Σε 6 ανέρχονται οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου – όλοι άνω των 60 ετών – σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, που αφορά στην περίοδο έως και την Τετάρτη 14 Αυγούστου, τα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό έφτασαν τα 49 σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται κρούσμα και στον νομό Ροδόπης. Για την ακρίβεια, ένα κρούσμα διαγνώστηκε στον Δήμο Ιάσμου και ανήκει στην κατηγορία των κρουσμάτων που παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).

Στη γειτονική Ξάνθη, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 13, ενώ στην Καβάλα έχουν φτάσει τα 9.

Όπως προκύπτει από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, τα μολυσμένα κουνούπια φαίνεται να κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δέκα περιφερειακές ενότητες:

Περιφερειακή Ενότητα Δήμος Αριθμός ασθενών ΜΕ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ Αριθμός ασθενών ΧΩΡΙΣ εκδηλώσεις από το ΚΝΣ
Πιερίας Κατερίνης 1 0
Πύδνας-Κολινδρού 1 0
Πέλλας Πέλλας 1 0
Ροδόπης Ιάσμου 1 0
Ξάνθης Τοπείρου 2 3
Αβδήρων 2 2
Ξάνθης 2 2
Καβάλας Νέστου 3 5
Θάσου 0 1
Λάρισας Λαρισαίων 4 4
Τυρνάβου 2 0
Κιλελέρ 1 2
Τεμπών 1 0
Τρικάλων Τρικκαίων 1 0
Καρδίτσας Σοφάδων 1 0
Θεσσαλονίκης Κορδελιού-Ευόσμου 1 0
Ανατολικής Αττικής Σπάτων-Αρτέμιδος 3 0
Μαρκοπούλου-Μεσογαίας 3 0
ΣΥΝΟΛΟ 30 19

Επιπρόσθετα, από το σύστημα επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του ΔΝ σε ιπποειδή που διενεργεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την περίοδο 2019, έως τις 12/08/2019, έχουν καταγραφεί έντεκα περιστατικά πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς των Δήμων: Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, Τοπείρου Π.Ε. Ξάνθης, Τυρνάβου Π.Ε. Λάρισας, Σοφάδων Π.Ε. Καρδίτσας, Βισαλτίας Π.Ε. Σερρών και Ωραιοκάστρου Μητροπολιτικής Ενότητας (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης. Η καταγραφή ιπποειδών πρόσφατα μολυνθέντων από τον ιό του Δυτικού Νείλου υποδηλώνει την κυκλοφορία του ιού και σε αυτές τις περιοχές.