Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης: “Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό”

Απειλείται το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό | Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για υπέρογκες αυξήσεις προς τους καταναλωτές.
ΓΚΑΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 4

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε από τις 16 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων παρακάμπτει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και τις μετατρέπει σε παρόχους δυναμιτίζοντας την αυτοτέλειά τους. Ως Ρυθμιστική Αρχή, καθώς δεν υπάγεται στην εποπτεία του Δημοσίου, ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για υπέρογκες αυξήσεις προς τους καταναλωτές.

Τον περασμένο Οκτώβρη, το Συμβούλιο της Επικρατείας για τρίτη φορά αποφάνθηκε ότι οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να ανήκουν στο Δημόσιο καθώς οι υπηρεσίες τους είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού.

Ο Δήμος Κομοτηνής συντάσσεται με την ανακοίνωση, όπως και με τη σημερινή κινητοποίηση, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, αναγνωρίζοντας την απειλή απέναντι στο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι το νερό.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης, δήλωσε: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του θεμελιώδους αγαθού του νερού, είναι αδιαπραγμάτευτος. Συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, και διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και με την άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα φορείς, κατά τον οποίο πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη και η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Επίσης ζητάμε τη διαβεβαίωση ότι οι ΔΕΥΑ θα στηριχθούν θεσμικά και οικονομικά για να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους, που αφορά την εξασφάλιση ποιοτικού πόσιμου νερού σε επαρκή ποιότητα για τους καταναλωτές, και τη δημιουργία έργων υποδομής που θα βελτιστοποιήσουν την ποιότητα του νερού. Ο μόνος δρόμος για να μη γίνουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις των τιμολογίων, και να λαμβάνονται υπ΄ όψη τα ειδικά κοινωνικά κριτήρια των νοικοκυριών, είναι να παραμείνει ως έχει ο χαρακτήρας των ΔΕΥΑ».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood