Στην Κοπεγχάγη ταξίδεψαν έξι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ιάσμου με συνοδούς καθηγητές, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Erasmus+ ΚΑ229 / Συμπράξεις μεταξύ σχολείων” με θέμα “Αειφόρος Διαχείριση Νερού / Sustainable Water Approach Management (SWAM)”.

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών το οποίο αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+, έχει διάρκεια δύο έτη και εκτός από το ΓΕΛ Ιάσμου συμμετέχουν σχολεία από την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Δανία. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών στα περιβαλλοντικά προβλήματα  της ρύπανσης και της μόλυνσης των λιμνών των ποταμών, των ωκεανών, του υδροφόρου ορίζοντα και των υπόγειων υδάτων.

Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Δανία είχε ως κεντρικό θέμα την επίσκεψη σε μεγάλη μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων όπου διαχωρίζονται οι επικίνδυνες ουσίες από το νερό ώστε αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον. Στους χώρους της μονάδας οι μαθητές γνώρισαν τη μηχανική απομάκρυνση των υλικών και τη βιολογική αποικοδόμηση των αποβλήτων με τη διαδικασία της αναερόβιας χώνεψης που πραγματοποιείται με την απουσία οξυγόνου. Θετικές εντυπώσεις άφησε η ύπαρξη εντός της μονάδας εκπαιδευτικού τμήματος για την ενημέρωση των μαθητών με συμμετοχή σε εργαστήρια και άλλες δράσεις βιωματικού χαρακτήρα.

Στον χώρο του σχολείου παρουσιάστηκαν έργα με θέμα το «Το νερό στην τέχνη», με τους μαθητές του ΓΕΛ Ιάσμου να παρουσιάζουν πίνακες ζωγραφικής (ναυμαχίες στις ελληνικές θάλασσες), ποιήματα (Λήθη, Λορέντζου Μαβίλη), μύθους (Δανάη και Δίας).

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη σύνταξη μιας καταστατικής χάρτας διαχείρισης των υδάτων.

Επισκέφθηκαν επίσης σημεία πολιτιστικού  και ιστορικού ενδιαφέροντος (άγαλμα Μικρής Γοργόνας, κτίριο Κοινοβουλίου) της Δανίας.

Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν μοναδικές εμπειρίες ζωής. Επίσης βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων, εξάσκησαν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα, αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες με τους συνομηλίκους τους από τις άλλες χώρες, ανέπτυξαν φιλίες, ενδυνάμωσαν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Επόμενος εκπαιδευτικός σταθμός τους, η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα.