Σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 αρχίζει η σειρά των επιστημονικών διαλέξεων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Καθηγήτρια κ. Θεοδώρα Αντωνοπούλου θα μιλήσει με θέμα «Γράφοντας και μεταφράζοντας την αιμα­τοχυσία σε μαρτύρια, ομιλίες και ύμνους».

Η διάλεξη θα δοθεί διαδικτυακά και θα μπορούν όλοι να την παρακολουθήσουν στις 18:00-20:00 στον σύνδεσμο https://meet.lync.com/duth/gpapagia/6YBEC21E (ο σύνδεσμος υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ https://helit.duth.gr/event/colloquium-2020-2021).

Η κ. Αντωνοπούλου είναι Καθηγήτρια της Βυζαντινής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επί του παρόντος Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του ιδίου Τμήματος. Τα ειδικότερα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν κυρίως τη Λόγια Παράδοση, τη Ρητορική, την Ομιλητική και τα Γραμματικά Κείμενα, ενώ «θεραπεύει» και την Παλαιογραφία και την Eκδοτική των Κειμένων. Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά βιβλία και άρθρα για ζητήματα αυτών των επιστημονικών περιοχών, και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης μεταξύ των Βυζαντινολόγων όλου του κόσμου. Έχει υπάρξει στο παρελθόν επανειλημμένα ερευνητικός εταίρος μεγάλων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, όπως της Βιβλιοθήκης και Συλλογής Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ουάσιγκτον, D.C. του Πανεπιστημίου του Βερολίνου Freie Universität, του Κολλεγίου Linacre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Université de Sorbonne-Paris IV, Παρίσι.