπεύθυνη διακρατικών σχέσεων του ΙΕΕ κυρία K. Kuja και δύο στελέχη του Γραφείου του Γ.Γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ Εκπρόσωποι κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το ΔΠΘ