Ως ο «Έλληνας ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», αναδείχθηκε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, από το έγκριτο VoteWatch-EU, το πλέον εξειδικευμένο μέσο αξιολόγησης και παρακολούθησης των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο του 2014, με ποσοστό 42,1%, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο ίδιο αξίωμα με το συντριπτικό ποσοστό 73,5%.

Ως ο μόνος Έλληνας και ο μόνος από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Προεδρείο της Ευρωβουλής, αλλά και ως μέλος των – καθοριστικών για την Ελλάδα – Επιτροπών Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCΟΝ) και Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, o Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια της εντολής του ξεχώρισε από την Εθνική αντιπροσωπεία Ευρωβουλευτών της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη διάκριση αυτή από το Vote Watch Europe.

infographic 3 finalΗ έκθεση απολογισμού για την κοινοβουλευτική θητεία 2014-2019, του VoteWatch-EU, καταγράφει ποιοι κοινοβουλευτικοί της Ε.Ε. είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η μελέτη αξιολόγησης βασίζεται στη συγκέντρωση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών σχετικά με τις διάφορες δράσεις κάθε βουλευτή του ΕΚ κατά την άσκηση της εντολής του σε τρεις κύριες κατηγορίες: άμεση διαμόρφωση των εκθέσεων του Κοινοβουλίου, ηγετικές θέσεις σε κοινοβουλευτικά όργανα (γραφείο, επιτροπές κ.λπ.) και δύναμη του πολιτικού δικτύου του κάθε Ευρωβουλευτή (θέσεις εντός της ομάδας, κόμμα, πρόσβαση στην κυβέρνηση).

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 26ης Μαΐου, για μια νέα θητεία στην Ευρωβουλή.

Το πραγματικό διακύβευμα των ευρωεκλογών, το περιέγραψε (και) από την Κομοτηνή πρόσφατα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.