“Πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα, και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης”, καταλογίζει στο υπουργείο Παιδείας και στην Κυβέρνηση ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Α΄ Αθήνας, Νίκος Φίλης, εν όψει της ανακοίνωσης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, της έναρξης της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου.
“Η κοινή γνώμη και η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την έξαρση της πανδημίας, που στο μέγιστο βαθμό προκάλεσαν οι τραγικοί κυβερνητικοί χειρισμοί, παρατηρεί την κυβέρνηση να παίρνει τελικά την κρίσιμη απόφαση της έναρξης του σχολικού έτους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς τις αναγκαίες πρόνοιες“, τονίζει ο κ. Φίλης, και μεταξύ άλλων στηλιτεύει το γεγονός οτι “η κυβέρνηση δεν έχει ακυρώσει την εκτός πάσης λογικής αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη”, την ώρα που “διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας”.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Νίκου Φίλη:
“Πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια, ασύγγνωστη επιπολαιότητα, και έλλειμμα κοινωνικής ευθύνης, χαρακτηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Παιδείας να διαχειριστεί τα προβλήματα της έναρξης του νέου σχολικού έτους σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που δημιουργεί η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας.
Η κοινή γνώμη και η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την έξαρση της πανδημίας, που στο μέγιστο βαθμό προκάλεσαν οι τραγικοί κυβερνητικοί χειρισμοί, παρατηρεί την κυβέρνηση να παίρνει τελικά την κρίσιμη απόφαση της έναρξης του σχολικού έτους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς τις αναγκαίες πρόνοιες.
Χρειάστηκε να βγει ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ανακοινώσει την έναρξη των σχολείων, σε μια προσπάθεια να βάλει μια τάξη στην πρωτοφανή αποδιοργάνωση που εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας, και να δώσει τέλος σε φήμες και διαρροές περί δεκαπενθήμερης παράτασης στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, που προέρχονταν από το ίδιο το υπουργείο.
Η κυβέρνηση, ενώ προχωρά σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση:
-
Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και για μείωση των μαθητών ανά τάξη, αν και διεθνώς τα ολιγομελή τμήματα εμφανίζονται ως η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη διδακτική πρακτική στις συνθήκες της πανδημίας.
-
Δεν έχει προνοήσει για επιπλέον υγειονομικά μέτρα (τεστ, καθαρισμός σχολείων, δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς).
-
Δεν έχει φροντίσει για την επάρκεια της υποδομής και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού κάθε μαθητή και μαθήτριας, ιδίως των αδυνατούντων οικονομικά.
-
Δεν έχει οργανώσει τα δημόσια δίκτυα ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά και με ασφάλεια για τα προσωπικά δεδομένα το σύνολο της τηλεκπαίδευσης (ασύγχρονης και σύγχρονης).
-
Θέτει με επικοινωνιακό τρόπο και με ασάφεια το ζήτημα της εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων και ρυθμίζει με ΠΝΠ διαφορετικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση απ’ ό, τι την προηγούμενη περίοδο.
-
Δεν έχει ακυρώσει την εκτός πάσης λογικής αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, απόφαση που προκαλεί όλη την ελληνική κοινωνία.
-
Δεν έχει πάρει πίσω τη διάταξη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες, μια πρακτική που ακύρωσαν στην πράξη οι εκπαιδευτικοί.
-
Αδιαφορεί για πολύ σοβαρές καταγγελίες παράνομων πράξεων στα ιδιωτικά σχολεία, όπως το κάψιμο απουσιολογίων, η διόγκωση της “μαύρης εργασίας”, κ.λπ.