Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του υπουργείου πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», και σε συνεργασία με τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, φιλοξενεί στο αρχαίο θέατρο Μαρώνειας δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής:

  • “Χαλιμά”

Θεόφραστος Σακελλαρίδης – 5 Αυγούστου, ώρα προσέλευσης 19:45, ώρα έναρξης 20:30.
Η Χαλιμά, φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη των δεκαετιών του ’20 και του ’30 σε αθηναϊκά θέατρα και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις “χίλιες και μία νύχτες”, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ Ρουμάν. Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη-Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος, και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013. Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης. Διανομή: Χαλιμά/Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν/Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή
Μουσακάς/Βαγγέλης Μανιάτης, Αμηνά/Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ-Καδής-Ρασίντ/Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα/Λυδία Αγγελοπούλου. Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).

ba7a4b65 xalima a stilianaki foto valeria isaeva 0785

  • “Θέλω να δω τον Πάπα!”

Θεόφραστος Σακελλαρίδης – 6 Αυγούστου, ώρα προσέλευσης 19:45, ώρα έναρξης 20:30.
Στο “Θέλω να δω τον Πάπα!” ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής, και ασκείται βιτριολική κριτική στον θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν, Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκέν βασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο “Βαφτιστικός” (1918), και η “Κόρη της καταιγίδος” (1923). Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μια ιδεώδη μουσικοθεατρική
δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας.
Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου. Διανομή: Ρίτα/Άννα Στυλιανάκη, Αδριανός/Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης/Βαγγέλης Μανιάτης, Άννα/Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς/Κωστής Ρασιδάκης, κυρία Λατρούδη/Λυδία Αγγελοπούλου. Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).

Μέγας Δωρητής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, είναι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δελτία εισόδου και εισιτήρια
Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο πολιτισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο – όπου υπάρχει. Για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να καταβληθεί το αντίτιμο της εισόδου, το οποίο για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας ανέρχεται στα 3 € το ακέραιο, 2 € το μειωμένο. Εισιτήρια θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας από τις 19:45, και θα επιδεικνύεται μαζί το δελτίο εισόδου/προκράτηση θέσης. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική στον σύνδεσμο
https://digitalculture.gov.gr/2020/07/oli-i-ellada-enas-politismos/

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις για τον κορωνοϊό.

  • Ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5 μ. κατ’ ελάχιστον στους ανοικτούς χώρους.
  • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από κάθε θεατή κατά την είσοδό του και μέχρι την τοποθέτησή του στη θέση του, καθώς και κατά την έξοδό του.

Μέγιστος αριθμός θεατών: 170 άτομα

Πληροφορίες: 25330-43016 (Μιχάλης Δημητρακάκης, φύλακας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Ροδόπης), 25310-22411 (Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης).

Δείτε το σποτ του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: