Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον βαθμό συντήρησης από τους αρμόδιους φορείς των αγροτικών δρόμων στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας, παρήγγειλε η εισαγγελέας πρωτοδικών Ροδόπης κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη, μετά από έγγραφο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής που αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή η οποία αποτελεί προστατευόμενο υδροβιότοπο του δικτύου Natura 2000 με είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στην περιοχή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση πυρκαγιών περιμετρικά της λίμνης και ειδικά στις περιοχές Διαλαμπής-Κοπτερού (θυμηθείτε εδώ χαρακτηριστικό ρεπορτάζ του Αυγούστου του 2017), με αποτέλεσμα να έχει καεί συνολικά μεγάλη προστατευόμενη έκταση, καθώς η λίμνη περιβάλλεται από καλαμιώνες, ζώνες αλμυρικιών, παραποτάμια δάση και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λειβάδια.

Το έργο της προσέγγισης και της κατάσβεσης των πυρκαγιών από τις πυροσβεστικές δυνάμεις δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο, αφού οι αγροτικοί δρόμοι που οδηγούν στη λίμνη εμφανίζουν σημάδια εγκατάλειψης· ορισμένοι δε έχουν στενέψει αρκετά λόγω της αυτοφυούς βλάστησης στο πρανές της οδού και στις κοίτες των αποστραγγιστικών καναλιών, ενώ άλλοι συγχωνεύτηκαν με αγροτεμάχια.

Τούτων δοθέντων η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής καλεί συναρμόδιους φορείς και τοπικές αρχές* να προβούν σε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξαλειφθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι πυρκαγιές στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, προτείνονται μέτρα και ενέργειες όπως:

  • ενημέρωση πολιτών, κατοίκων, κυνηγών / διανομή φυλλαδίων,
  • εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης,
  • 24ωρες περιπολίες από Αστυνομία, Δασαρχείο, Θηροφυλακή, Δήμο, Λιμενικό.

*Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου, Δ/νση Δασών Ροδόπης, Δασοκομείο Ιάσμου, ΟΠΕΚΕΠΕ Ροδόπης, Δήμος Ιάσμου – Δ/νση Περιβάλλοντος, Δήμος Κομοτηνής – Δ/νση Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κομοτηνής, Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας-Θάσου, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ροδόπης, Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής, Θηροφυλακή Ροδόπης, Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγος.