Σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα του «Βήματος της Κυριακής» και της «Κυριακάτικης Δημοκρατίας», τα οποία αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει λανθασμένα και ελλιπή στοιχεία για τα κρούσματα στη επιτροπή λοιμωξιολόγων, και κάνουν λόγο για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχουν το Μαξίμου και η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση καταλογίζοντας “μαγείρεμα” των στοιχείων “με πολιτική σκοπιμότητα”, καλώντας τη Δικαιοσύνη παρέμβει “για λόγους δημοσίου συμφέροντος”, και ζητώντας τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Σήμερα έχουμε δύο εφημερίδες οι οποίες όχι μόνο δείχνουν εγκληματικά λάθη διαχείρισης της πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων συνανθρώπων μας καθημερινά, αλλά και κάτι χειρότερο: ότι μαγειρεύονται στοιχεία με πολιτική σκοπιμότητα για να μην αναδειχθεί το ακριβές μέγεθος της τραγωδίας που ζούμε. Πλέον τον λόγο πρέπει να έχει η δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι η εισαγγελική παρέμβαση για απόκρυψη, συσκότιση και διαστρέβλωση στοιχείων, είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες”.

Νωρίτερα, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στα δημοσιεύματα, τόνισε πως “η διακίνηση ψευδών ειδήσεων για τον ΕΟΔΥ υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας”. Ολόκληρη η δήλωσή του: «H διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη δίνουν  μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, βλάπτουν την κοινή προσπάθεια. Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων: το Εθνικό Μητρώο COVID-19· και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής, υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων. Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπισή της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα, κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Έλληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται από τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορoνοϊό (COVID-19)”, και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας».

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, έκανε λόγο για “εγκληματικές ευθύνες του Μαξίμου” σε δήλωσή του η οποία έχει ως εξής: Τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη. Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων “Βήμα” και “Δημοκρατία”, οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα τη μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Απαιτούμε εδώ και τώρα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται. Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη”.

Aπό την πλευρά του ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για “δημοσιεύματα νοσηρής φαντασίας” και διαβεβαιώνει πως “το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων είναι μόνο ένα”. Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: “Τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα, αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στη χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές. Συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ οι οποίοι για δέκα μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση καθημερινά σε όλη την Ελλάδα για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία. Ο ΕΟΔΥ επανασυστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και δομήθηκε μέσα στη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού, με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών. Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη. Ενημερώνουμε ότι: 1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής, διαψεύδονται κατηγορηματικά. Κάποιοι, είτε σκοπίμως είτε από άγνοια, μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάριά τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων. 2. Περισσότεροι από εκατό επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων. 3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ. Οι κρίσεις πουλάνε καλά, που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί, είναι να σταθούμε ατομικά και συλλογικά στο ύψος των περιστάσεων”.

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοί του, είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας”. Ολόκληρη η απάντησή του: “Από την αρχή αυτής της πανδημίας, άνθρωποι με διαφορετικές ενασχολήσεις, εμπειρίες και βιώματα, διαφορετικά background και διαδρομές, βρεθήκαμε μαζί, δίπλα-δίπλα, ενώσαμε δυνάμεις, αφήσαμε πίσω μας διαφορετικούς σχεδιασμούς και προτεραιότητες, και συντεταγμένα και οργανωμένα στρατευθήκαμε στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, στον πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο αλλά τόσο επικίνδυνο παγκόσμιο εχθρό. Στην Πολιτική Προστασία, σε όλη αυτή τη διαδρομή, οι συνοδοιπόροι μας, οι άμεσοι καθημερινοί μας συνεργάτες σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της πατρίδας, ήταν, είναι και παραμένουν τα στελέχη, οι επιστήμονες, οι συνεργάτες και η εξαιρετική και έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ! Μαζί και δίπλα-δίπλα, όλους αυτούς τους μήνες, καθημερινά, ακούραστα, παλεύουμε για χιλιάδες συνανθρώπους μας, μοιραζόμαστε επιχειρησιακά δεδομένα, επικαιροποιούμε προσεγγίσεις, πρωτόκολλα και στρατηγικές, αναλύουμε δεδομένα και επιχειρούμε συντονισμένα, όπου χρειαστεί χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. Όπου πρέπει, όποτε πρέπει και για ό,τι πρέπει… Τα σημερινά δημοσιεύματα για όλους εμάς στην οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας, όσους δηλαδή καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία, είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα. Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού, και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης. Όποιος έχει εργαστεί σε τέτοιες ομάδες για έναν κοινό στόχο, αυτό μπορεί να το καταλάβει καλά. Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν από όλους σοβαρότητα, προσήλωση στον στόχο, και αποτελέσματα. Ο ΕΟΔΥ, οι επιστήμονές του, οι συνεργάτες και εργαζόμενοί του, είναι ήρωες της πρώτης γραμμής αυτής της πανδημίας. Όλοι εμείς της Πολιτικής Προστασίας το ξέρουμε και συνεχίζουμε μαζί τους τον αγώνα αδιαφορώντας για δημοσιεύματα και αναφορές που απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και ψήγματα δυσπιστίας και να αποπροσανατολίσουν τους Έλληνες πολίτες από τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα μάχης…”.