Φοιτητές και φοιτήτριες της νομικής επιστήμης από το αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (54 τον αριθμό), βρέθηκαν στην Κομοτηνή, την οποία ο συνοδός τους καθηγητής ποινικού δικαίου Γιώργος Νούσκαλης, επέλεξε για ένα περιεκτικό εκπαιδευτικό διήμερο.

Ενημέρωση στο κατάστημα κράτησης

Την πρώτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο κατάστημα κράτησης Κομοτηνής. Εκεί, ο διευθυντής κ. Θεοχάρης Σταυρόπουλος και ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Αθανάσιος Σιαμπάνης, ενημέρωσαν τους φοιτητές για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων, όπως είναι ο θεσμός των αδειών, η απόλυση υπό όρους (αποφυλάκιση), η πρόωρη απόλυση με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), ο ευεργετικός υπολογισμός της ποινής, η νομική βοήθεια που παρέχεται σε οικονομικά αδύναμους κρατούμενους, το δικαίωμα των επισκέψεων, το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εργασία, το εκλογικό δικαίωμα,  το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, η θεραπεία-απεξάρτηση από ναρκωτικά, οι μεταγωγές και ο πειθαρχικός έλεγχος (παραπτώματα και ποινές), κ.ά. Επίσης οι εκκολαπτόμενοι νομικοί επιστήμονες, ενημερώθηκαν για την εποπτεία που ασκείται στο κατάστημα από την εισαγγελία πρωτοδικών Ροδόπης [ο εισαγγελέας του τόπου όπου βρίσκεται το κατάστημα (εισαγγελέας επόπτης) έχει την αρμοδιότητα να εποπτεύει τις συνθήκες εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων και τη νομιμότητα έκτισης της ποινής του εγκλεισμού στη φυλακή].

 

Ενημέρωση για τον ρόλο της εισαγγελίας

Πρώτη φορά φοιτητές νομικής ζήτησαν να ενημερωθούν από την εισαγγελία πρωτοδικών Ροδόπης.

episkepsi foititon 3Την επομένη επισκέφθηκαν το δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής όπου μετά από σχετική άδεια φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θράκης. Αναλυτική ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη λειτουργική αρμοδιότητα του εισαγγελέα και την αστυνομική προανάκριση, παρείχε η εισαγγελέας πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη, η οποία ειδικότερα αναφέρθηκε στα θέματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας των ανηλίκων, υπογραμμίζοντας της αναγκαιότητα της πρόληψης, καθώς και στο θέμα της προστασίας των κακοποιημένων ανηλίκων. Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης από την υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων και κοινωνικής αρωγής, οι κυρίες Χριστίνα Σιμάκη, Χαρά Τσάκατου, και Άννα Πετρίδου. Τέλος, στους φοιτητές διανεμήθηκαν και φυλλάδια με υποδείγματα εισαγγελικών διατάξεων, αποφάσεων, βουλευμάτων, κλπ, ώστε να κατανοήσουν περισσότερο τον ρόλο του εισαγγελέα.