Εγκαινιάζονται οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των “Αγίων Θεοδώρων”

Ένα σπουδαίο έργο κοινωνικής πρόνοιας που θα μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα με αναπηρία που δεν έχουν δυνατότητα φροντίδας από συγγενικά τους πρόσωπα.
ΣΥΔ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρία, που δημιούργησε μετά από επίμοχθη προσπάθεια με αγάπη και μεράκι, θα εγκαινιάσει στις 7 Δεκεμβρίου ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Κομοτηνής “Άγιοι Θεόδωροι”.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο κοινωνικής πρόνοιας για όλη την κοινωνία της Ροδόπης, που θα μπορεί να εξυπηρετήσει Άτομα με Αναπηρία που δεν έχουν δυνατότητα φροντίδας από συγγενικά τους πρόσωπα. Μια εξαιρετική προνοιακή δομή, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρίες, ένας χώρος κοινωνικής προσφοράς.

Εγκαινιάζονται οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των "Αγίων Θεοδώρων"Η προσπάθεια ξεκίνησε δειλά-δειλά να υλοποιείται τον Νοέμβριο του 2018 με την εκμίσθωση του πρώτου διαμερίσματος, και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με την έκδοση των αντίστοιχων αδειών λειτουργίας για τις τρεις πλέον Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που θα φιλοξενήσουν συνολικά εννέα ωφελούμενους. Στο χρονικό αυτό διάστημα του ενός έτους, εκμισθώθηκαν και τα υπόλοιπα δύο διαμερίσματα, και παράλληλα επισκευάστηκαν ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές του τελικού ΦΕΚ1160τ.Β/08/4/2019.

Κάθε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελεί μεμονωμένο διαμέρισμα. Και οι τρεις βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της Κομοτηνής, κοντά σε κοινωνικές εξυπηρετήσεις.

Αναλυτικότερα:

 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «αξίΖΩ 1», δυναμικότητας δύο ωφελούμενων:
  πρόκειται για διαμέρισμα εμβαδού 96,2 τ.μ. που βρίσκεται στον 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Υψηλάντου 3.
 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «αξίΖΩ 2», δυναμικότητας τριών ωφελούμενων:
  πρόκειται για διαμέρισμα εμβαδού 96,2 τ.μ. που βρίσκεται στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Υψηλάντου 3.
 • Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «αξίΖΩ 3», δυναμικότητας τεσσάρων ωφελούμενων:
  πρόκειται για διαμέρισμα εμβαδού 120 τ.μ. που βρίσκεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Σιδηροχωρίου 11.

Στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «αξίΖΩ» του Συλλόγου Μέριμνας Α.μεΑ. Νοητικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» θα απασχολείται εκπαιδευμένο προσωπικό και θα παρέχονται υπηρεσίες όπως:

 • Διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ενοίκου, όπως αυτές προκύπτουν από το ιατρικό του ιστορικό.
 • Μόνιμη παραμονή-διαμονή των ενοίκων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της λειτουργικότητας κάθε ενοίκου, μέσα από την ιατρική παρακολούθηση και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, φροντίδας, υποστήριξης, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, και δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας.
 • Σημαντική επίσης είναι και η εκπαίδευση στην αυτόνομη διαβίωση και η υποστήριξη στην πορεία των ενοίκων προς την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση και γενικά στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή στην κοινότητα, με εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες, και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Απώτερος σκοπός όλων των ανωτέρω είναι να επιτευχθούν τα εξής για τους ενοίκους των στεγών:

 • η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
 • η προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας των ικανοτήτων τους.
 • η βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και η καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος.
 • η ενθάρρυνση της κοινωνικής τους συμμετοχής και της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου στην κοινότητα.
 • η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής με γνώμονα τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ατόμων.
 • η αποφυγή του ιδρυματισμού.
 • η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
 • η εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των Ατόμων με Αναπηρία για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κατοικίας τους, το οποίο πρέπει να είναι διαφορετικό από τον χώρο της απασχόλησης-εργασίας τους.
 • η μείωση του στίγματος και των διακρίσεων, και η παροχή υποστήριξης για την κοινωνική ένταξη τους.

Εγκαινιάζονται οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των "Αγίων Θεοδώρων"“Ένας από τους στόχους του Συλλόγου μας διαχρονικά, ήταν και η δημιουργία και λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης”, σημειώνει η Πρόεδρος των “Αγίων Θεοδώρων”, Νατάσα Λιβεριάδου, ενώ ο Διοικητικός Διευθυντής της δομής, Ηλίας Ποιμενίδης, τονίζει: “Το έργο που θα εγκαινιάσουμε έρχεται σε μία δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο στον τομέα των δομών υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία, και ιδιαίτερα στο κομμάτι της διαβίωσης σε υποστηριζόμενο περιβάλλον οικογενειακού χαρακτήρα. Συνδέεται, δε, άρρηκτα, με την υπεράσπιση της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου, γιατί ο άνθρωπος έχει ανάγκη από την υπεράσπιση της αξίας του και της προσωπικότητάς του ιδίως όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους”. Βασικός πυλώνας στη φιλοσοφία της λειτουργίας των Στεγών, όπως προσθέτει, αποτελεί “η έννοια της στοχευμένης φροντίδας και φιλοξενίας των ατόμων με νοητική υστέρηση σε ένα περιβάλλον όπως είναι η κατοικία τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη υποστήριξη που απαιτεί η κατάστασή τους, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και φροντίδας από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό”.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω Στέγες είναι ίσως οι πρώτες ανά την Ελλάδα που αδειοδοτήθηκαν σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ1160 /8-4-2019, και για αυτό οι άνθρωποι των “Αγίων Θεοδώρων” εκφράζουν ευχαριστίες προς τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γεώργιο Σταμάτη, ο οποίος δείχνοντας αμέριστο ενδιαφέρον βοήθησε στην επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση των μελετών σκοπιμότητας των Στεγών. Ο ίδιος μάλιστα θα είναι παρών στα εγκαίνια. Ευχαριστίες επίσης απευθύνονται στους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, για την άμεση διεκπεραίωση όλων των ενεργειών που απαιτήθηκαν για την έκδοση των αδειών λειτουργίας των Στεγών, καθώς και σε όλη την κοινωνία της Ροδόπης “που πιστεύω ακράδαντα ότι θα αγκαλιάσει και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αλλά και τους ανθρώπους και το προσωπικό του Συλλόγου μας που θα τις διαχειριστούν”, αναφέρει η κ. Λιβεριάδου.

 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood