Δημήτρης Παπατολίδης: Μια “κόκκινη περιφερειακή διοίκηση” δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζε

Δημήτρης Παπατολίδης: Μια "κόκκινη περιφερειακή διοίκηση", δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζε.
Δημήτρης Παπατολίδης

Ο Δημήτρης Παπατολίδης είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” του ΚΚΕ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Χρήστο Τρέλλη. Είναι 42 ετών, κατάγεται από τη Δράμα και ζει στην Καβάλα. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

“Οι Περιφέρειες έχουν λόγο για τον χωροταξικό περιφερειακό σχεδιασμό, την κατεύθυνση των κονδυλίων, τα έργα που προκρίνουν, κ.ά”, επισημαίνει μεταξύ άλλων που παραχώρησε στο inkomotini.news, και θέτοντας ως εκλογικό στόχο την καταγραφή όσο γίνεται υψηλότερου ποσοστού, επαναλαμβάνει την πεποίθηση πως ο λαός την επόμενη μέρα χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ. Όπως άλλωστε συμπληρώνει, “μια “κόκκινη περιφερειακή διοίκηση”, δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζε”.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

 • Οι περιφερειάρχες όταν παρουσιάστηκαν ως θεσμός, διαφημίστηκαν ως “μικροί πρωθυπουργοί”. Ποιες τελικά οι συνέπειες του θεσμού, και πως αποτιμάτε τις αλλαγές που φέρνει στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Κλεισθένης;

Η αλήθεια είναι πως οι περιφέρειες αποτελούν τμήμα με σημαντικό ρόλο στον κρατικό μηχανισμό, βέβαια ίσως ο όρος μικροί πρωθυπουργοί να έχει ένα στοιχείο έντονης υπερβολής, αλλά οι περιφέρειες έχουν ρόλο σημαντικό στην εξειδίκευση της στρατηγικής που υπηρετεί το αστικό κράτος, του τρόπου που την υλοποιεί. Μπορεί οι περιφέρειες να μην είναι ο άμεσος φορομπηχτικός μηχανισμός όπως για παράδειγμα οι Δήμοι, έχουν όμως λόγο με το χωροταξικό περιφερειακό σχεδιασμό, την κατεύθυνση κονδυλίων, τα έργα που προκρίνουν μέσα σε αυτό το ασφυχτικό πλαίσιο, για το πώς στηρίζουν τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δημήτρης Παπατολίδης: Μια "κόκκινη περιφερειακή διοίκηση" δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζεΣτην περιοχή μας αυτό εκφράστηκε με το νέο χωροταξικό, που η περιφέρεια ασπάστηκε τις προτεραιότητες τις οποίες έβαλε το κεφάλαιο για τη μετατροπή της σε συνδυασμένο κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Μέσα από αυτό το σχεδιασμό στήριξε τις απαιτήσεις τμημάτων του κεφαλαίου στην περιοχή, για διεύρυνση των λατομικών ζωνών, παραδίδει όλες τις βουνοκορφές για δημιουργία αιολικών πάρκων, δίνει το πράσινο φώς για παράδοση των γεωθερμικών πηγών σε επιχειρηματικούς ομίλους κυριολεκτικά τσάμπα. Ο Κλεισθένης, στην ουσία είναι ακόμη ένα νήμα “μεταρρύθμισης” του θεσμού της Τοπικής Διοίκησης, έτσι ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική στο ρόλο της σαν τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Για να μπορεί το αστικό κράτος να παίζει τον επιτελικό του ρόλο, για να προωθείται αρμονικά η αστική στρατηγική ως το Δήμο. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο Κλεισθένης λίγο πολύ αποτέλεσε και “μνημονιακή” δέσμευση της κυβέρνησης για να είναι πιο αποτελεσματική η Τοπική Διοίκηση στον παραπάνω ρόλο.

 • Τι περιθώρια έχει στο ασφυκτικό σημερινό πλαίσιο μια “κόκκινη” περιφερειακή αρχή;

Όποια περιθώρια υπάρχουν δε βρίσκονται «εντός πλαισίου», αλλά σε σύγκρουση με αυτό το πλαίσιο. Μια κόκκινη περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να είναι μια σοσιαλιστική περιφερειακή αρχή. Ειδικά ο χαρακτήρας της περιφέρειας είναι ακόμη πιο “δεμένος” με το αστικό κράτος.  Υπάρχει όμως σήμερα πείρα, πείρα που διαμορφώθηκε κόντρα σε αυτό το πλαίσιο από τις διοικήσεις των Δήμων που εκλέχθηκαν κομμουνιστές Δήμαρχοι. Το πραγματικά διαφορετικό δεν ήρθε γιατί ήταν πιο τίμιοι – που ήταν – ή απλά πιο ικανοί διαχειριστές. Αλλά γιατί συγκρούστηκαν με το πλαίσιο, κινήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις εκτός πλαισίου, είχαν γνώμονα για κάθε απόφαση τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα. Προσπάθησαν και προσπαθούν να συμβάλλουν αξιοποιώντας τη θέση τους, για να συμβάλλουν στην οργάνωση του λαού, να γίνει η υπόθεση η διεκδίκηση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού του ίδιου. Δε διεκδικούν απλά οι ίδιοι, αλλά διεκδικούν μαζί με το λαό. Μπήκαν μπροστά σε αυτό, αμφισβήτησαν ακόμη και αντιλαϊκούς νόμους, τους αντιπάλεψαν.  Έτσι προέκυψαν οι “ανάσες” που μπόρεσαν να δώσουν στους δημότες της περιοχής τους, τα έργα που δε γίνονταν λάφυρα για τους μεγαλοεργολάβους. Σε αυτό το δρόμο θα κινηθεί μια κόκκινη περιφερειακή διοίκηση, με τις παραπάνω δυσκολίες που θα έχει, δε θα είναι το  γρανάζι στις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά η σφήνα που θα τις εμποδίζει.

 • Σε αυτή την αναμέτρηση είναι του συρμού όσο ποτέ άλλοτε, “υπερκομματικοί” και “ανεξάρτητοι” συνδυασμοί. Το στίγμα της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι στον αντίποδα όλων αυτών. Πώς περνάτε αυτή τη διαφοροποίηση στους πολίτες;

Το αστείο είναι ότι όλοι αυτοί οι ανεξάρτητοι έχουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά στην περιοχή μας δοκιμαστεί, σα στελέχη αστικών κομμάτων, σαν προηγούμενοι περιφερειακοί σύμβουλοι με κομματική στήριξη, σαν εκπρόσωποι παρατάξεων με πολιτικό στίγμα σε επιμελητήρια και φορείς. Εδώ φτάσαμε να υπάρχουν τρία ψηφοδέλτια προερχόμενα από τη ΝΔ, το επίσημο με το νυν περιφερειάρχη και τα δύο ανεπίσημα και ανεξάρτητα είτε με επικεφαλής, είτε ως υποψηφίους τους νυν αντιπεριφερειάρχες. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει υποψήφιο παλιότερο εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο με το ΠΑΣΟΚ. Απλά εμπαίζουν το λαό όλοι τους. Άλλωστε όσο ανεξάρτητοι και να δηλώνουν από τα αστικά κόμματα, προσπαθώντας να ψαρέψουν σε θολά νερά, άλλο τόσο βαθειά εξαρτημένοι είναι από τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Όσο και να τσακώνονται για το πόσο διαφορετικοί είναι (ποιοι; Αυτοί που σήμερα συνδιοικούν μαζί… αστεία πράγματα) τόσο συμφώνησαν σε κάθε κρίσιμο ζήτημα που ψήφισαν από κοινού σε όλα. Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν κρύβεται, τα ψηφοδέλτια της στηρίζονται από το ΚΚΕ, σε αυτά συμμετέχουν πέρα από τους Κομμουνιστές, αγωνιστές εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες. Δοκιμασμένοι μέσα στην ταξική πάλη. Συμμετέχουν συνεργαζόμενοι, που μέχρι χτες είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές γιατί είχαν αυταπάτες, όχι γιατί ήθελαν οι ίδιοι να κοροϊδέψουν. Πολλοί από αυτοί νιώσανε προδομένοι από αυτές τις επιλογές, σήμερα εκτιμούν την πεντακάθαρη στάση του ΚΚΕ, βλέπουν προοπτική στη συμπόρευση με αυτό. Ξέρουν πως είναι η σίγουρη επιλογή για την επόμενη μέρα.

 • Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχουν διόδια στην Εγνατία, τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Ποια είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ζήτημα, και τι αγώνες σκοπεύετε να αναπτύξετε σε αυτή την κατεύθυνση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τα διόδια, μετά θα τα έκανε αναλογικά και δήθεν πιο φτηνά, αν και αυτό ήταν παραμύθι. Σήμερα αυξάνει και τους σταθμούς και τα κόμιστρα. Είναι αποτέλεσμα και αυτό σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στην περιοχή μας πάνε καλά οι δουλειές τους, άνοιξαν ένα σταθμό στη Μέστη, ετοιμάζουν άλλον ένα κοντά στην Ασπροβάλτα (που αφορά κύρια την Κεντρική Μακεδονία αλλά και την περιοχή  μας), ετοιμάζουν επιπλέον στην Καβάλα και μετά στο Βόρειο Έβρο. Αυτό ήταν ένα από τα δώρα της τελευταίας αξιολόγησης, για να βγούμε από το τούνελ των μνημονίων πέρα από τις κομμένες συντάξεις και μισθούς θα πληρώνουμε και επιπλέον διόδια. Όλες οι δυνάμεις σε περιφέρεια και Δήμους, συμφωνούν στη διατήρηση των υπαρχόντων διοδίων και στην καλύτερη διεκδικούν να γίνουν αναλογικά. Εμείς ζητάμε πεντακάθαρα κατάργηση όλων των διοδίων. Σαν Λαϊκή Συσπείρωση κάναμε παρεμβάσεις στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, ζητώντας να μπει αυτό το αίτημα, συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις με διακριτό μπλοκ μέσα από τα σωματεία και τους φορείς που ζητούσαν κατάργηση των διοδίων. Ο λαός μας έχει χρυσοπληρώσει τους δρόμους, είναι απαράδεκτο να ξαναπληρώνει για να στηρίζει τους ομίλους. Επίσης διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας που θα συνδυαστεί με νέα χαράτσια, ανατιμήσεις των διοδίων, απολύσεις και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Βέβαια δε συμφωνούμε και με το σημερινό μοντέλο, η ευθύνη για το οδικό δίκτυο θα έπρεπε να είναι κρατική, κάτω από έναν ενιαίο φορέα κατασκευών, που θα έχει την ευθύνη από τη μελέτη, την κατασκευή, ως και τον επανέλεγχο σε κάθε υποδομή. Και δε μιλάμε για το αμαρτωλό κράτος που ταΐζει με κρατικό χρήμα τους ομίλους και σμπαραλιάζει τις υπηρεσίες που αφορούν το λαό.

 • Συχνά ακούμε στις τοπικές εκλογές να προβάλλονται κριτήρια για τον πιο “άξιο”, τον πιο “ικανό”, τα πρόσωπα “που θα κάνουν τη δουλειά”. Για σας ποιο είναι το βασικό κριτήριο σε αυτή την αναμέτρηση;

Σήμερα υπάρχουν ένα σωρό άξιοι και ικανοί που κάνουν μια χαρά τη δουλειά. Για παράδειγμα η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει συχαρίκια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, δε θεωρείται η καλύτερη που πέρασε για τους συμμάχους; Αφού κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά στην περιοχή. Δε στάζει μέλι το στόμα του Ντάϊζεμπλουμ για τον πρωθυπουργό; Αυτό που χρειάζεται να σκεφτεί ο λαός μας είναι ποιον υπηρετούν οι ικανότητες, η αξιοσύνη του καθένα, για “ποιον κάνει τη δουλειά”. Τίμιοι υπάρχουν και στις άλλες παρατάξεις και ικανοί, αλλά όταν συμφωνούν με τις απολύσεις, τη παρουσία του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή σε πολέμους, το κόψιμο μισθών, όταν ψηφίζουν αυξημένα τέλη για τους φτωχούς, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών; Τότε οι άξιοι και τίμιοι, οι ικανοί γίνονται πολύ πιο επικίνδυνοι με αυτές τις ιδιότητες τους για το λαό, γιατί σπέρνουν μεγαλύτερες αυταπάτες.

 • Ποιος είναι ο εκλογικός και γενικότερα πολιτικός στόχος σας σε αυτές τις εκλογές;

Όσο γίνεται ψηλότερα, όσο γίνεται παραπάνω συμβούλους σε Δήμους και περιφέρεια, περισσότερους ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΚΚΕ. Δυνατό ΚΚΕ Παντού. Ο λαός μας θα είναι από καλύτερη θέση την επόμενη μέρα. Σήμερα ο λαός γνώρισε και στην κεντρική σκηνή και τις περιφέρειες, όχι μόνο κυβέρνηση και διοικήσεις αντιλαϊκές, αλλά και αντιπολιτευόμενες δυνάμεις που στήριξαν τις αντιλαϊκές επιλογές. Έγιναν εφεδρείες, για να περάσουν μνημόνια, για τη συμφωνία των Πρεσπών, για τη στήριξη της αστικής στρατηγικής στην περιφέρεια.

Δημήτρης Παπατολίδης: Μια "κόκκινη περιφερειακή διοίκηση" δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζεΓνώρισε τις συνεχόμενες μεταγραφές μεταξύ τους, μόνο το ΚΚΕ είναι εγγύηση για την επόμενη μέρα. Είναι η επιλογή για αυτούς που δε μπορεί να είναι πρόοδος η συμμαχία με τους σφαγείς του παλαιστινιακού λαού, δεν μπορεί να είναι πρόοδος η συμμετοχή σε κάθε επέμβαση, το κόψιμο συντάξεων και μισθών, οι κολλεγιές με ακροδεξιούς, τα εύσημα από τις ΗΠΑ. Αυτοί λοιπόν έχουν την ευκαιρία να ξεθολώσουν το όραμα, τις αξίες τους, να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, να γκρεμίσουν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής από την τρίτη θέση, να νικήσουν τη μοιρολατρία που έχει σπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ τους καλεί να παλέψουμε μαζί, ξέρουμε πως έχουν διαφορές, όμως έχουν πολλά περισσότερα να τους φέρουν σε αυτή την όχθη και όχι να τους κρατήσουν στην αντίπερα όχθη της βαρβαρότητας.

 • Ένα βασικά νέο στοιχείο της αναμέτρησης είναι η πολυδιαφημιζόμενη “απλή αναλογική”. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση γι’ αυτήν, και πως αναμένετε να λειτουργήσει στην πράξη;

Για την κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα και δυνάμεις, είναι καθαρό και το ομολογούν από την εισηγητική έκθεση στο αντίστοιχο νομοσχέδιο όταν είχε έρθει, πως το βλέπουν ως πεδίο συγκλήσεων και συναινέσεων.  Άλλωστε αυτές οι εκλογές γι’ αυτούς θα έχουν όντως κάτι διαφορετικό, πολλά μετεκλογικά ταξίματα και κολλεγιές, ακόμη και με ανταλλάγματα που πριν τα είχαν για τους δικούς τους υποψηφίους σε κάθε παράταξη. Όπως πχ οι θέσεις αντιδημάρχων. Για εμάς ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία από πλευράς συμβούλων σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο, αξιοποιώντας τους υπέρ του λαού.

 • Η Περιφέρεια της ΑΜ-Θ επιχειρείται να παρουσιαστεί ή τουλάχιστον αυτό διακηρύσσεται από επίσημα χείλη, ως ενεργειακός κόμβος. Ποια η επίπτωση στην καθημερινότητα του λαού και ποιος ωφελείται τελικά από την παρουσία των αγωγών ενέργειας;

Η περιφέρεια της ΑΜΘ, κατέχει την πρωτιά της ¨ενεργειακής φτώχειας¨ πανελλαδικά και είναι η περιφέρεια που έχει ήδη ένα κοίτασμα πετρελαίου σε εξόρυξη στον Πρίνο και περνάει ήδη ο αγωγός φυσικού αερίου που προμηθεύει τη χώρα. Το πέρασμα του ΤΑΡ δεν διασφάλισε ποσότητα αερίου, ούτε για τη χώρα ούτε για την περιφέρεια σε πρώτη φάση. Οι θέσεις εργασίας στην κατασκευή του αγωγού, συνοδεύτηκαν με εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, με δουλειά στους -15ο το χειμώνα. Ενώ όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού οι συνολικές θέσεις εργασίες θα είναι μερικές δεκάδες στην περιοχή. Ενεργειακός κόμβος είναι και η Ουκρανία, πλούσια σε ενέργεια είναι και η Λυβύη, αλήθεια τι κέρδισε εκεί ο λαός; Την προηγούμενη εβδομάδα σε μια περιοδεία ένας εργαζόμενος ρώτησε τι θα γίνει τώρα με την Κύπρο και τα κοιτάσματα που βρέθηκαν και ένας παραδίπλα του απάντησε , τι να γίνει γιατί εσένα όταν βρήκαν το πετρέλαιο στον Πρίνο σου δώσαν κανά μπετόνι.

Τα πανηγύρια δεν αφορούν το λαό της περιοχής, της χώρας αλλά το κεφάλαιο. Η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο, με τις πλωτές εξέδρες, το νέο διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία και την αποθήκη φυσικού αερίου στον Πρίνο και τον ΤΑΡ, πάνε μαζί με την ένταση στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, το σενάριο για νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη. Θωρακίζουν τα ανταγωνιστηκά τους οικονομικά σχέδια πολιτικά και στρατιωτικά. Τα σουλάτσα του Αμερικάνου πρέσβη, η αναφορά στην Αλεξανδρούπολη από Ομπάμα πριν και Τραμπ πρόσφατα, πρέπει να μας γεμίζει ανησυχία. Χρειάζεται επαγρύπνηση και δράση απέναντι σχέδια και επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου στη χώρα μας. Όχι μόνο δε φέρνουν την ευημερία και την ειρήνη, αλλά μας μετατρέπουν σε μήλον της έριδος για τους ανταγωνισμούς τους.  Γι’ αυτούς τα σύνορα είναι λάστιχο και εξαρτώνται από τα συμφέροντα τους, είναι επικίνδυνοι οι ισχυρισμοί κυβέρνησης αλλά και ΝΑΤΟτρεχάμενων παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης σαν το Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης που ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ έρχονται να μας φυλάξουν. Η πείρα από το Αιγαίο και με την πρόσφατη παρουσία ναυτικής δύναμης είναι χαρακτηριστική πόσο μας προστάεψε από τις προκλήσεις της Τούρκικης αστικής τάξης.

