Ειδικός αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝΑΛ ο Ιλχάν Αχμέτ στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο: Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου

Σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν Αχμέτ, «το νομοσχέδιο αυτό, αν και σε γενικές γραμμές κινείται σε μια θετική κατεύθυνση, χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται με τις εκκρεμότητες στην καταχώρηση των δικαιωμάτων τους, εντούτοις στο περιεχόμενό του υπάρχει και μια σαφής ιδεολογική αντιμετώπιση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.  
08-ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ.jpg

Προβληματισμό για την αντιμετώπιση των εργαζομένων του Κτηματολογίου εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ , Ιλχάν Αχμέτ κατά την δεύτερη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου όσο και στην ακρόαση των φορέων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο της κυβέρνησης με γενικό τίτλο : Επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κτηματολογίου: Διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων και ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» – Απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων – Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».  

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ (Ειδικός Αγορητής της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ»):

Ευχαριστώ,  κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, κατά τη συζήτηση του γενικού μέρους του νομοσχεδίου, σας καταθέσαμε κάποιες προτάσεις, κάποιες σκέψεις, κάποιες παρεμβάσεις, όσον αφορά το νομοσχέδιο.

Εξ αρχής σας είπαμε ότι η οποιαδήποτε πρωτοβουλία προέρχεται από αυτή την Κυβέρνηση και αφορά τον εκσυγχρονισμό των δομών του Φορέα είναι καλοδεχούμενη και θα σας υπενθύμισα και στην τότε ομιλία μου ότι και με το νόμο του κυρίου Πιερρακάκη, δείχνοντας μια υπεύθυνη, αν θέλετε, στάση Αντιπολιτεύσεως, δεν το είχαμε καταψηφίσει και μάλιστα, είχαμε υπερψηφίσει πάρα πολλές διατάξεις και ήμασταν θετικοί και ως προς το γενικό μέρος. Βέβαια, αυτό, ενίοτε εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από την και πρόσφατη δήλωση του κυρίου Χατζηδάκη, ως πολιτική αδυναμία.

Ο κ. Χατζηδάκης, υπενθυμίζω ότι, σε νόμο που αφορούσε τα ιδιωτικά δάνεια, παρόλο που λέει «ψηφίσατε τις περισσότερες διατάξεις», εντούτοις, όμως, λέει «καταψηφίσατε τις γενικές αρχές». Και αυτή καταρχήν η στάση σας, θέλω να πω ότι δεν βοηθάει, διότι η Νέα Δημοκρατία, αυτή τη στιγμή, καλώς ή κακώς, κυβερνά χωρίς να υπάρχει αντιπολίτευση -κατά την άποψή της, βέβαια. Αλλά εμείς δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα. Θα προσπαθήσουμε, και σε αυτό το νομοσχέδιο, να είμαστε σοβαροί και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι έχουμε και προτάσεις και καλή βούληση, αλλά πολύ περισσότερο να βοηθήσουμε.

Κάνοντας αυτή την επισήμανση και αφού άκουσα με προσοχή και τους φορείς,  βλέπουμε και καταλήγουμε σαν χώρος ότι έχουν όλοι καλή πρόθεση. Όλοι θέλουν να λυθεί το πρόβλημα αυτό του Κτηματολογίου. Καταρχήν η κατάσταση δεν πάει άλλο -30 χρόνια πέρασαν. Βέβαια, η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι θέλει να κλείσει το Κτηματολόγιο, προκειμένου και να το πιστωθεί πολιτικά αλλά και από άποψη του προϋπολογισμού είναι σημαντικό για αυτόν, το κατανοούμε. Όμως, υπάρχουν προβλήματα.

Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει κάποια θέματα για την επιτάχυνση, αλλά δεν δίνει λύση.

Άρα, πρώτη μας πρόταση, πριν μπω σε κάποια άρθρα, είναι ότι πρέπει η Κυβέρνηση τάχιστα -σάς το είπαν και οι φορείς και ο Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων- πρέπει να φέρει και άλλο νομοσχέδιο. Ίσως όχι εσείς, ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία. Και αυτό το νομοσχέδιο να βλέπει το θέμα του Κτηματολογίου γενικά.

Πρώτη παρατήρηση, λοιπόν, ως προς το θέμα των πρόδηλων σφαλμάτων. Αυτά τα πρόδηλα σφάλματα είναι τελικά αυτό που ταλαιπωρεί περισσότερο τους συμπολίτες μας. Είναι αυτά που καθυστερούν τον κόσμο και είναι και αυτά που περισσότερο πρέπει να προσέξουμε, γιατί υπάρχει ο φόβος μη και χάσει το ελληνικό δημόσιο κάποιο ακίνητο ή μη και χάσει κάποιος πολίτης. Άρα, εδώ πέρα, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Δηλαδή, από τη μία, μπορεί να επικρατήσει η λογική ότι αν βιαστούμε και τα κάνουμε όλα δεκτά, μπορεί και οι καταπατητές να εγγραφούν στα Κτηματολόγια. Και, από την άλλη, όμως, ο κόσμος δεν μπορεί να πηγαίνει στους δικηγόρους συνέχεια, να περιμένει 5 χρόνια και, στην ουσία, να μην αξιοποιεί την περιουσία του.

Ποια είναι η χρυσή τομή; Η χρυσή τομή εδώ πέρα θέλει λίγο περισσότερο θάρρος. Νομίζω ότι πρέπει να δείτε σοβαρά ότι η κτηματογράφηση δεν μπορεί να εξαρτάται από προθεσμίες. Νομίζω αυτό το έχουμε ξεπεράσει ως χώρα. Πρέπει να είναι ανοιχτή η κτηματογράφηση πλέον. Ανοιχτή κτηματογράφηση.  Όμως, πρέπει να υπάρχουν ή κίνητρα για να πάει κάποιος να τα δηλώσει ή να τα διορθώσει, ή θα πρέπει να έχει κάποιες συνέπειες. Όμως, αυτή η συνέπεια δεν μπορεί να είναι να χάσει την ιδιοκτησία του.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε αυτό και άρα, ως προς πρόδηλα σφάλματα, παρατηρούμε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά.

Ένα «Παρών» ίσως θα λέγαμε. Και θα επιφυλαχθούμε, βέβαια, για τα άρθρα.

Όμως, θεωρούμε ελλιπές το σύστημα, αυτήν τη στιγμή.

Πρέπει με περισσότερη προσοχή να δούμε τα πρόδηλα σφάλματα.

Άρθρο 4. Σας είπαμε κάποιες παρατηρήσεις, δεν ακούσαμε απάντηση από εσάς. Βέβαια, ο Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων είπε ότι τους καλύπτει αυτή η απόλυτη ακυρότητα. Όντως, το είπαμε και εμείς ότι είναι ένα σοβαρό βήμα αυτό, προκειμένου να γίνει πιο σαφές το περιβάλλον ως προς τον έλεγχο νομιμότητας. Όμως, νομίζουμε ότι στην απόλυτη ακυρότητα, έτσι όπως τη βάζετε, πρέπει να κάνετε μια νομοτεχνική βελτίωση, με τους συνεργάτες σας. Και να πείτε ότι δεν τα εξαντλείτε και ότι είναι ενδεικτικά αυτά που γράφετε στο άρθρο -τρείς, τέσσερις περιπτώσεις- για ενημέρωση του κλάδου. Σας προτείνουμε αυτό να το συμπληρώσετε, προκειμένου στη πράξη μην τύχει ένας Προϊστάμενος του Κτηματολογίου και πει «απόλυτη ακυρότητα για μένα είναι αυτό».

Βασική έννοια νομικίστικη, ποιες είναι οι περιπτώσεις απόλυτης ακυρότητας. Αλλά, τουλάχιστον, αυτό λίγο να το ξεκαθαρίσετε -σάς προτείνουμε.

Λοιπόν, το μεγάλο θέμα του νομοσχεδίου, όπως διαπιστώσατε και εσείς, είναι το θέμα «εργασιακά δικαιώματα» των υπαλλήλων και όλων αυτών των ανθρώπων που δουλεύουν, τα δύο αυτά τα Σωματεία που έγινε και αυτή η διένεξη στην αρχή της συζητήσεως.

Εκεί αυτό το νομοσχέδιο, δεν κάνει τίποτα, δεν φέρνει καμία ανανέωση, καμιά μεταρρύθμιση ή λύση στα θέματα αυτών των ανθρώπων. Οπότε, αυτά τα συγκεκριμένα άρθρα που αναφέρονται, τόσο στις συγχωνεύσεις, όσο και στην κατάσταση των υπαλλήλων, νομίζω δεν καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, πρέπει να τις δείτε, γιατί έτσι όπως είναι δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Δίνετε κάποια κίνητρα, είναι θετικό αυτό, έχετε και εσείς ως κίνητρο και εμείς σαν Πολιτεία, να επιταχύνουμε τη διαδικασία, όμως αυτά τα κίνητρα δεν είναι οριζόντια, βλέπουμε, σε όλους τους υπαλλήλους, όπως είπαν και εκεί αν μπορείτε να κάνετε κάποια διόρθωση και γιατί να μη δώσετε και στους αναπληρωτές προϊσταμένους το δικαίωμα και αυτοί, που όταν είναι μόνος του σε ένα Υποκατάστημα και κάνει όλη τη δουλειά, μισθολογικά εννοώ, να μην είναι στην 15η θέση, όπως είναι ο άλλος; Μπορεί να μην είναι το δημοσιονομικό κόστος και τόσο μεγάλο, αλλά ξέρετε, πρέπει να έχουμε και ισότητα ενώπιον του νόμου. Αν προσφύγει κάποιος από αυτούς, θα δικαιωθεί στο δικαστήριο και εκτός από αυτό και αυτή η στάση δε θα τους βοηθήσει. Θα δούμε και με αυτό το άρθρο τελικά, τι θα επεξεργαστούμε στο συντονιστικό που θα κάνουμε με τους αρμόδιους συναδέλφους μου.

Υπάρχουν κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες δεν συζητήθηκαν καθόλου στη Διαβούλευση- η «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» κτλ.-  είναι κάποια άρθρα στις διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο τέλος, όσον αφορά τους αναδόχους και εκεί έχουμε κάποιες ισχυρές ενστάσεις, κύριε Υπουργέ και θέλω η ομάδα σας να το δει, ιδίως στο άρθρο που λέτε ότι η πληρωμή θα δοθεί κατά την πρώτη πρόταση και όχι μετά την υλοποίηση του έργου. Αυτό δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε γιατί το κάνετε και θέλουμε μια απάντηση από εσάς και να σας το πω και πιο συγκεκριμένα, λέει: «Η διαδικασία πληρωμής των αναδόχων στα έργα που υλοποιεί η κοινωνία της πληροφορίας και η καταβολή του χρηματικού τιμήματος και όχι με την ημερομηνία παροχής των υπηρεσιών ή παράδοση αποστολής του έργου με πρόβλεψη δαπάνης έργου κατά την έκδοση αποφάσεως παραλαβής του έργου και όχι με την ημερομηνία παροχής των υπηρεσιών ή παράδοσης αποστολής των αγαθών». Γιατί δηλαδή βιάζεστε να τον πληρώσετε τον πάροχο τόσο νωρίς και δεν περιμένετε να γίνει η παράδοση ή η αποστολή των αγαθών; Αυτό είναι ένα πρόβλημα και χρήζει μιας εξήγησης και βέβαια να μας εξηγήσετε, γιατί η «ΣΥΖΕΥΞΙΣ1», μια σύμβαση της 30/5/2014, εκκρεμεί τόσα χρόνια, συνεχώς ανανεώνεται και δεν μπορεί να υλοποιηθεί;

Όντως είχατε δίκιο- και θέλω να πω τα πράγματα όπως είναι- καταργείται τελικά το πιστοποιητικό ΤΑΠ, τελικά ήταν στην μεταβατική διάταξη, είχατε δίκιο, γιατί στην αρχή της ομιλίας μου είχα πει, ότι δεν το καταργείτε, είχατε δίκιο, το είδαμε, τελικά ήταν στις μεταβατικές διατάξεις, καταργείται όλο το άρθρο 24, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στην αρχική, αλλά με τη μεταβατική καλυπτόμαστε νομικά, άρα και αυτό θα το υπερψηφίσουμε βέβαια το συγκεκριμένο άρθρο, γιατί ήταν ένα πάγιο αίτημα των Φορέων και σαφώς κινείται προς θετική κατεύθυνση.

Οπότε, κύριε Υπουργέ, εμείς θα περιμένουμε και στη Δεύτερη Ανάγνωση που θα γίνει Παρασκευή, αλλά πολύ περισσότερο στην Ολομέλεια, τις όποιες τυχόν διορθώσεις που θα κάνετε το Σαββατοκύριακο και θα τις δείτε με το Νομικό Συμβούλιο και αναλόγως στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε και έχουμε όλο το θάρρος και το πολιτικό ήθος, να στηρίξουμε ό,τι έρχεται από την Κυβέρνηση και κινείται σε σωστή κατεύθυνση.

Ευχαριστώ.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood