• Μορφή του τοπικού Τύπου, με προσφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών η δημοσιογράφος και εκδότρια της εφημερίδας “ΠΡΩΪΑ”, Ελένη (Νίτσα) Αντωνιάδου.

Η εκλιπούσα είχε διατελέσει πρώτη εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής, καθώς και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από το 1987 ως το 1990 επί Δημαρχίας Ανδρέα Στογιαννίδη.

Το κοινωνικό της έργο και η προσφορά της στην κοινωνία της Κομοτηνής ήταν τεράστια, όπως τεράστια ήταν και προσφορά του πατέρα της Αποστόλου Αντωνιάδη, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε οδό στον συνοικισμό των νεόκτιστων Ολύμπου.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής, όπου η σορός της θα εκτίθεται για το ύστατο χαίρε από τις 2.

Σε αυριανή συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής αναμένεται να εκδώσει συλλυπητήριο ψήφισμα και να αποφασίσει να προβεί σε όλες τις δέουσες θεσμικές ενέργειες απόδοσης τιμής.

Το αρχείο της “ΠΡΩΪΑΣ” είναι το μεγαλύτερο πολιτικό αρχείο της Κομοτηνής από το 1935 μέχρι τη μεταπολίτευση. Η εκλιπούσα το έχει κληροδοτήσει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.

Η Ελένη Αντωνιάδου…

…γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1933 αλλά καταγόταν από την Ελάτη (Μπούλτση) Ζαγορίου. Ήταν κόρη του Απόστολου Αντωνιάδη που εξέδωσε στην Κομοτηνή το 1926 την παλαιότερη εφημερίδα της Θράκης, την «Πρωΐα». Από το 1951 η Ελένη Αντωνιάδου ανήκε στο συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας, και από το 1959, μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα της, ανέλαβε τη διεύθυνσή της. Το 1996 αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της λόγω ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος και συνταξιοδοτήθηκε. Εκτός από την εφημερίδα θήτευσε επί χρόνια ως εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος και υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Υπήρξε επίσης επί σειρά ετών γραμματέας και ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ενώσεως Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου» με έδρα την Αθήνα. Ως δημοσιογράφος υπήρξε ανταποκρίτρια των πρακτορείων ειδήσεων Ass Press και Reuters, των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Μεσημβρινή», ενώ διετέλεσε και διευθύντρια του γραφείου ειδήσεων που είχε ιδρύσει η Ελένη Βλάχου της Καθημερινής. Επί 54 χρόνια ήταν μέλος της Διοίκησης του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, στον οποίο υπήρξε και Αντιπρόεδρος. Επίσης, διετέλεσε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών και Δεσποινίδων Κομοτηνής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Εστίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πρόεδρος του Ειδικού Σχολείου Αναπήρων Παιδιών, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Γυμνασίου Θηλέων Κομοτηνής, Αντιπρόεδρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Παίδων, Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Σχολικών Επικουρικών Υποτροφιών, Γραμματέας της Διοικήσεως της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών. Υπήρξε μέλος πολλών ακόμη συλλόγων. Από το 1959 έως σήμερα ήταν Εθελόντρια Αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και είχε λάβει μέρος σε δύσκολες αποστολές διάσωσης ασθενών. Το 2009 διορίστηκε από την Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής. Επιπρόσθετα, για 64 χρόνια υπηρέτησε το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών ως Βοηθός Εφόρου και Γραμματέας του Τοπικού Συμβουλίου. Το 1958 της απονεμήθηκε δίπλωμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την αναγνώριση των υπηρεσιών της και την πολύτιμη συμβολή της στο κοινωνικό σύνολο, το 1989 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Δημοσιογραφική ομοσπονδία για τη συμβολή και την προσφορά της στον Τύπο της Θράκης, ενώ το 1990 βραβεύτηκε από τον Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής για τα 70 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας «Πρωΐα». Το 2009 ο Δήμος Κομοτηνής τη βράβευσε για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά της στο Συνάνθρωπο και το 2010 για τη θητεία της ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου αλλά και για τη συμβολή της στη διαμόρφωση της Κομοτηνής σε μια πόλη όπου πρωταγωνιστεί η Γυναίκα.