Δωρεάν workshop «Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία»

Εν όψει της συμπλήρωσης το 2023 ογδόντα ετών από τη βίαιη αρπαγή και εξόντωση των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Αφίσα πρόγραμμα 2

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, προσκαλεί προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ανεξαρτήτως πανεπιστημίου και κατεύθυνσης σπουδών, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές τεχνικής κατεύθυνσης, και performers, ηλικίας 18-40 ετών, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, να δηλώσουν συμμετοχή στο δωρεάν workshop «Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία».

Στις 3-4 Μαρτίου του 1943, οι Ελληνοεβραίοι συμπολίτες μας συνελήφθησαν από τις βουλγαρικές φασιστικές κατοχικές δυνάμεις στις πόλεις των Σερρών, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης. Στη συνέχεια στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία όπου και εξοντώθηκαν.

Το εργαστήριο διοργανώνεται επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης το 2023 ογδόντα ετών από τη βίαιη αρπαγή και εξόντωση των μελών των εβραϊκών κοινοτήτων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο ευρύτερου αφιερώματος του οποίου το πρόγραμμα βρίσκεται σε επεξεργασία σε συνεργασία και με άλλους φορείς της Περιφέρειας.

Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα προσεγγίσουν ζητήματα μνήμης με ειδική αναφορά στο Ολοκαύτωμα, μέσα από τη μουσειολογική προσέγγιση αλλά και την κατασκευή installation (εγκατάσταση) και τη συμμετοχή, για όσες και όσους το επιθυμούν, σε performance art.

Σημείο αναφοράς του εργαστηρίου θα αποτελέσει ένα τεκμήριο βιομηχανικής κληρονομιάς το οποίο σχετίζεται και με το Ολοκαύτωμα του εβραϊκού πληθυσμού της ΑΜ-Θ. Πρόκειται για μια ντουλάπα την οποία διέσωσε η κ. Μαρία Πετρά, μέλος του προγράμματος. Η ντουλάπα είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με το κοινό καπνικό παρελθόν τριών πόλεων της ΑΜ-Θ, όσο και με την προπολεμική παρουσία των εβραϊκών κοινοτήτων. Στην ντουλάπα υπάρχει σε τρία σημεία αποτύπωμα στένσιλ το όνομα του ιδιοκτήτη της, Juda Haim Perahia. Ο Γιουδά Χαΐμ Περαχιά (1886-1970) υπήρξε διευθυντής της καπνικής εταιρείας Commercial Company of Salonica Ltd, αρχικά στις πόλεις της Καβάλας, της Δράμας και στη συνέχεια στην Ξάνθη. Διασώθηκε από τη μεταφορά και εξόντωση στην Τρεμπλίνκα, γιατί το βράδυ 3 προς 4 Μαρτίου του 1943, βρισκόταν στην Καβάλα.

Το εργαστήριο «Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία», θα πραγματοποιηθεί στον διατηρητέο χώρο «Παστάλι» ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Χρύσα της Ξάνθης. Στο πλαίσιο του κύκλου του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Φεβρουαρίου 2023. Το εργαστήρι θα ολοκληρωθεί με την επίσημη παρουσίαση του τεκμηρίου σε ειδική εκδήλωση στην Ξάνθη τον Μάρτιο του 2023, ενώ υπάρχει η πρόθεση να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 10:30 π.μ. και η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής είναι η Παρασκευή 25 Νοεμβρίου (23:59). Οι θέσεις του εργαστηρίου είναι περιορισμένες. Στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες: draseisculturalproject@gmail.com / 6996559216.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Νίκος Κοσμίδης (Υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ, ΜΑ Θεολογίας) και Μαρία Πετρά (βιομηχανική αρχαιολόγος – μουσειολόγος, ΜΑ στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία).

Σύμπραξη: Ειρήνη Τσετινέ, (Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc Αποκατάσταση Μνημείων).

Το πρόγραμμα Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού συστάθηκε το 2021, αποσκοπεί στην ανασυγκρότηση της ιστορικής μνήμης, καθώς και στην πρόσληψής της στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή, και τελεί σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα δράσεών του έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους Δήμους Ξάνθης και Γρεβενών, τη μαρτυρική Κοινότητα Κοσματίου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Δωρεάν workshop «Μια ντουλάπα, τρεις πόλεις, μια ιστορία»

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood