Εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.
IMG_3349

Τετραήμερη εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης.

Η πρώτη επίσκεψή τους ήταν σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, την αρχαία πόλη Στόβοι (STOBI). Οι Στόβοι ήταν αρχαία πόλη της Παιονίας που στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες και αργότερα έγινε πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας. Η πόλη κτίστηκε στο σημείο όπου ο ποταμός Εριγώνας ενώνεται με τον Αξιό, κάτι που της προσέδωσε μεγάλη εμπορική και στρατηγική σημασία. Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος σε οινοποιείο της περιοχής (Stobi Winery) και άφιξη στην πρωτεύουσα.

Επόμενες στάσεις ήταν: ο σιδηροδρομικός σταθμός – μουσείο της πόλης, το σπίτι της μητέρας Τερέζας, η κεντρική πλατεία, η πέτρινη γέφυρα του Βαρδάρη του 15 αιώνα, η νεότερη γέφυρα (Art Bridge), τα τουρκικά λουτρά Daud Pasa Baths (που σε παλαιότερες εποχές ήταν τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων και σήμερα στεγάζουν την γκαλερί «City Art Gallery»), και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Ιστορικού Μουσείου ΑλεξανδρούποληςΣτη συνέχεια υπήρξε γνωριμίας με την παλιά πόλη και την εκκλησία της Αγίας Αναλήψεως του Σωτήρος (Ηoly Savior church), το τζαμί του Μουσταφά Πασά, το φρούριο, και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Ακολούθησε ελεύθερος χρόνος  στην παλιά πόλη με το παζάρι (old bazaar), το χάνι (Κapan Ηan), τα δημόσια λουτρά, τον πύργο του ρολογιού και την μποέμικη συνοικία της πόλης (Debar Maalo), πριν την επίσκεψη στην Οχρίδα, όπου:

Η περιήγηση ξεκίνησε από το Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ. Στον χώρο της Μονής είναι θαμμένος ο Όσιος Ναούμ που ίδρυσε τη μονή το 905 μ.Χ. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Οθωμανούς τον 15 αιώνα και ξαναχτίστηκε μετά τον 16 αιώνα Το σημερινό μοναστήρι έχει αγιογραφίες από τον 16 αιώνα. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Οχρίδας και επίσκεψη στο μουσείο – Οικεία των Ρόμπεφ, στο εργαστήριο χαρτιού (National workshop for handmade paper), στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας και στο αρχαίο ελληνορωμαϊκό (200 π.Χ.) θέατρο. Στην τοποθεσία  Plaoshnik έγινε επίσκεψη στο φρούριο του Σαμουήλ (Βασιλική 5ου αι., μοναστήρι Αγίου Κλημέντιου και Αγίου Παντελεήμονα), και στο πρώτο σλαβικό πανεπιστήμιο. Επόμενη στάση, στην πόλη Στρούγκα όπου βρίσκεται το ποτάμι Μαύρος Δρίνος που δημιουργείται από τη λίμνη Οχρίδα και χύνεται στην Αδριατική θάλασσα στην Αλβανία.

Εκδρομή στη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποίησαν μέλη και φίλοι του Ιστορικού Μουσείου ΑλεξανδρούποληςΤην τελευταία μέρα τα μέλη της εκδρομής πήραν μέρος στην προαιρετική κρουαζιέρα στη λίμνη της Οχρίδας όπου είδαν τις παλιές φυλακές, τη γέφυρα των ερωτευμένων, την περιοχή Κανέο (γειτονιά των ψαράδων), την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την έπαυλη του Τίτου, την  περιοχή του Αγίου Στεφάνου και όλες της ακτές από την πλευρά της Οχρίδας. Τελευταία στάση η πόλη Μοναστήρι (Bitola), η αρχαία Βυζαντινή Ηράκλεια με επίσκεψη στο Ναό του Αγίου Δημητρίου του 1830 μ.Χ., στον πύργο του ρολογιού του 17ου αιώνα, στο Γενί τζαμί του 1552 μ.Χ., στο Μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, και στην κατοικία των αδελφών Ιωάννη και Μιλτιάδη Μανάκη, και με βόλτα στον γνωστό πεζόδρομο Σιρόκ (Shirok sokak street).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood