Με όπλα του την εμπειρία και την καλή γνώση των ζητημάτων του τόπου μας, αλλά και με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που έχουν χαρακτηρίσει τη μακρόχρονη πολιτική του διαδρομή, ο Δημήτρης Χαρίτου ρίχνεται στη μάχη των επερχόμενων εθνικών εκλογών, φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια ισχυρή φωνή των κατοίκων της Ροδόπης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Μιλώντας με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές, δε διστάζει να αναλάβει και ευθύνες για λάθη που έγινε κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο ίδιος δεν κατείχε κάποιο θεσμικό ρόλο, ενώ απευθυνόμενος προς τους προοδευτικούς πολίτες, ζητάει να τον εμπιστευτούν ώστε να συνεχίσει να μάχεται, από θέση ευθύνης πλέον, για τον τόπο του.

Ποια είναι η προτεραιότητά σας στη νέα προσπάθεια που ξεκινάτε ενόψει των εθνικών εκλογών  της 7ης Ιουλίου;

Το βασικό στοίχημά μου δεν είναι άλλο από το να συνομιλήσω με το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μου και να πείσω για την αναγκαιότητα συμπόρευσης μαζί μου όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, ώστε να επιτευχθεί η εκπροσώπηση του προοδευτικού χώρου, ως αντίβαρο στην δεξιά παράταξη. Είναι κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή μας μια ισχυρή φωνή με εμπειρία και συνέπεια, χωρίς δεσμεύσεις και βάρη από το παρελθόν.

Οπωσδήποτε συναντάτε και δυσαρέσκεια από τους πολίτες, ιδιαίτερα από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Με ποιον τρόπο την αντιμετωπίζετε;

Θα ήταν λάθος μου αν αγνοούσα τα μηνύματα των ευρωεκλογών και τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στην κάλπη. Είμαι, εξάλλου, σε καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους και κυρίως με τα μεσαία στρώματα, όπου ανήκω και ο ίδιος, οπότε μπορώ να αντιληφθώ και να κατανοήσω πλήρως τις αγωνίες και την όποια δυσαρέσκεια εκφράζεται. Ταυτόχρονα, όμως, για να μιλάμε με ειλικρίνεια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο των προηγούμενων ετών, που δεν επέτρεψε να ασκηθεί μια πιο φιλολαϊκή πολιτική, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες της κοινωνίας. Υποχρεωτικά, λοιπόν, κατά την πρώτη τριετία δόθηκε βαρύτητα στην επούλωση των πληγών όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Από τον Αύγουστο του 2018, όμως, διαπιστώνουμε μια σαφή στροφή στη σταδιακή ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων, ενώ σήμερα καταθέτουμε το σχέδιό μας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη όλης της κοινωνίας. Σε αυτό το σχέδιο τα μεσαία στρώματα θα έχουν και ρόλο και προοπτική, σε αντίθεση με το σχέδιο της ΝΔ, στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται τα μεγάλα συμφέροντα και οι ολιγάρχες.

Ποια είναι η αντιμετώπισή σας από τους συμπολίτες μας, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεν πάψατε να παρεμβαίνετε και να δηλώνετε παρών στα τοπικά ζητήματα;

Θέλω να πιστεύω ότι μου αναγνωρίζεται αυτό από την πλειοψηφία των πολιτών και ήδη τη συγκεκριμένη αίσθηση αποκομίζω από τις μέχρι τώρα επαφές μου. Πράγματι, ένοιωθα την ανάγκη να παρεμβαίνω σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα, που αφορούσαν την τοπική κοινωνία, αν και όπως γνωρίζετε, δεν είχα κάποιο θεσμικό ρόλο. Εξάλλου, τους θεσμικούς ρόλους και τις ευθύνες που απορρέουν, τους αναθέτει η ίδια η κοινωνία με τις επιλογές της. Εντούτοις, σήκωσα ένα δυσανάλογο βάρος από αυτό που μου αναλογούσε και εκπροσώπησα, θέλω να πιστεύω, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον δημόσιο λόγο τον πολιτικό μου χώρο, καθώς και τις ασκούμενες πολιτικές που είχαν θετική αντανάκλαση στην κοινωνία. Στις περιπτώσεις, όμως, που θεώρησα ότι κάποιες επιλογές ήταν αντίθετες με τα συμφέροντα της περιοχής, δε δίστασα να εκφράσω και δημόσια τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μου. Εκτιμώ ότι και αυτό μου αναγνωρίζεται ότι θα αποτελέσει κριτήριο θετικής αξιολόγησης από τους πολίτες.

Ο κ. Στυλιανίδης, κατά την πρώτη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, άσκησε δριμύτατη κριτική για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ροδόπης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Για να είμαι ειλικρινής, ανέμενα μεγαλύτερη γενναιότητα από τον κ. Στυλιανίδη. Γενναιότητα ώστε να αναλάβει τις ευθύνες για μια μακρά περίοδο, που η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος, από υψηλά αξιώματα, άσκησαν πολιτική για την περιοχή. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Αντί αυτού, προτίμησε να επιδοθεί σε μια απίστευτη καταστροφολογία που κάθε λογικά σκεπτόμενος πολίτης αδυνατεί να την κατανοήσει. Ενώ θα περίμενε κανείς να καταθέσει καινούργιες ιδέες και προτάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, εκείνος δυστυχώς επαναλαμβάνει μονότονα, εδώ και πολλά χρόνια, τον προσωπικό του μύθο περί «ορφανής Ροδόπης».

Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 7 Ιουλίου; Με κριτήριο τους προτρέπετε να ψηφίσουν;

Πρώτα από όλα, οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι το ουσιαστικό δίλημμα των εθνικών εκλογών είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά, αξιοποιώντας ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα ή αν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της μόνιμης λιτότητας, της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτουν και μνήμη και κρίση, κι επομένως θα κάνουν τη σωστή επιλογή και για την περιοχή μας και για τη χώρα.

Σε ό,τι με αφορά, ζητώ από τους συμπολίτες μου να με εμπιστευθούν ώστε, από θέση  πλέον ευθύνης, να συνεχίσω να μάχομαι για το καλό αυτού του τόπου, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη εμπειρία και τη γνώση των δυνατοτήτων, αλλά και των προβλημάτων της περιοχής.

Απευθύνομαι, λοιπόν, στους προοδευτικούς πολίτες που άνοιξαν το δρόμο για την αλλαγή και την πρόοδο σ’ αυτόν τον τόπο και τους καλώ να προχωρήσουμε μαζί για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα σ’ αυτές τις εκλογές.

Απευθύνομαι σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου και ξεχωριστά στη νέα γενιά και τους ζητώ να κάνουν τις επιλογές τους, με κριτήριο την αξιοσύνη. Είμαι έτοιμος να προχωρήσουμε όλοι μαζί, οικοδομώντας ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. με

Με σοβαρότητα, εμπειρία και συνέπεια.