Εκδόθηκε, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, η άδεια εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα, του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) / Κομοτηνής-Stara Zagora.
Τα σχέδια για την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού έχει εγκρίνει από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο μήκους 182 χιλιομέτρων αγωγός, είναι σχεδιασμένος να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έως το 2021. Ενδεχόμενη μελλοντική φάση δε του έργου, θα μπορούσε να αυξήσει τη δυναμικότητα σε 5 κ.μ./έτος, και να επιτρέψει τη ικανότητα αντίστροφης ροής από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
“Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε βασική ενεργειακή πύλη της Γηραιάς Ηπείρου, συμβάλλοντας στην προοπτική ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς”, ανέφερε ο κ. Σταθάκης.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΠΑ, η άδεια εγκατάστασης για το ελληνικό τμήμα αποτελεί ορόσημο, μετά την ήδη εκδοθείσα απόφαση για την εγκατάσταση και διαδρομή στην Ελλάδα, καθώς και την αντίστοιχη άδεια κατασκευής που εκδόθηκε στη Βουλγαρία το 2017. Αποτελεί επίσης προαπαιτούμενο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού στην Ελλάδα, και έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης των αναγκαίων χώρων για την κατασκευή του Μετρητικού Σταθμού στην περιοχή της Κομοτηνής. Το τελευταίο αδειοδοτικό βήμα πριν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του αγωγού, είναι η άδεια για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), η οποία αναμένεται να εκδοθεί από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Την ανάπτυξη του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία ICGB AD, κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία «IGI Poseidon» (όπου συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ) και η βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου «BEH».
Το συνολικό επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση του έργου, ανέρχεται σε 240 εκατομμύριο ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί ως εξής:
- άμεση εισφορά ιδίων κεφαλαίων ύψους 46 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της κοινής επιχείρησης,
- συνεισφορά ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ) το οποίο διαχειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,
- δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την BEH (το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην ICGB AD),
- άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 39 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας μέσω του βουλγαρικού επιχειρησιακού προγράμματος «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα» 2014-2020 (OPIC).
πηγές: depa.gr, banks.com.gr, euractiv.gr
επιμέλεια: inkomotini.news