Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και η ημερήσια εφημερίδα Έβρου «Η Γνώμη», εν όψει της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, διοργανώνουν αφιερωματική εκδήλωση την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 20:00 στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος ως ομιλητές ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Γαλάνης, Στρατηγός ε.α., και η κ. Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Κωνσταντίνος Κ. Χατζόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής στο ΔΠΘ.

Ο κ. Αντωνόπουλος θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής εκείνης να αναθέσουν στην Ελλάδα την εντολή τήρησης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στο «βιλαέτιο Αϊδινίου», δηλαδή σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Μικράς Ασίας.

Ο κ. Γαλάνης θα ανιχνεύσει τους λόγους για τους οποίους επελέγησαν οι συγκεκριμένες μονάδες του ελληνικού στρατού που εστάλησαν στη Σμύρνη, και θα παρουσιάσει την αποβίβαση του στρατού στις 2/15 Μαΐου 1919, καθώς και τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στην πόλη.

Η κ. Μαραγκοζάκη θα παρουσιάσει την εικόνα της Σμύρνης του 1919. Δηλαδή τη δημογραφική σύσταση της πόλης, το πολεοδομικό συγκρότημα, τις συνοικίες (ελληνορθόδοξη, αρμενική, μουσουλμανική κ.ά.), τα κυριότερα μνημεία, τα δημόσια κτίρια και τους χώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας.