ΔΠΘ: Δερβιτσιώτης για Πρύτανης, και Έλληνες Καθηγητές του ΜΙΤ και του YALE για το Συμβούλιο Διοίκησης

ΔΠΘ: Δερβιτσιώτης για Πρύτανης, και Έλληνες Καθηγητές του ΜΙΤ και του YALE για το Συμβούλιο Διοίκησης.
εικόνα_Viber_2021-11-09_15-43-04-373-750x375-1-1

Πέντε καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοίνωσαν με κοινή επιστολή τους την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη διοίκηση του Ιδρύματος, με επικεφαλής, ως υποψήφιο Πρύτανη, τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου, Άλκη Δερβιτσιώτη.

Συνάμα γνωστοποίησαν οτι έχουν ήδη προτείνει σε δύο διακεκριμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς του ΜΙΤ και του YALE να θέσουν υποψηφιότητα ως εξωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης.
Το συμβούλιο διοίκησης απαρτίζεται από έντεκα μέλη: έξι μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, τα οποία με τη σειρά τους εκλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη. Το 11μελές συλλογικό όργανο εκλέγει τον Πρύτανη.
Οι εκλογές στο ΔΠΘ για την εκλογή των έξι εσωτερικών μελών, θα διενεργηθούν στις 31 Οκτωβρίου.

Η επιστολή μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως μανιφέστο για την ανάταση του Ιδρύματος, καθώς σε αυτήν περιγράφονται οι βασικές αρχές και το όραμα του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού σχήματος για το μέλλον του πολύπαθου Πανεπιστημίου της Θράκης:

