Η περιφερειακή ανάπτυξη και η έμπρακτη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας της μικρομεσαίας μεταποιητικής επιχείρησης, βρέθηκαν στην κορυφή των θεμάτων που ανέλυσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης στον Πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου.
  • “Θεωρώ τους κοινωνικούς εταίρους συνεργάτες και συνεταίρους στην ανάπτυξη της χώρας. Γι’ αυτό θέλω να ακούω τις προτάσεις τους για όσα συμβαίνουν στη χώρα αλλά και για όσα προσδοκούμε, που δεν είναι άλλα από επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη για όλους”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η θέσπιση ειδικού προγράμματος ανάπτυξης της Θράκης και των παραμεθόριων περιοχών της χώρας, αποτελεί για τον ΣΒΕ προτεραιότητα για την αναδιάρθρωση της περιφερειακής βιομηχανίας. Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ύπαρξης συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής για την περιφερειακή βιομηχανία.

Στο πλαίσιο ακριβώς της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης, ο ΣΒΕ πρότεινε στον Πρωθυπουργό τη δημιουργία «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Βιομηχανίας και Εμπορίου» σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται όπως αναφέρει ο ΣΒΕ, για «μια επιτυχημένη διεθνή πρακτική που εισφέρει θετικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού υποβοηθά στη μείωση της ανεργίας, διευκολύνει το διεθνές εμπόριο, προσελκύει ξένα κεφάλαια για επενδύσεις και δημιουργεί καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας». Συνεχίζοντας ο κ. Σαββάκης τη μεταφορά προς τον Πρωθυπουργό των αναγκών της ελληνικής περιφέρειας και της περιφερειακής βιομηχανίας, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Thess Intec» στη Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία του πρώτου εθνικής εμβέλειας και διεθνών προδιαγραφών επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου, που μπορεί όπως υποστηρίχθηκε από τον κ. Σαββάκη, «να εισφέρει τα μέγιστα στην περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων καινοτόμων προϊόντων που θα προέλθουν από τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την ακαδημαϊκή κοινότητα».

9307d1b7 2 dimiourgia diktiou diethnon zonon viomixanias kai emporiou 1 page0001Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε ότι «έχει βελτιωθεί σαφώς το επιχειρηματικό κλίμα στη περιφέρεια μετά την κυβερνητική αλλαγή», και πρόσθεσε οτι «οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας ευελπιστούν σε περαιτέρω βελτίωση μετά την ανακοίνωση των μέτρων οικονομικής πολιτικής από το βήμα της ΔΕΘ». Επιπλέον, ο κ. Σαββάκης υπογράμμισε ότι «επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων της περιφέρειας μετά την πλήρη άρση των capital controls, η οποία ευελπιστούμε να ενισχυθεί με την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την παροχή επαρκούς ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

Συνολικά ο κ. Σαββάκης κατέθεσε στον πρωθυπουργό τριάντα μία προτάσεις ταξινομημένες σε έξι τομείς πολιτικής:

0d6ebe96 1 pinakas thematon sinantisi me prothipourgo 20190902 page0001 1

  • Η τεκμηρίωση της ανάγκης δημιουργίας του «Δικτύου Διεθνών Ζωνών Εμπορίου και Βιομηχανίας» και του «Thess Intec».