Όταν την 1/1/2011 η Κοινωνία Πολιτών του Γιώργου Πετρίδη αναλάμβανε  τη διοίκηση του Δήμου, με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού του 2010, η οικονομική κατάσταση του Δήμου εμφάνιζε την εξής εικόνα: ζημίες 6.494 χιλιάδες ευρώ, δάνεια 4.724 χιλιάδες ευρώ, οφειλές σε προμηθευτές 5.250 χιλιάδες ευρώ. Σύνολο δηλαδή “ανοίγματος”, 16.468 χιλιάδες ευρώ, έναντι διαθεσίμων μόλις 830.000 ευρώ. Με απλά ελληνικά δηλαδή, ο Δήμος ήταν “μέσα” κατά 15.638 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα η κατάσταση είναι θεαματικά αλλαγμένη προς το καλύτερο. Με βάση τον τελευταίο ισολογισμό, αυτόν του 2017, ο Δήμος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας, εξυγιασμένος οικονομικά και πλεονασματικός: με δάνεια (υπόλοιπα δανείων της προηγούμενης διοίκησης) 1.889 χιλιάδες ευρώ, και υποχρεώσεις σε προμηθευτές 1.130 χιλιάδες ευρώ. Σύνολο δηλαδή υποχρεώσεων, 3.019 χιλιάδες ευρώ, έναντι όμως ταμειακών διαθεσίμων 8.734 χιλιάδων ευρώ, και πλεονάσματος 1.006 χιλιάδων ευρώ. Με άλλα λόγια, από εκεί που “έλειπαν” 15.638 χιλιάδες  ευρώ το 2011, σήμερα υπάρχουν 6.721 χιλιάδες ευρώ, και η ίδια πορεία με βάση τα πρώτα αποτελέσματα συνεχίστηκε και το 2018.

Συνομιλούμε με τον αντιδήμαρχο οικονομικών του Δήμου, πρώην υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, οικονομολόγο, τεχνοκράτη, τον άνθρωπο που “ανέστησε” τα οικονομικά του Δήμου.

Ο Δημήτρης Πολιτειάδης, περί ου ο λόγος, εξελέγη στις εκλογές του Μαΐου του 2014 και ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Άριστος γνώστης των οικονομικών, γεγονός που αποδείχθηκε στην πράξη, αφιέρωσε αναρίθμητες εργατοώρες και συνέπραξε παραγωγικά με το αρμόδιο προσωπικό του Δήμου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το προαναφερθέν ταμειακό πλεόνασμα μετά από δώδεκα έτη και το οποίο συνεχίζεται σταθερά τρία χρόνια τώρα. Όσοι γνωρίζουν τα δημοτικά πράγματα και δη τη διαχείριση των οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλούν για “άθλο” και κάνουν λόγο για ένα “οικονομικό θαύμα” που έσωσε τον Δήμο από τα χειρότερα.

Αναλύοντας τα στοιχεία των ισολογισμών από το 2001 έως και το 2017, διαπιστώνουμε ότι:

  • Το 2015 ο Δήμος Κομοτηνής παρουσίασε θετικό αποτέλεσμα (πλεόνασμα) για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια συνεχών ζημιογόνων χρήσεων, το οποίο συνεχίζεται και τα έτη 2016 και 2017 και μάλιστα με ανοδική πορεία. Κάτι που ο κ. Πολιτειάδης έχει τη βεβαιότητα ότι “θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια”.
  • Το 2017 επιτεύχθηκε το καλύτερο αποτέλεσμα: πλεόνασμα 1.006 χιλιάδων ευρώ, και τα μεγαλύτερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 8.734 χιλιάδων ευρώ, σε αντίθεση με τα έτη: 2008-έτος με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις σε προμηθευτές, της τάξεως των 5.627 χιλιάδων ευρώ, 2009-έτος με τον μεγαλύτερο δανεισμό ύψους 5.060 χιλιάδων  ευρώ, και 2010-έτος με τη μεγαλύτερη ζημία της τάξης των 6.494 χιλιάδων  ευρώ .

Δεν πρέπει μάλιστα να διαφεύγουν της προσοχής μας:

α) η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) κατά 4.140 χιλιάδες ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 14.196 χιλιάδες ευρώ κρατικών επιχορηγήσεων που λάμβανε μόνο ο Δήμος Κομοτηνής το 2010 (ως Καποδιστριακός Δήμος), μειώθηκαν στις 10.058 χιλιάδες ευρώ το 2017 (με τον Δήμο Κομοτηνής να περιλαμβάνει στο πλαίσιο του Καλλικράτη και τους πρώην Δήμους Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου).

β) όπως επισημαίνει ο κ. Πολιτειάδης, “η δημιουργία προβλέψεων που κάναμε για επισφαλείς απαιτήσεις 4.472 χιλιάδων ευρώ, θωράκισε  οικονομικά τον Δήμο, και όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η δημιουργία προβλέψεων μειώνει το αποτέλεσμα”.

