Όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 64.530 νέα περιστατικά με καρκίνο. Από αυτά, το 12,2% αφορούσαν καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελώντας την τρίτη αιτία νόσησης και στα δύο φύλα και δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Τέσσερα πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου προσβάλλει άτομα ακόμη και κάτω από την ηλικία των 50 ετών, με τα δεδομένα να αναγκάζουν τους ειδικούς υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπογραμμίζουν ότι αυτός ο τύπος καρκίνου δεν περιορίζεται μόνο στους ηλικιωμένους. Και επιμένουν ότι ο εντοπισμός των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι κρίσιμος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη έκβαση των περιστατικών. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα συμπεράσματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που περιορίζουν τα ύποπτα συμπτώματα σε μόλις τέσσερα, αποτελούν έναν σημαντικό οδηγό ή αλλιώς μία «κόκκινη σημαία» που θα πρέπει να κινητοποιήσει εκείνους που τα βιώνουν να αναζητήσουν αμέσως ιατρική γνωμάτευση. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute» και αφορούν τα προειδοποιητικά σημάδια είναι τα εξής:

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια.

Περιβάλλον – διατροφή

Ένα ακόμη ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι γιατί νοσούν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάτω των 50 ετών. Σε σχετικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Yale σημειώνεται πως η τρέχουσα αύξηση της πρώιμης έναρξης της νόσου είναι πιθανό να οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, που οι επιστήμονες εντούτοις δεν έχουν ακόμη εντοπίσει. Σε κάθε περίπτωση πάντως, συμβουλεύουν τους νεαρούς ενηλίκους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αποφεύγοντας έτσι κακές συνήθειες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου. Ποιες είναι αυτές; Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Αντιθέτως, η διατήρηση υγιούς βάρους αλλά και η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι βέβαιο πως ωφελούν σημαντικά την υγεία.

Δωρεάν Self Tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου από τον Ιούνιο