Σε 6 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – όλοι άνω των 60 ετών – σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, που αφορά στην περίοδο έως και την Τετάρτη 14 Αυγούστου, τα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό έφτασαν τα 49 σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται κρούσμα και στον νομό Ροδόπης. Για την ακρίβεια, ένα κρούσμα διαγνώστηκε στον Δήμο Ιάσμου και ανήκει στην κατηγορία των κρουσμάτων που παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Στη γειτονική Ξάνθη, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 13, ενώ στην Καβάλα έχουν φτάσει τα 9.

Όπως προκύπτει από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα μολυσμένα κουνούπια φαίνεται να κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες:

Περιφερειακή ΕνότηταΔήμοςΑριθμός ασθενών ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣΑριθμός ασθενών ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
ΠιερίαςΚατερίνης10
Πύδνας-Κολινδρού10
ΠέλλαςΠέλλας10
ΡοδόπηςΙάσμου10
ΞάνθηςΤοπείρου23
Αβδήρων22
Ξάνθης22
ΚαβάλαςΝέστου35
Θάσου01
ΛάρισαςΛαρισαίων44
Τυρνάβου20
Κιλελέρ12
Τεμπών10
ΤρικάλωνΤρικκαίων10
ΚαρδίτσαςΣοφάδων10
ΘεσσαλονίκηςΚορδελιού-Ευόσμου10
Ανατολικής ΑττικήςΣπάτων-Αρτέμιδος30
Μαρκοπούλου-Μεσογαίας30
ΣΥΝΟΛΟ3019

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 12/08/2019, έχουν καταγραφεί έντεκα περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών και Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.