Χρηστή οικονομική διαχείριση, σωστός προγραμματισμός, στοχευμένη ιεράρχηση δαπανών, ορθή ενημέρωση, ηλεκτρονικές συναλλαγές αλλά και εκπτώσεις σε διαγωνισμούς, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους λειτουργίας, και σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις οφειλών, είχαμε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ταμειακών μας διαθεσίμων”, επισημαίνει ο αντιδήμαρχος που είχε την κεντρική “μπαγκέτα” ώστε να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, και επεξηγεί: “Παραλάβαμε έναν Δήμο σε άσχημη οικονομική κατάσταση και θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την οικονομική του εξυγίανση και λειτουργία με τρόπο που να μη ζημιώνει τους δημότες του. Και πράγματι, κατορθώσαμε να βελτιώσουμε όλους τους οικονομικούς δείκτες στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις και γνώσεις, σε συνεργασία με το προσωπικό του Δήμου, χωρίς να προσλάβουμε συμβούλους. Και όλα αυτά στα δύσκολα χρόνια της ελληνικής οικονομίας όπου οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν σημαντικά και οι εισπράξεις περιορίστηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Πράγματι, μετά από σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά πετύχαμε να έχουμε έναν Δήμο οικονομικά σταθερό, χωρίς οικονομικά προβλήματα, που μπορεί να αντέξει και να σταθεί στα πόδια του σε πολύ δύσκολες οικονομικές καταστάσεις για αρκετό διάστημα ακόμη και με μηδενικές κρατικές επιχορηγήσεις και χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες του με πρόσθετους φόρους και τέλη. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις προχωρήσαμε και σε μειώσεις τελών βοηθώντας τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του Δήμου. Έχοντας δημιουργήσει, δε, μια πολύ καλή εικόνα προς τα έξω, πληρώνοντας αμέσως όλους όσους συνεργάζονται με τον Δήμο, κατορθώσαμε να έχουμε μεγάλη συμμετοχή σε διαγωνισμούς και πολύ καλές εκπτώσεις, αξιοποιώντας προς όφελος των δημοτών τα χρήματα που περισσεύουν από τις εκπτώσεις και επιστρέφουν στον Δήμο”.

Περιγράφοντας τη βασική φιλοσοφία “οικονομικής διοίκησης” της δημοτικής αρχής, ο κ. Πολιτειάδης υπογραμμίζει: “Ποτέ δεν είδαμε τον Δήμο ως εταιρεία, ούτε σκοπός μας ήταν η συσσώρευση αποθεματικών. Σκοπός μας όμως ήταν και είναι να μη ζημιώνουμε τους δημότες από τη λειτουργία του Δήμου και να καλύπτουμε τα έξοδα από τα έσοδά του, να πατάμε σταθερά στα πόδια μας, στα διαθέσιμά μας, στα ίδια μας κεφάλαια, αποκλείοντας έτσι την εύκολη λύση του δανεισμού. Και όλα αυτά χωρίς να δανειστούμε ούτε ένα ευρώ, πληρώνοντας κανονικά και χωρίς καμία καθυστέρηση τα δάνεια που κληρονομήσαμε από το παρελθόν και περιορίζουν τη ρευστότητα του Δήμου κατά 500.000 ευρώ περίπου ετησίως. Παράλληλα, πετυχαίνοντας τους στόχους μας και εξυγιαίνοντας τον Δήμο, δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για τη μετακύλιση των διαθεσίμων σε έργα και πράξεις προς όφελος της πόλης, των οικισμών και των δημοτών. Βέβαια κάποια έργα καθυστερούν να φανούν μια και οι διαδικασίες στο δημόσιο είναι χρονοβόρες και ένα έργο που προγραμματίζεις και χρηματοδοτείς μπορεί να ολοκληρωθεί μετά από χρόνια, απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα έργο είναι να έχεις διαθέσιμα, πράγμα που έχουμε πετύχει”.

Παράλληλα όμως ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών εστιάζει και στον “μεγάλο αριθμό νοικοκυριών που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες επιβίωσης”, υπενθυμίζοντας πως “ο Δήμος μας μέσω των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει και υλοποιεί, στηρίζει τις οικογένειες αυτές με μεγαλύτερα ποσά, επιχορηγεί με περισσότερα κονδύλια την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την άθληση, παράγοντας περισσότερες εκδηλώσεις, και γενικότερα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα ταμειακά του διαθέσιμα και σε άλλες δραστηριότητες πέρα από τα έργα“.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, 2019, ο Δήμος υλοποιεί έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 53 εκατομμυρίων ευρώ, “και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ με τις εντάξεις νέων έργων”, σημειώνει ο κ. Πολιτειάδης, προσθέτοντας πως “ο προϋπολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 11%, συνεχίζει την αυξητική πορεία των ισολογισμών των τελευταίων ετών – αύξηση που προέρχεται κυρίως από τα ταμειακά μας διαθέσιμα – και επιβεβαιώνει στην πράξη την αξιοποίηση των διαθεσίμων μας σε δραστηριότητες και έργα προς όφελος των συνδημοτών μας και προς ενίσχυση των επιχειρήσεων του τόπου μας μια και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κατά την υλοποίησή του καταλήγει στην τοπική αγορά”.

Όλα τα παραπάνω κατά τον κ. Πολιτειάδη “αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Κομοτηνής είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς που από τη λειτουργία του δεν παράγει ζημίες και ως εκ τούτου δεν ζημιώνει τους δημότες του, ενισχύει την τοπική αγορά αλλά και τις επιχειρήσεις του τόπου”.

“Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι αριθμοί που γίνονται πράξεις και έργα υπέρ των δημοτών, και είμαστε υπερήφανοι που οδηγήσαμε τον Δήμο στο καλύτερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας“, συμπληρώνει ο αντιδήμαρχος, που καταληκτικά αναφέρει:

“Η τετραετία που έρχεται θα είναι πολύ σημαντική για τον Δήμο μας, μια και διαθέτουμε τους πόρους και την εμπειρία για να συνεχίσουμε την πετυχημένη πορεία μας με περισσότερα έργα και πράξεις, απαλλαγμένοι από τα οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος, προς όφελος της πόλης μας, των οικισμών μας και της τοπικής αγοράς”.