«Αν δούμε την καμπύλη των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, η χώρα μας είναι σε πολύ καλή θέση. Πρέπει να συγκρατηθούμε για να κρατήσουμε. Είναι σαν να κερδίζουμε τη Ρεάλ στο πρώτο ημίχρονο με 2-0 και είμαστε στο δεύτερο ημίχρονο και πρέπει να παίξουμε άμυνα για να κρατήσουμε. Έτσι και χαλαρώσουμε, ο κορωνοϊός είναι Ρεάλ, μπορεί να μας βάλει τα γκολ μέσα σε λίγα λεπτά. Έτσι είναι η επικινδυνότητα αυτού του ιού. Στο τένις είναι σαν να έχει κερδίσει ο Τσιτσιπάς το πρώτο σετ και απέναντί του έχει τον Τζόκοβιτς και τον Φέντερερ μαζί, έτσι είναι ο ιός. Κι αν το σκορ γίνει 1-1 τότε είναι δύσκολα».

Με αυτές τις παρομοιώσεις παραλλήλισε την κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας Γιώργος Σαρόγλου.

Όσο για το πότε ακριβώς θα έχουμε την κορύφωση της πανδημίας, ο κ. Σαρόγλου είπε ότι αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων! Εκτίμησε πάντως ότι «όπως φαίνεται από τις καμπύλες και τις εκτιμήσεις, ο Απρίλιος είναι η εποχή που όλα παίζονται – είναι δύσκολο να προβλέψεις την ημέρα».

Ο κ. Σαρόγλου σημείωσε ότι «η φύση δεν εκτελεί, αλλά προειδοποιεί. Και προειδοποίησε πρώτη φορά το 2002-2003 με τον sars (Κίνα, παγκόσμια διασπορά, αλλά δεν είχε δυναμικό τότε και έσβησε). Η δεύτερη προειδοποίηση έγινε το 2010 με τον MERS-CoV… Νυχτερίδα, καμήλα, άνθρωποι, διάδοση… Τίποτα όμως δεν έγινε, ούτε εμβόλιο φτιάξαμε, ούτε φάρμακα». Υποστήριξε, δε, ότι πρέπει να κλείσουν οι αγορές ζωντανών άγριων ζώων που τα τρώνε οι διάφοροι πληθυσμοί.

Για την άρση των μέτρων είπε ότι «αφού δούμε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε ισορροπία τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποια μέτρα και πώς θα βγούμε από αυτό το τούνελ. Μακάρι ως τότε να υπάρχουν ενδείξεις ότι φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν ή νεότερα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, να έχουν μία κλινική αποτελεσματικότητα. Μελέτες ανοσοβιολογικές που γίνονται να δείξουν ότι έχουν γίνει αντισώματα στον πληθυσμό».