Δήμος Κομοτηνής: Ερώτηση “Λαϊκής Συσπείρωσης” για την κοινωνική πολιτική

Η δημοτική αρχή επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Ερώτηση για την κοινωνική πολιτική του Δήμου Κομοτηνής, κατέθεσε η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” δια του επικεφαλής της Γιάννη Λεβέντη, προς τη δημοτική αρχή, η οποία επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου:

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Με επιστολή μας στις 16-11-2021 ρωτούσαμε τη διοίκηση σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για την αντιμετώπιση των “αυξήσεων σε προϊόντα και αγαθά – λειτουργία του Δήμου”, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: “Οι πρόσφατες αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντα και αγαθά θεωρούμε βάσιμα ότι θα έχουν σημαντικές συνέπειες στη λειτουργία του Δήμου μας, αφού θα επιδράσουν τόσο σε προμήθειες όσο και σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή είναι σε διαδικασία έναρξης. Θεωρούμε πως το ζήτημα των ανατιμήσεων θα βάλει σε δοκιμασία τον προϋπολογισμό του δήμου, καθώς και τη δυνατότητα πραγματοποίησης έργων και την καθημερινή λειτουργία μιας μεγάλης μερίδας των Υπηρεσιών του δήμου”.

Επανήλθαμε με την από 11-04-2022 επιστολή μας επισημαίνοντας ότι: «Από τότε (16-11-2021) με εντατικότερους ρυθμούς συνεχίζεται το κύμα των ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης, ροκανίζοντας κι άλλο το λαϊκό εισόδημα.»

Επισημαίνουμε με την παρούσα, ότι η ενεργειακή κρίση  και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά όχι οι κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης. Αντίθετα, δίνουν άλλοθι στις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές που μας επηρεάζουν όλους μας. Εξάλλου οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές από τις κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια με διαφορετικές κάθε φορά προφάσεις.

Ενόψει λοιπόν του χειμώνα, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να διαχειριστούν την ακρίβεια στην καθημερινότητά τους. Γιατί είναι καλές οι συζητήσεις για να τα μεγάλα και τα αναπτυξιακά, αλλά οφείλουμε να δώσουμε λύσεις και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Ερωτάται, λοιπόν, η δημοτική αρχή σε ποιον βαθμό ο Δήμος Κομοτηνής και η διοίκησή έχει επεξεργαστεί και ετοιμάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που θα οξυνθούν ενόψει του χειμώνα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τι θα γίνει με τους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ποσά για καύσιμη ύλη (πετρέλαιο, αέριο, ξύλα, ότι άλλο); Επαρκούν οι προυπολογιζόμενες παροχές του Δήμου Κομοτηνής;
  • Ποια πρόνοια υπάρχει για τους συμπολίτες μας που δε θα έχουν να πληρώσουν λογαριασμούς ενέργειας και θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ρεύμα ή τελικά θα τους κόψουν το ρεύμα;
  • Τι πρόνοια υπάρχει για του συμπολίτες μας που στερούνται βασικές παροχές σε τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης; Γιατί το ΤΕΒΑ δεν επαρκεί και δεν είναι για όλους. Πρέπει κάποιος να φτάσει στο έσχατο σημείο ανάγκης για να λάβει κάποια βοήθεια;
  • Τι πρόβλεψη υπάρχει για τα σχολεία μας; Τα διαθέσιμα ποσά και συμβάσεις π.χ. για καύσιμα επαρκούν να αντιμετωπίσουν έναν δύσκολο χειμώνα; Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευσή σας σε αυτό το θέμα;
  • Τι πρόνοια υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές, άπορες, κλπ); Για όλα τα παραπάνω ζητήματα που αναφέραμε και για άλλα κρίσιμα θέματα, ώστε να στηριχτούν ουσιαστικά και όχι κατ’ επίφαση.

Θα μπορούσαμε να διευρύνουμε τα επιμέρους ερωτήματά μας. Ωστόσο η κύρια ερώτηση είναι σε ποιο βαθμό οι υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής έχουν την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του χειμώνα που ήρθε και κατά πόσο η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών σε όλα τα επίπεδα χωρίς αστερίσκους και ερωτηματικά».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood