Σε τριήμερη εκπαίδευση με θέμα τη διάσωση σε ορμητικά νερά και πλημμυρικά φαινόμενα, συμμετείχαν τέσσερις εθελοντές διασώστες του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Με εκπαιδευτή τον Γιάννη Χολέβα από την RESCUE 3, οι εθελοντές παρακολούθησαν ένα «πυκνό» πρόγραμμα, διάρκειας 15 ωρών την ημέρα, το οποίο μοιράστηκε στο θεωρητικό κομμάτι που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, και το πρακτικό, μέσα στον παγωμένο Βοϊδομάτη στην Κόνιτσα.

Το τμήμα Υγρού Στοιχείου της ΕΟΔ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση των μελών της, οργανώνει περιοδικά αυτά τα σεμινάρια με τα οποία παρέχει πιστοποιημένη κατάρτιση στους διασώστες της.

Στόχος της ΕΟΔ είναι η ανάπτυξη του αισθήματος σιγουριάς και οι κατάλληλες τεχνικές για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, και η εκπαίδευση στη χρήση και προσαρμογή του τυπικού, αλλά και του καινότομου εξοπλισμού διάσωσης σε καταστάσεις ορμητικών νερών.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, έχουν άρτια θεωρητική και πρακτική γνώση της δυναμικής και «συμπεριφοράς» των ορμητικών νερών (ρηχά και ταχύρροα τμήματα νερού), αποκτούν πρακτική εμπειρία στη χρήση διασωστικού εξοπλισμού στα ορμητικά νερά, κολυμπούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε υγρό στοιχείο ανεξαρτήτως καιρικών και άλλων συνθηκών εντός του «περιβάλλοντος» που επιχειρούν, έχουν την ικανότητα διάσωσης από το νερό, αλλά και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης σωστικών μέσων (ελικόπτερο, μικρά φουσκωτά σκάφη), γι’ αυτόν τον σκοπό.

Εξάλλου το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει αντίστοιχη άσκηση στον ποταμό Νέστο με τη συμμετοχή τριάντα εθελοντών από τα παραρτήματα ΕΟΔ Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.