 • Ένα ζήτημα που απασχόλησε την κοινή γνώμη, είναι το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πόσο επηρεάστηκε η περιοχή της ΑΜ-Θ από το κλίμα του εθνικισμού που καλλιεργήθηκε, και πόσο θεωρείτε πιθανή την ενίσχυση της ακροδεξιάς στις κάλπες; Ποιες είναι οι προκλήσεις για τη δημιουργία ενός μετώπου κατά του φασισμού;

Η προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης να ταυτίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ με το διεθνισμό και την ασφάλεια, έδωσε αέρα στα πανιά του εθνικισμού και των διάφορων φασιστοειδών. Έκρυψε το πραγματικό δίλημμα, τι πραγματικά εξυπηρετείται από τη συμφωνία. Η ονοματολογία ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού, αφού αφήνει απ’ έξω το ζήτημα ποιον υπηρετεί και γιατί γίνεται η συμφωνία. Πώς πραγματικά θα διασφαλιζόταν μια λύση που δε θα άφηνε περιθώρια σε κάθε αλυτρωτισμό, θα αποδυνάμωνε τον εθνικισμό και από τις δύο πλευρές. Αυτό βέβαια απαιτεί σύγκρουση με τους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.  Σίγουρα ο εθνικισμός δεν καλλιεργήθηκε σε μια νύχτα, ήταν κυρίαρχη γραμμή μαζί με τον αντικομουνισμό χρόνια απέναντι στις λαϊκές δημοκρατίες. Όμως τον εθνικισμό τον νομιμοποίησε ο παλιός Συνασπισμός με τη συμμετοχή στα εθνικιστικά συλλαλητήρια το 91 και τον  ενίσχυσε με το ρόλο που παίζει σήμερα με τη συμφωνία. Βέβαια θέλει προσοχή πως υπάρχουν πέρα από τους εθνικιστές, τμήματα του λαού που ανησυχούν για την ευρύτερη κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να τσουβαλιάσει μαζί με τους φασίστες όποιον διαφωνεί μαζί του και αυτό βολεύει και τους δυο. Η ΝΔ από την άλλη τους αγκαλιάζει για να πάρει ψήφους από τα δεξιά τους. Και οι δύο παίζουν με τη φωτιά. Το ΚΚΕ χαλάει τη σούπα στο ψεύτικο περιεχόμενο που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δίπολο ΠΡΟΟΔΟΣ ή ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Όσοι είναι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όσοι είναι με τις επεμβάσεις και τη βαρβαρότητα, όσοι είναι με τον ιμπεριαλιστικό κοσμοπολιτισμό δεν είναι εκφραστές της Προόδου, αλλά το άλλο πρόσωπο του Ιανού, δηλαδή της συντήρησης. Προοδευτική και ριζοσπαστική είναι η θέση του ΚΚΕ που αντιμάχεται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, προβάλλει την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής απέναντι στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό του μέτωπο παίρνει τα συγχαρητήρια από τον διαβολικό Τραμπ που είχε τη στήριξη της Κου Κλουξ Κλαν και το Νετανιάχου.

Δημήτρης Παπατολίδης: Μια "κόκκινη περιφερειακή διοίκηση" δεν θα ήταν γρανάζι αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά σφήνα που θα τις εμπόδιζεΟ φασισμός δεν αντιμετωπίζεται αγκαλιά με αυτούς που τον ενισχύουν, σε συμμαχία με το σύστημα που το γεννά. Η πείρα των αντιφασιστικών μετώπων μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί, ο φασισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από το εργατικό λαϊκό κίνημα, όταν αυτό δε γίνεται ουρά των αστικών κομμάτων, της σοσιαλδημοκρατίας.  Ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού, αν κάνεις συμμαχίες με αυτούς που το γεννάν, παίζεις το παιχνίδι του, τον αφήνεις να παρουσιάζεται σαν αντισυστημικός και να παγιδεύει τμήματα του λαού. Όταν πολεμάς το σύστημα που τον ταΐζει, τον αναγκάζεις να δείξει αυτό που πραγματικά είναι, αναγκάζεται να υπερασπιστεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, να γίνει το σιδερένιο χέρι του. Αυτό εκφράστηκε και στη ζώνη με τα σωματεία, σα σχολεία με τις τελευταίες κινητοποιήσεις και το πόσο πόνεσε τους φασίστες η στάση της ΚΝΕ και σε μια σειρά  χώρους.

Οι δυνάμεις μας παίρνουν και θα συνεχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες μέσα στο κίνημα, στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης σε κάθε γειτονιά, για να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

 • Σε σχέση με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, σχολιάστηκε αρκετά η παρουσία νέων σε ηλικία ανθρώπων, αλλά και σε ό,τι αφορά την ενασχόληση τους με τα κοινά. Τι σηματοδοτεί η σύνθεση του ψηφοδελτίου σας;

Στα ψηφοδέλτια μας συμμετέχουν νέοι αγωνιστές, που δραστηριοποιούνται στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, μέχρι πέρυσι στα 15μελη και 5μελη μαθητικα συμβούλια. Είναι νέοι, όχι όμως άπειροι από αγώνες. Από την άλλη, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν αγωνιστές από το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, στους αγροτικούς συλλόγους, στα σωματεία εμπόρων και επαγγελματιών, στους γυναικείους συλλόγους. Προσπαθούμε να εκφράζουμε όλα τα τμήματα του αγωνιζόμενου λαού. Αυτό που δε θα βρείτε στα ψηφοδέλτια μας είναι μεγαλοεπιχειρηματίες και εκπρόσωπους του κεφαλαίου.

 • Σε πρόσφατη δήλωση μαζί με τον Χρήστο Τρέλλη κάνετε λόγο για “μαυρογιαλούρικες τακτικές”. Επηρεάζεται ο κόσμος από το κλίμα ρουσφετιών και παροχών, και πως απαντάτε σε αυτό;

Ο Μαυρογιαλούρος έγινε γνωστός για τις υποσχέσεις και όχι για το φιλολαϊκό του έργο. Ο περιφερειάρχης ενώ δεν βρήκε ευρώ για δρόμους και ψήφισε μειωμένο προϋπολογισμό κατά 35% περίπου για το οδικό δίκτυο και τη συντήρηση του, ξαφνικά έβρεξε κονδύλια και υπόσχεται ό,τι δεν έγινε στην τετραετία. Από την άλλη, οι κυβερνητικοί βουλευτές καταγγέλλουν πως τα έργα και το χρήμα είναι δικό τους. Μακάρι να γίνονταν έστω και τώρα έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του λαού, να καλύπτονταν κενά με μόνιμες θέσεις που είναι απαραίτητα. Με ψίχουλα όμως και με προεκλογικά ταξίματα μάλλον τα έργα τους θα θυμίζουν μετεκλογικά τα έργα του Μαυρογιαλούρου.

 • Ποιο το επίπεδο κινητοποίησης του κόσμου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ; Υπάρχουν αγώνες που αναπτύσσονται; Και πως μπορούν να ενισχυθούν;

Σίγουρα στην περιοχή μας ο συσχετισμός δύναμης δεν είναι ο καλύτερος σε όλη τη χώρα. Αυτό θα ήταν και πρόβλημα αν το καλοσκεφτεί κάποιος από τη σκοπιά συγκέντρωσης και εργατικής τάξης και της βαρύτητας του κινήματος της στην περιοχή σε σχέση για παράδειγμα με την Αττική. Παρόλαυτά υπάρχουν θετικά μηνύματα. Οι κινητοποιήσεις στον ΤΑΡ για ΣΣΕ από το συνδικάτο οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για ελλείψεις στο Κέντρο υγείας στα Δίκαια, οι κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων που είναι πολύ μαζικές. Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις να δυναμώσει παραπέρα το εργατικό και λαικό κίνημα, να μη γίνεται ουρά της εργοδοσίας και των αστικών κομμάτων. Να αντεπιτεθεί βάζοντας στην προμετωπίδα του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών σε σύγκρουση με το σύστημα που τις τσακίζει.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood