ΔΠΘ | Αναδείχθηκαν οι 5 δράσεις για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Θράκη

Η Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εκφράζει ευχαριστίες σε όλους όσους ανταποκρίθηκαν και αγκάλιασαν την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα αυτή πρωτοβουλία καθώς ήταν μια πρόκληση και καινοτόμο διαδικασία σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία της Θράκης.
evros_fotia

Ολοκληρώθηκε η β’ φάση της  δράσης DUTH to the People, με την αξιολόγηση, από πολίτες και κοινωνικούς φορείς, των δέκα προτάσεων οι οποίες παρουσιάστηκαν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στη Θράκη.

Οι πέντε πρώτες προτάσεις που προτιμήθηκαν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία του σώματος των  αξιολογητών* (με σειρά κατάταξης), είναι οι ακόλουθες:

  1. «Ανάπτυξη μεθοδολογικού πλαισίου για τον εντοπισμό πιθανών διαβρωσιγενών και πλημμυρικών περιοχών μετά από πυρκαγιά (Post-fire Erosion and Flood prone areas Identification framework – PEFI)», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Γεώργιο Παπαϊωάννου, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.
  2. «Μελέτη της παρουσίας Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων σε τρόφιμα που παράγονται στην περιοχή του Έβρου», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Χρήστο Κοντογιώργη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής.
  3. «Διερεύνηση της πρόσθετης διακινδύνευσης από καταπτώσεις βράχων εξαιτίας των πυρκαγιών, και προσδιορισμός προβληματικών θέσεων», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Παύλο Αστεριού, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
  4. «Ανάπτυξη μοντέλου επικινδυνότητας στη λεκάνη απορροής του ρέματος Ειρήνης (Μαΐστρου) στον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς του Αυγούστου 2023», με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Χρήστο Ακράτο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.
  5. «Επιδράσεις πυρκαγιών στην αφθονία και σύνθεση των κοινοτήτων εντόμων | Περίπτωση μελέτης στον νομό Έβρου (Post-FireInsects)», με Επιστημονικά Υπεύθυνη τη Μαρία Παππά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι προτάσεις-δράσεις έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους έξι μήνες.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι και οι ερευνητικές ομάδες θα ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για την εξέλιξη της υλοποίησής τους με ανοιχτές για το κοινό ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις του ΔΠΘ.

“Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέδραμαν για να στεφθεί με επιτυχία όλη η διαδικασία. Ευχαριστούμε το διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό καθώς και τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΔΠΘ που συμμετείχαν στο “DUTH to the People” εθελοντικά”, δήλωσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Φώτης Μάρης.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

* (Η ανακοίνωση γίνεται μετά τη λήξη της προθεσμίας για κατάθεση ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων).

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood