Την κορυφαία ακαδημαϊκή διάκριση, αυτή του Επίτιμου Διδάκτορα (Honorary Doctor of Humane Letters), συνοδευόμενη από το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος, απένειμε το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο (Academic Board) του Catholic University of New Spain που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ, στον Καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μανόλη Γερ. Βαρβούνη. Η απονομή του τίτλου, σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης, έγινε για τη συμβολή του κ. Βαρβούνη στη μελέτη των μορφών της λαϊκής θρησκευτικότητας και των εκδηλώσεων της θρησκευτικής λαογραφίας στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακόμη, ο κ. Βαρβούνης, εξελέγη τακτικό μέλος (Socius Ordinarius) της European Academy of Sciences and Research του Αμβούργου, στην τάξη των «Humanities, Literature and Arts», σε επιβράβευση της συμβολής του στη μελέτη της ελληνικής και βαλκανικής άυλης λαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Η τελετή της επίσημης υποδοχής του, θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Πρόκειται για δύο ακόμη διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις του κ. Βαρβούνη, που καταδεικνύουν την απήχηση του έργου του, και δι’ αυτού, και του ερευνητικού έργου που επιτελείται τόσο στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, όσο και στο πανεπιστήμιο της Θράκης γενικότερα, και εκτός συνόρων της Ελλάδος.

Ο πολυβραβευμένος ακαδημαϊκός, μεταξύ άλλων έχει αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, έχει εκλεγεί τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ενώ του έχει απονεμηθεί και το “Βραβείο Αξίας Giuseppe Sciacca”.