Αυτό το φθινόπωρο η περιβαλλοντική οργάνωση τεσσάρων νέων φίλων GrO2be ξεκίνησε την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων σχετικά με τη γη και την καλλιέργειά της σε παιδιά και νέους με αφορμή το πρότζεκτ “Κήποι Κομοτηνής” που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου – ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στόχος είναι η εξοικείωση των πολιτών της Κομοτηνής με τη γη και την καλλιέργεια της με βιολογικό τρόπο.
Η δράση λαμβάνει χώρα:
α) σε δημοτικά σχολεία όπου γίνεται η πρώτη, θεωρητική επαφή, με τη βοήθεια της Γεωπόνου Χριστίνας Σαρούδη.
β) στους βιολογικούς λαχανόκηπους Κομοτηνής (περιοχή ΟΑΕΔ) όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να πιάσουν το χώμα με τα χέρια τους έχοντας τη βοήθεια του Γεωπόνου Στάθη Πολυτσάκη.
Η δράση ξεκίνησε στις 31/10 στο 11ο δημοτικό σχολείο, συνεχίστηκε στις 10/11 στο 3ο δημοτικό. και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς υπολείπονται άλλα οκτώ σχολικά όπως και εκπαιδεύσεις σε ενήλικες.
Η ανταπόκριση των μαθητών
Τα παιδιά αυτής της γενιάς μπορεί να είναι σαφώς πιο πληροφορημένα σε πολλά ζητήματα, αλλά δεν έχουν συχνά την ευκαιρία άμεσης επαφής με τη γη. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό θα τα έκανε αδιάφορα για το περιβάλλον, μα η γνώση τους περί κλιματικής αλλαγής τα κάνει να έχουν την περιέργεια να γνωρίσουν τους Κήπους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με ενθουσιασμό.
Άξια αναφοράς είναι κι η συνδρομή του exagono στη συγγραφή της πρότασης και στην αρχική καθοδήγηση.