Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου Κομοτηνής, τονίζει:

Αναφορικά με το θέμα της φιλοξενίας ανήλικων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καθώς και μιας σειράς αναληθών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων που προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, οι οποίοι αντέδρασαν σύσσωμοι μαζί με τη Διοίκηση εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρίας τους και δίνοντας μάχη για την αποκατάσταση της αλήθειας και της κανονικότητας, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» κατέθεσε νηφάλιες θεσμικές προτάσεις προς την εκτόνωση της έντασης, και λαμβάνοντας πρωταρχικά υπόψη το λεπτό ζήτημα της παιδικής προστασίας και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες από το Νομοθέτη διαδικασίες, στον επίλογο του θέματος που προέκυψε θεωρούμε ότι πρέπει να τονίσουμε:

·    Η δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων που εκφράστηκε μέσα από την συνδικαλιστική πράξη της παραίτησης του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Κοσμά Φιλιππίδη, καθώς έγινε πολλάκις δέκτης πίεσης και έντονων παραπόνων, λειτούργησε τελικώς στη σωστή κατεύθυνση.

·    Η υποβολή της παραίτησης του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» κ. Γεώργιου Φιλιππίδη στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ο οποίος μέσα από την επιστημοσύνη του, την τεκμηριωμένη κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, αλλά και την επιμονή του, υπερασπίστηκε με σθένος τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, τη συνολική προσφορά του προσωπικού, αλλά και το κύρος του Νοσοκομείου Κομοτηνής ως δομής υγείας, απέδωσε τελικώς τα αναμενόμενα.

·     Η έκδοση Δελτίου Τύπου του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις 13-09-2018 προς τους εμπλεκόμενους φορείς, προτρέποντας να λειτουργούν θεσμικά και να δοθούν άμεσα κατευθυντήριες γραμμές για μελλοντικά περιστατικά απροστάτευτων ανηλίκων, καθώς η πολιτεία διαθέτει τις κατάλληλες δομές υποστήριξης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

είχαν ως αποτέλεσμα:

Την έκδοση συγκεκριμένων οδηγιών για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων που προκύπτουν στα πλαίσια διαχείρισης περιστατικών ανήλικων σε κίνδυνο, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης καταστάσεων παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων που ισχύουν πανελλαδικά.

Φρονούμε ότι η έκδοση των συγκεκριμένων κατευθυντήριων οδηγιών θα συμβάλει ουσιαστικά στην ορθή διευθέτηση κρισίμων ζητημάτων, καθώς το νοσοκομείο ως δευτεροβάθμια δομή παροχής δημόσιας υγείας και οι εργαζόμενοί του, είναι πάντα έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κάθε εισαγγελική παραγγελία – στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου – όσο αφορά τις ιατρικές εξετάσεις του ανήλικου και την τυχόν, αν υφίσταται σοβαρός λόγος υγείας, νοσηλεία του.

Καθίσταται όμως ξεκάθαρο ότι για τη φιλοξενία υγιών παιδιών, την εξεύρεση κατάλληλης δομής παιδικής προστασίας, τη συνοδεία στη δομή, το μέσο και τα έξοδα μεταφοράς, είναι υπεύθυνοι άλλοι θεσμικοί φορείς και όχι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, δηλώνουμε για άλλη μια φορά παρών στην αντιμετώπιση κρίσιμων κοινωνικών καταστάσεων, ιδίως στο  λεπτό ζήτημα της παιδικής προστασίας. Απαιτούμε όμως τον σεβασμό του θεσμικού μας ρόλου, την αγαστή και ειλικρινή συνεργασία, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του Νομοθετικού πλαισίου, το οποίο περιγράφει σαφώς και διακριτικά τις αρμοδιότητες και τα όρια του κάθε Φορέα.