Διοικητικοί δημοτικοί υπάλληλοι αναλαμβάνουν καθήκοντα δημοτικών αστυνομικών κατά τη διάρκεια του lockdown

Mε αρμοδιότητες για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, καθώς και ελέγχων και επιβολής κυρώσεων για την τήρηση των μέτρων αποτροπής της πανδημίας.
124054247_4746613378743872_7528596587788245503_o

Μια αμφιλεγόμενη διάταξη που γεννά πλήθος ερωτημάτων ως προς την πρακτική εφαρμογή της, εισάγει για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους το άρθρο 2 εκπρόθεσμης Τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ και ψηφίζεται σήμερα 17.11.2020 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Κυβέρνηση θεσπίζει ότι σε Δήμους που δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ή το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί κατά την κρίση του Δημάρχου, δύναται με Απόφαση του Δημάρχου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, και πάντως όχι πέραν της 28ης Φεβρουάριου 2021, να ορίζονται «διοικητικοί» Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ, οι οποίοι θα ασκούν:

– τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης τους,

– τις αρμοδιότητες που ανατίθενται στη Δημοτική Αστυνομία ως αρμόδια Αρχή ελέγχου και επιβολής κυρώσεων των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας.

Η παρ. 2 ορίζει ότι με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται η ισχύς του νέου αυτού άρθρου, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν έκτακτοι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας, και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2021.

Όπως αναφέρει η Κυβέρνηση στην Αιτιολογική Έκθεση, η ανυπαρξία Δημοτικής Αστυνομίας σε ορισμένους Δήμους και η ανεπαρκής στελέχωσή της σε άλλους, καθιστά αδύνατη την αποτελεσματική συνεισφορά των Δήμων στα κλιμάκια ελέγχου για την τήρηση των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους Υπουργούς, με το άρθρο εξασφαλίζεται στους ΟΤΑ η δυνατότητα να ανταποκριθούν τάχιστα στις αυξημένες και επείγουσες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού, και να αξιοποιήσουν το προσωπικό των Δήμων στα ελεγκτικά κλιμάκια για την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας έχει περάσει από ειδική επιλογή (π.χ. με ειδικά προσόντα, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες), και εξειδικευμένη εκπαίδευση και επιμόρφωση (Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας), πριν αναλάβει υπηρεσία. Πως λοιπόν είναι δυνατόν τώρα, αρμοδιότητες Δημοτικής Αστυνομίας, αιφνιδιαστικά να ανατεθούν σε οποιονδήποτε «διοικητικό» Υπάλληλο του Δήμου που δεν έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά επιλογής και εκπαίδευσης;

Ερωτήματα πηγάζουν, δε, και αναφορικά με το ποιοι θα αναλάβουν όλους τους επόμενους μήνες τα καθήκοντα που μέχρι σήμερα ασκούν οι εν λόγω διοικητικοί υπάλληλοι, όσο αυτοί θα μετατραπούν σε οιονεί Δημοτικούς Αστυνομικούς. Ως γνωστόν, πάρα πολλοί Δήμοι είναι έντονα υποστελεχωμένοι, ειδικά δε στις παρούσες συνθήκες, η έλλειψη προσωπικού έχει ήδη ενταθεί, δεδομένου ότι π.χ. οι γονείς κάνουν χρήση των αδειών/διευκολύνσεων που προβλέπει η νομοθεσία, αντιστοίχως και οι Υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κ.ο.κ.

Το άρθρο δύναται στην πράξη να αποτελέσει πηγή ανασφάλειας τόσο για τους δημότες, όσο και για τους ίδιους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους, που απ’ τη μια μέρα στην άλλη θα κληθούν να βγουν στους δρόμους και να ασκήσουν αρμοδιότητες για τις οποίες ούτε επελέγησαν ούτε εκπαιδεύτηκαν ποτέ.

Ολόκληρη η υπ’ αριθμ. 561/39/16.11.2020 εκπρόθεσμη Τροπολογία, ΕΔΩ

πηγή: airetos.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood