Προσκεκλημένος ομιλητής στη χθεσινή παρουσίαση της “Πρωτοβουλίας για την Υγεία” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστεί και το νέο υπερσύγχρονο νοσοκομείο Κομοτηνής, ήταν και ο τέως Διοικητής του “Σισμανόγλειου” Νοσοκομείου Κομοτηνής και σκαπανέας του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος της Ροδόπης, Δρ Γεώργιος Φιλιππίδης, ωστόσο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατό να παραβρεθεί.

Για πρώτη φορά από τον Φλεβάρη του 2017 που είχε την πρώτη επικοινωνία και αλληλογραφία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Φιλιππίδης απουσίασε από εκδήλωση σχετική με το μεγαλόπνοο αυτό έργο.

“Από εδώ και πέρα κοιτάμε μόνο μπροστά, ώστε με συνεργασία, ομοψυχία και σύμπνοια, το τόσο μεγάλο και απαραίτητο αυτό έργο για την περιοχή μας, και στην ώρα του να ολοκληρωθεί και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για την επιτυχή εκτέλεση του σκοπού αυτού ήμουν από την αρχή και παραμένω στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων”.

Του ζητήσαμε το σχόλιό του για την εξέλιξη του σπουδαίου αυτού έργου του οποίου υπήρξε πρωτεργάτης, και ευγενικά όπως πάντα, και με νόημα, μας απάντησε:

Με περηφάνια και θαυμασμό παρακολουθήσαμε για ακόμα μια φορά την παρουσίαση των μεγαλόπνοων σχεδίων κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Ένα τεράστιο έργο που τόσο έχει ανάγκη ο Νομός Ροδόπης αλλά και ολόκληρη η Θράκη. Μια δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που από τον αρχικό σχεδιασμό τον Φλεβάρη του 2017 μέχρι και την ολοκλήρωση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του Ρέντζο Πιάνο τον Ιούνιο του 2019, σήμερα αρχίζει να μετουσιώνεται σε πράξη, ώστε σε τέσσερα χρόνια να είμαστε μπροστά σε ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα Νοσοκομείο.

Ένα σύγχρονο και πρότυπο Νοσοκομείο, πέρα από σοβαρή επένδυση για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή, έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για την τοπική μας κοινωνία, αλλά κυρίως αποτελεί πόλο έλξης για αξιόλογο ιατρικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που δυστυχώς μέχρι σήμερα είτε μεταναστεύει στο εξωτερικό, είτε επιλέγει τα μεγάλα αστικά κέντρα για να εργαστεί.

Είμαι βέβαιος ότι οι καινοτομίες του νέου γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, ο υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός και ξενοδοχειακός εξοπλισμός του, και τα προηγμένα διαγνωστικά και μηχανολογικά του συστήματα, θα αποτελέσουν κίνητρο για πολλούς φερέλπιδες επιστήμονες ώστε να έρθουν και να εργαστούν στην ακριτική Ροδόπη με βασικό στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος στην περιοχή.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον Νόμο 4564/2018 που ψήφισε η ελληνική Βουλή, εξασφαλίστηκε η πλήρης στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, ως βασική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας για την παραλαβή της μεγάλης αυτής Δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στη χθεσινή εκδήλωση «Πρωτοβουλία για την Υγεία» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και να προβώ σε έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι σήμερα πορείας του μεγάλου έργου κατασκευής του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, όπως μου ζητήθηκε. Εξάλλου, το ιστορικό της τεράστιας αυτής Δωρεάς για τον τόπο μας, είναι λίγο πολύ γνωστό σε όλους. Από εδώ και πέρα κοιτάμε μόνο μπροστά, ώστε με συνεργασία, ομοψυχία και σύμπνοια, το τόσο μεγάλο και απαραίτητο αυτό έργο για την περιοχή μας, και στην ώρα του να ολοκληρωθεί και με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για την επιτυχή εκτέλεση του σκοπού αυτού ήμουν από την αρχή και παραμένω στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών φορέων“.

Θυμηθείτε τα σημαντικότερα μέχρι σήμερα στάδια του έργου “Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής Σταύρος Νιάρχος”:

Εξάλλου επί διοίκησης του κ. Φιλιππίδη, ανακατασκευάστηκαν άρδην και τα χειρουργεία του “Σισμανόγλειου” Κομοτηνής: