Δημήτρης Χαρίτου: Να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης και των γεωτεχνικών

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν την λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών του ιδιωτικού τομέα, "γιατί από τους πίνακες των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των εν λόγω επαγγελματιών".
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΙΤΟΥ.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
ζητούν την λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών του ιδιωτικού τομέα,
“γιατί από τους πίνακες των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λείπουν
πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των εν λόγω επαγγελματιών”, όπως σημειώνουν, και συμπληρώνουν: “Όμως οι γεωτεχνικοί είναι αυτοί που θα αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, της παραγωγής, σε μια χρονική περίοδο με μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και εν μέσω της  πανδημίας, που βιώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία”.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν από τους
αρμόδιους υπουργούς να συμπεριλάβουν τους γεωτεχνικούς στα μέτρα ενίσχυσης, “ώστε
να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους κλάδους (π.χ. αναστολή πληρωμής
ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων), να διευκολυνθούν οι ελεύθεροι
επαγγελματίες γεωτεχνικοί με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης να έχουν
πρόσβαση σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια, καθώς  και κάλυψη των  κεφαλαίων
κίνησης.

Το κείμενο της ερώτησης:

“Προς:
– τον Υπουργό Οικονομικών
– τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
– τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη γεωτεχνικών.

Με τα τελευταία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός SARS-Cov-2 , ανακοινώθηκαν και μέτρα για την οικονομική ενίσχυση κλάδων που πλήττονται από τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν, όπως κλείσιμο επιχειρήσεων πλην της εφοδιαστικής αλυσίδας, απαγόρευση μετακινήσεων κλπ. Στο πλαίσιο της οικονομικής ελάφρυνσης ελήφθησαν ορισμένα μέτρα, όπως αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων.
Η αποφάσεις συνοδεύτηκαν με την ανακοίνωση πινάκων ΚΑΔ που αναφέρονται στις οικονομικές δραστηριότητες τις οποίες αφορούν. Όμως, παρά την αργοπορημένη συμπλήρωση στον κατάλογο ΚΑΔ που αφορά τους κτηνιάτρους, από τους εκδοθέντες πίνακες ελλείπουν πλήρως οι ΚΑΔ που αφορούν τις δραστηριότητες των γεωτεχνικών.
Οι γεωτεχνικοί κλάδοι επιστημόνων, γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι, κτηνίατροι και ιχθυολόγοι, στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος . Τα μέλη του απασχολούνται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπου καλύπτονται από τις σχετικές αποφάσεις και τα ανάλογα μέτρα. Όμως , μεγάλος αριθμός γεωτεχνικών είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε εργοδότες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες. Σημαντικές επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών των ανωτέρω κλάδων για παράδειγμα είναι: καταστήματα γεωργικών εφοδίων και ζωοτροφών, κτηνιατρικά ιατρεία, γραφεία μελετών, εργαστήρια αναλύσεων εδαφών και νερών, ενώ και άλλοι διατηρούν εργολαβικά γραφεία που αναλαμβάνουν εκτέλεση δημόσιων, ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών έργων πρασίνου, ερευνητικών εργασιών υπεδάφους κλπ.
Ενδεικτικά αναφέρονται ελάχιστοι ΚΑΔ που αφορούν γεωτεχνικούς:
02.40.10.03 υπηρεσίες δασολόγου
42.21.24.00 διάνοιξη φρεατίων
42.91 κατασκευή υδραυλικών και λιμενικών έργων
43.13.10.00 δοκιμαστικές διατρήσεις και γεωτρήσεις
81.30 δραστηριότητες υπηρεσιών τοπίου
Παρά την έκδοση αναθεωρημένων πινάκων, οι παραπάνω ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στους ήδη ανακοινωθέντες πίνακες. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αλλά και επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν επισημάνει την παράλειψη αυτή. Καθώς τα πιο πάνω επαγγέλματα είναι αυτά που θα κληθούν να στηρίξουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής η οποία και αυτή πληρώνει τεράστιο τίμημα από την κρίση του κορωνοϊού, και όντας ήδη αποδυναμωμένα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους με αξιοπρέπεια, είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται την άμεση στήριξη της οργανωμένης πολιτείας.
Ταυτόχρονα η μη περίληψη των Γεωτεχνικών που πλήττονται αποτελεί πράξη καθαρής διακριτικής μεταχείρισης έναντι άλλων επαγγελματικών ομάδων που και αυτές πραγματικά πλήττονται.
Δεδομένου ότι, οι κλάδοι γεωτεχνικών έχουν μεγάλη συμβολή στην εθνική οικονομία, και στηρίζουν την αναγέννηση της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά έχουν ιδιαίτερη συμβολή στην άρτια εκτέλεση δημοσίων έργων υποδομής και σε πολλές άλλες δραστηριότητες της οικονομικής ζωής,
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί,
Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε να, περιληφθούν και οι υπόλοιποι ΚΑΔ που αφορούν τα γεωτεχνικά επαγγέλματα στους πίνακες με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας;
Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι γεωτεχνικοί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με άλλους κλάδους (π.χ. αναστολή πληρωμής ασφαλίστρων ή αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων);
Τί μέτρα άμεσης απόδοσης προτίθενται να λάβουν ώστε οι ΚΑΔ γεωτεχνικών ελεύθερων επαγγελματιών, να τύχουν ειδικής στήριξης με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε χαμηλότοκα και εγγυημένα δάνεια και κάλυψη κεφαλαίων κίνησης;”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood