Ερευνητές βρήκαν ότι μεταλλάξεις του υποδοχέα της ωκυτοκίνης – ή αλλιώς της “ορμόνης της αγάπης” – σχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη σοκολάτας.

Ερευνητές από την Ισπανία εντόπισαν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τις διατροφικές προτιμήσεις ενός ατόμου, όπως την αγάπη για τη σοκολάτα ή για τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Αν και οι διατροφικές οδηγίες συστήνουν τη λήψη αρκετών φρούτων, λαχανικών, και δημητριακών ολικής άλεσης, και την αποφυγή του αλατιού, της ζάχαρης, και των κορεσμένων λιπαρών, μεγάλος αριθμός ατόμων δεν καταφέρνουν να συμμορφωθούν με αυτές τις οδηγίες και να αντισταθούν στον πειρασμό που θέτουν οι ανθυγιεινές τροφές.

Η Σίλβια Μπερσιάνο από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και οι συνεργάτες της, ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά τους μπορούν να οδηγήσουν σε εξατομικευμένες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων καταστάσεων που συνδέονται με τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 818 ενηλίκων. Για κάθε έναν από αυτούς οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά στοιχεία και τα συνέκριναν με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η ανάλυση αποκάλυψε μια σειρά από γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονταν με συγκεκριμένες διατροφικές προτιμήσεις.

Η ομάδα βρήκε για παράδειγμα, ότι μεταλλάξεις του υποδοχέα της ωκυτοκίνης – ή αλλιώς της “ορμόνης της αγάπης” – σχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη σοκολάτας και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Η υψηλότερη πρόσληψη αλατιού είχε να κάνει με τις μεταλλάξεις CREB1 και GABRA2, ενώ οι μεταλλάξεις του γονιδίου SLC6A2 συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη συνολική πρόσληψη λίπους.

Η ομάδα σημειώνει ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν έχουν ήδη συσχετιστεί με έναν αριθμό συμπεριφορικών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών, όπως το στρες, οι εξαρτήσεις, η παρορμητικότητα και η κατάθλιψη.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αλλάξουν τις διατροφικές του συνήθειες, ακόμη κι αν γνωρίζουν ότι είναι για το καλό τους. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που περιγράφει το πώς τα γονίδια του εγκεφάλου επιδρούν στην πρόσληψη τροφής και στις διατροφικές προτιμήσεις στους υγιείς ανθρώπους», τονίζει η Μπερσιάνο.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου για χρόνια νοσήματα, ως αποτέλεσμα των κακών διατροφικών συνηθειών.

πηγή: stogiatro.gr

επιμέλεια: inkomotini.gr