Εκδηλώσεις μνήμης των Κιζδερβενιωτών που έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων Κεμαλικών τη 14η Σεπτεμβρίου 1920, ημέρα κατά την οποία κάηκε το χωριό Κίζδερβεντ, αλλά και όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προγονικές τους εστίες μετά τη μάχη, και αφού φιλοξενήθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο της Κίου για δύο χρόνια, πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς στο πλαίσια της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Ροδίτη σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

c091d126 afisa 1Μέρος των προσφύγων Κιζδερβενιωτών, η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων τους εγκατέστησε στο χωριό του Ροδίτη όπου σήμερα διαμένουν περί τις τριάντα πέντε οικογένειες  Κιζδερβενιωτών, ενώ πολλές οικογένειες διαμένουν στην Κομοτηνή και σε άλλα χωριά του νομού Ροδόπης, πλήθος δε Κιζδερβενιωτών, εγκαταστάθηκαν στους νομούς Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη αισθανόμενος την ανάγκη να τιμήσει τους Κιζδερβενιώτες κατοίκους του οικισμού, με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της προγονικής ιστορίας των κατοίκων και τη μεταλαμπάδευση αυτής στους νέους, ανέλαβε την πρωτοβουλία τέλεσης μνημοσύνου καθώς και συναφών εκδηλώσεων στην πλατεία του χωριού (όπου θα υπάρχει και μπουφές), την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

  • 8:00–11:00 Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ροδίτη – Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Κιζδερβενιωτών πεσόντων, και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη Φαίη Σπίνου.
  • 11:00-11:15 Κατάθεση στεφάνων στο ηρώο στην πλατεία του χωριού.
  • 11:15-11.30 Ομιλία με θέμα «Η αποκατάσταση των προσφύγων στο χωριό Ροδίτης της Ροδόπης το 1923», από τη Βασιλική Φίλιου, υποψήφια διδάκτορα στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
  • 12:00-13:00 Αναβίωση εθίμων και γάμου της Φρυγίας (Κιζδερβέντ, Μπερμπέρ Ογλάν) από συλλόγους. Συμμετέχουν: Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες», Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη.
  • 13:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο “Χρήστος και Εύη” – Η μεταφορά θα γίνει με οχήματα του πολιτιστικού συλλόγου.

Το παρών θα δώσουν και απόγονοι (κάτοικοι Τουρκίας) του μοναδικού Έλληνα Χριστιανού Κιζδερβενιώτη, που για λόγους ανωτέρους της βούλησής του δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους συμπατριώτες του στον δρόμο της προσφυγιάς για τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, και παρέμεινε στο Κίζδερβεντ.

56360843 prosklisi