“Αγαπητοί συνάδελφοι.
Εμείς, που μας αποκάλεσαν “ερασιτέχνες” της διοίκησης, αποφασίσαμε να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου μας.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ιστορικό αλλά πολύπαθο Ίδρυμα το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες διοικήθηκε από την ίδια ομάδα ανθρώπων – με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η ομάδα αυτή αυτοαξιολογείται, αυτοεπιβραβεύεται, και αυτοχρίζεται ως επαγγελματίες της διοίκησης.
Εμείς θεωρούμε ότι οι επαγγελματίες της διοίκησης βλάπτουν την ακαδημαϊκότητα του Πανεπιστημίου μας διότι επένδυσαν διαχρονικά στις προσωπικές εξυπηρετήσεις και εξαρτήθηκαν από κομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα.
Η κατάληξη όλων αυτών είναι ορατή από όλους, και είναι η διάβρωση των ακαδημαϊκών ηθών και η αλλοίωση των ακαδημαϊκών αξιών. Η κοινωνική προσφορά δεν μπορεί να είναι επάγγελμα.
Εμείς οραματιζόμαστε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που τιμά τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους ερευνητές και τους εργαζόμενους, τους αποφοίτους του, τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, τους πολίτες της Θράκης που στηρίζουν το πανεπιστήμιο με κάθε τρόπο.
Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη σύγχρονη εκπαίδευση, στην έρευνα και στη διεθνή χρηματοδότηση – να μην περιοριστούμε αποκλειστικά στις αναθέσεις της έρευνας από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τις εθνικές πηγές.
Θα επιδιώξουμε να ανακόψουμε την καθοδική πορεία στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών, να ανακάμψουμε στις διεθνείς κατατάξεις, και να εγγυηθούμε τη δίκαιη μεταχείριση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το όραμά μας για το πανεπιστήμιο δεν είναι μια έκθεση ιδεών που υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, περιορισμούς που θέτουν διάφοροι παράγοντες, αποφάσεις που λαμβάνονται στο παρασκήνιο ή στο πόδι, και παρουσιάζονται ως τάχα θεσμικές αποφάσεις. Χωρίς υπερβολή, εκτιμούμε, ότι το Δημοκρίτειο δίνει μάχη επιβίωσης: παρά το ιδιαίτερα αξιόλογο δυναμικό του, ακαδημαϊκά υποχωρεί διαρκώς στις διεθνείς κατατάξεις, συχνά ανταγωνίζεται με το πολύ νεότερο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και άλλοτε βρίσκεται χαμηλότερα από πανεπιστήμια όπως του Αιγαίου, με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά, ή της Κρήτης, με δυσκολότερη πρόσβαση. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί υποχωρεί στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών: ιστορικά τμήματά του αποτελούν πρώτη επιλογή για ελάχιστους μόνο φοιτητές.
Η διεθνής χρηματοδότησή του είναι πλέον ανύπαρκτη: απουσιάζει από τα πρώτα 48 ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα που κατατάσσει με βάση τη χρηματοδότησή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ήταν στη θέση 20 μέχρι το 2014. Αυτό εξηγεί γιατί συχνά δεν αποτελεί πρωτεύουσα επιλογή από ώριμους ή ακόμα φερέλπιδες επιστήμονες, οι οποίοι προτιμούν να εκλεγούν ως μ,έλη ΔΕΠ σε άλλα ΑΕΙ.
Παρά το γεγονός ότι γίνεται προσπάθεια σε οργανωτικό επίπεδο, οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται σήμερα ως καινοτομία, καθυστέρησαν ήδη μια δεκαετία – αλλοιώνοντας ενίοτε τις επιστημονικές προδιαγραφές της έρευνας, της πρωτοτυπίας και της επιχειρηματικότητας.
Ούτε η έρευνα μπορεί να γίνεται με ανάθεση, ούτε την καινοτομία και την επιστημονική επάρκεια μπορούν να τις κρίνουν επιτροπές στελεχών της διοίκησης.
Παρουσιάζεται η εθνική χρηματοδότηση της έρευνας ως προσωπικό επίτευγμα στελεχών της διοίκησης και η διαχείριση του δημοσίου χρήματος ως προσωπική γενναιοδωρία παραγόντων της διοίκησης – είτε αφορά την κατασκευή κτιρίων είτε τη διανομή υπολογιστών και συστημάτων εξαερισμού στα μέλη ΔΕΠ. Η κατανομή των πόρων στα τμήματα και στα μέλη ΔΕΠ ρυθμίζεται ενίοτε από αδιαφανείς παράγοντες, από επισκέψεις σε γραφεία στελεχών της διοίκησης και τηλεφωνικά αιτήματα – όχι από θεσμοθετημένα κριτήρια και αξιολογημένες ανάγκες.
Δεν είναι για εμάς τιμητικό να εργαζόμαστε υπό συνθήκες εφάμιλλες της εποχής του Γκόρτσου.
Ίσως αυτό εξηγεί γιατί το πανεπιστήμιό μας αιμορραγεί. Πολλά μέλη ΔΕΠ φεύγουν ή επιθυμούν διακαώς να φύγουν – ακόμη και κοσμήτορες σχολών αφήνουν τη θέση τους και παίρνουν μαζί τους την πίστωσή τους – στερώντας από το Πανεπιστήμιο θέσεις ΔΕΠ με την έγκριση μάλιστα της Συγκλήτου. Δεκάδες μέλη ΔΕΠ έχουν αποχωρήσει μαζί με τις πιστώσεις τους τα τελευταία χρόνια, ελάχιστοι ήρθαν – ίσως κανείς.
Τα τμήματα της Ορεστιάδας ξέμειναν από καθηγητές αλλά και από φοιτητές – το τμήμα Δασολογίας πήρε μόλις δέκα φοιτητές σε δύο χρόνια.
Κι όμως, εμείς συζητάμε για ίδρυση τμημάτων στο Διδυμότειχο. Κανένας αρμόδιος δεν είχε τη γενναιότητα να παρουσιάσει μια βιώσιμη και τεκμηριωμένη πρόταση. Υποκύπτουμε σε πιέσεις διάφορων παραγόντων, επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ακαδημαϊκά ζητήματα με κομματικές και πολιτικές λύσεις, με προχειρότητα, με αδιαφανή κριτήρια, με ατολμία.
Οφείλουμε να ανοίξουμε τον διάλογο χωρίς προκαταλήψεις. Τα ακαδημαϊκά μας τμήματα πρέπει να επιβιώσουν με κάθε τρόπο – αυτά είναι η ιστορία μας. Το να συντηρούμε την παρακμή με υποσχέσεις και φρούδες ελπίδες, δεν συνιστά προσωρινή λύση αλλά μόνιμη εξαπάτηση. Πολύ, δε, περισσότερο, τη λύση για τα τμήματα που αιμορραγούν, δεν μπορούν να την αξιολογήσουν οι ίδιοι που με τις εσωτερικές τους μετατάξεις την προκάλεσαν!
Τα μέλη του Συμβουλίου πρέπει να επενδύσουν στη διαφάνεια, στην ακαδημαϊκότητα και στην πραγματική εξωστρέφεια.
Έχουμε προτείνει σε ενεργούς διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό να συμμετάσχουν στη διοίκηση του ΔΠΘ ως εξωτερικά μέλη, και, κατ’ αρχήν, ανταποκρίθηκαν θετικά. Ελπίζουμε ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητα, θα τους αγκαλιάσει η ακαδημαϊκή μας κοινότητα, θα εκλεγούν πανηγυρικά και θα βοηθήσουν το πανεπιστήμιό μας όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να ανέβει ένα σκαλοπάτι.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ, και ο Λέανδρος Τασιούλας, καθηγητής και πρόεδρος Η.Μ. & Μ.Υ. στο YALE με μακρά θητεία στη διοίκηση και με λεπτομερή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είναι δύο από αυτούς που ικανοποιούν πλήρως τον ορισμό της ακαδημαϊκότητας και της εξωστρέφειας που τόσο ανάγκη έχει το Πανεπιστήμιό μας.
Τέλος, ο Πρύτανης που θα εκλέξουμε, πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές: να έχει ευρεία μόρφωση, ακαδημαϊκή παρουσία και δραστηριότητα, ικανότητα έκφρασης, γνώση των αρχών της διοίκησης, διάθεση προσφοράς, να αρθρώνει τεκμηριωμένο λόγο, να έχει αίσθημα δικαίου.
Συμφωνήσαμε ότι ο Άλκης Δερβιτσιώτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική ΔΠΘ, είναι ο ιδανικός πρύτανης. Εφόσον εκλεγούμε στο Συμβούλιο Διοίκησης, θα υποστηρίξουμε με θέρμη την υποψηφιότητά του.
Με τιμή,
– Άλκης Δερβιτσιώτης, καθηγητής Νομικής.
– Θανάσης Καραφύλλης, καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.
– Βίβιαν Μάλλιου, καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ.
– Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής Η.Μ. & Μ.Υ.
– Αλίκη Φίσκα, καθηγήτρια Ιατρικής”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood