Θλίψη στην Κομοτηνή | Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Λιπορδέζης

Απώλεια για την Κομοτηνή και τη μαθηματική κοινότητα.
Lipordezis-IMG_20181227_141642-1021x580-600x341

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών ο γνωστός μαθηματικός και σκαπανέας του μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, Αθανάσιος Λιπορδέζης.

Πάντα καινοτόμος, ευγενής, αεικίνητος και ανήσυχο πνεύμα, ο εκλιπών αποτέλεσε επιφανές τέκνο της Κομοτηνής, την οποία τίμησε μέσω της επιστήμης του και της δημόσιας παρουσίας του.  

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 12:30 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης αναφέρει:

«Ο Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο αγαπητός μας Σάκης, υπήρξε ένας εξαίρετος Κομοτηναίος μαθηματικός και συγγραφέας. Υπηρέτησε με πάθος την επιστήμη του αλλά και την πόλη του. Εμπνευστής, οραματιστής και δημιουργός, και με την αμέριστη στήριξη των Δημοτικών Αρχών, του εμβληματικού Μουσείου Καραθεοδωρή. Ενός Μουσείου που αποτελεί ένα πραγματικό μουσειακό στολίδι της Κομοτηνής. Το έργο του θα συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και η ψυχή του αναπαυμένη».

Ποιος ήταν ο Αθανάσιος Λιπορδέζης

Γεννήθηκε το 1955 στην Κομοτηνή και σπούδασε στο τμήμα Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από φοιτητής ακόμη ασχολήθηκε με την εκπαίδευση μαθητών καθώς και με τη συγγραφή μαθηματικών φυλλαδίων. Μετά τη Φυσικομαθηματική Σχολή σπούδασε Δημοσιογραφία, Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στο Κέντρο Ελεύθερων Φιλοσοφικών Κοινωνικών Σπουδών του London European College. Από το 1980 ίδρυσε το Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «2001 Ορόσημο». Έχει διδάξει περισσότερες από 35.000 ώρες μαθηματικά σε όλες τις τάξεις ανελλιπώς από το 1978. Ανέπτυξε πλούσια και επιτυχή συγγραφική δράση με φροντιστηριακά βιβλία για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, καθώς και βιβλία για την ανάπτυξη της μαθηματικής σκέψης, όπως οι «Μαθηματικές Προκλήσεις» που συνέγραψε μαζί με τους Ν. Λυγερό και Ν. Φωτιάδη. Επίσης έγραψε πλήθος άρθρων πάνω στην ιστορία των μαθηματικών, και ιστορικά βιβλία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Το 2005 ίδρυσε τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και ανέλαβε δυναμική δράση για την ανάδειξη του μεγάλου μαθηματικού. Ήδη από το 2001 έως και σήμερα είναι εκδότης της εφημερίδας «Καραθεοδωρή» στην οποία αποτυπώνεται η έρευνα γύρω από τη ζωή και το έργο του γένους Καραθεοδωρή. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και τον Ν. Λυγερό έθεσαν τις βάσεις για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή μετά από δεκαπενταετή έρευνα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Πολωνία, Γαλλία, Αμερική και Γερμανία. Έτσι, από το 2009 λειτουργεί το Μουσείο Καραθεοδωρή με μεγάλη επισκεψιμότητα. Σήμερα ο Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή έχει πάνω από χίλια μέλη, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέλαβε τη διοργάνωση του 19ου πανελλήνιου συνεδρίου μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του οποίου την έναρξη κήρυξε η κόρη του μεγάλου Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Συμμετείχε σε περισσότερα από πενήντα διεθνή συνέδρια μαθηματικών με παρουσιάσεις εργασιών ή ως μέλος οργανωτικής επιτροπής, καθώς και σε Μαθηματικές Ολυμπιάδες, και έδωσε εκατοντάδες διαλέξεις σε ιδιωτικά σχολεία, παραρτήματα της Ε.Μ.Ε. και  σε Πανεπιστήμια. 

Το inkomotini.news απευθύνει στην οικογένειά του θερμά συλλυπητήρια.

Δάσκαλε, καλό ταξίδι… 

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood