Στον Άρειο Πάγο θα βρεθεί σήμερα η Σαραρέ Χαντεμί, η οποία ζητά να παραμείνει στην Ελλάδα όπου έφτασε μαζί με την εξάχρονη κόρη της από το Ιράν προκειμένου να γλιτώσουν από τον πρώην σύζυγο της και το αυταρχικό καθεστώς.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, αφού σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο στην Κομοτηνή αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν, όπου ο πρώην άνδρας της έχει υποβάλει μήνυση για απαγωγή, η οποία σύμφωνα με τον νόμο του κράτους τιμωρείται τουλάχιστον με ποινή φυλάκισης 15 χρόνων, ενώ ισχύει και η Σαρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης είναι προγραμματισμένη από συλλογικότητες όπως η «Καμία Ανοχή» και «το Μωβ» στις 9:30, οπότε παράλληλα αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής θα βρεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να στηρίξει την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης της.

Η κακοποιημένη μητέρα κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, αφού συνελήφθη μετά από αίτημα Interpol και η μικρή Ντιάνα σε δομή φιλοξενίας. Ακολουθεί δήλωση συμπαράστασης από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

«Η έκδοσή της σημαίνει βασανιστήρια και θάνατο»

Δήλωση συμπαράστασης

Η Sharareh αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν, μη αντέχοντας άλλο τη συστηματική  κακοποίηση από τον σύζυγό της, τόσο της ίδιας όσο και της 6χρονης κόρης της, Diana. Είναι γνωστό ότι στο Ιράν το νομικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους καθώς η περιφρόνηση των ιρανικών αρχών για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα είναι τρομακτική.

Αντίθετα το ανελεύθερο θεοκρατικό καθεστώς μπορεί να τις θεωρήσει υπεύθυνες και να τις τιμωρήσει διπλά. Οι ιρανικές αρχές, μέσω σκληρών πρακτικών, παραβιάζουν συστηματικά  τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απαγόρευση βασανιστηρίων και άλλων ειδών κακοποίησης. Είναι προφανές λοιπόν ότι μια γυναίκα ζώντας σ’ αυτόν τον ασφυκτικό κλοιό δεν έχει και πολλές επιλογές αν θέλει να επιβιώσει αυτή και το παιδί της από κακοποιητικές συμπεριφορές,  έμφυλες ή των αρχών.

Η Sharareh, για να γλιτώσει, επέλεξε  να έρθει στην Ελλάδα, ζητώντας καταφύγιο και συμπαράσταση.  Φτάνοντας  όμως εδώ, αντί να βρει τη συνδρομή που περίμενε, συνελήφθη με ένταλμα της Interpol  για αρπαγή ανηλίκου, δηλαδή του παιδιού της, μετά από μήνυση που έχει υποβάλει ο πρώην σύζυγός της – μέλος των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν, σημειωτέον. Σήμερα η Sharareh απολαμβάνει την «ελληνική φιλοξενία», κρατούμενη στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς το πρωτόδικο δικαστήριο διέταξε την έκδοσή της, ενώ η ανήλικη Diana βρίσκεται σε καταυλισμό προσφύγων στην Ορεστιάδα, απολαμβάνοντας επίσης την «ελληνική φιλοξενία».

Η έκδοση της Sharareh στο Ιράν, σημαίνει χωρίς περιστροφές βασανιστήρια και θάνατο. Όσο για τη μικρή Diana το μέλλον το οποίο της επιφυλάσσει ο «στοργικός» πατέρας της είναι να την παντρέψει όταν γίνει 9 ετών. Ως εκ τούτου  η σύμπραξη του ελληνικού κράτους σ’ αυτά τα εγκλήματα είναι ανεπίτρεπτη και  σημαίνει συνενοχή.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στην Sharareh Khademi  και στον δίκαιο αγώνα της για αξιοπρέπεια, ελευθερία και ασφάλεια για την ίδια και το παιδί της.

Αντιτίθεται στην έκδοσή τους στο Ιράν, σε μια χώρα όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθημερινότητα και η θανατική ποινή στην ημερήσια διάταξη, και καλεί τις ελληνικές αρχές να μην επιτρέψουν αυτό το έγκλημα.

Πηγή: efsyn.gr