Νέο, διευρυμένο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς, με μηδενική συμμετοχή, έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, πέραν της δωρεάν χορήγησης φαρμάκων σε ογκολογικούς ασθενείς τα οποία χορηγούνται για τη θεραπεία της κύριας νόσου, στο εξής θα χορηγούνται επίσης με μηδενική συμμετοχή, και φάρμακα που σχετίζονται με τις επιπλοκές της ασθένειας ή με τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. φάρμακα υποστηρικτικά της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεμετικά, αντιθρομβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιβιοτικά για λοιμώξεις που συνδέονται με τη χημειοθεραπεία, κ.τλ.).

Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο διάστημα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

«Με την αλλαγή αυτή προκύπτει μια σημαντική οικονομική ανακούφιση της ευαίσθητης και ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα, και υλοποιείται η βασική πολιτική επιλογή της εγγυημένης και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, με σταδιακή μείωση της συμμετοχής τους στο κόστος» επισημαίνει το Υπουργείο.