Σε αποχή από τα μαθήματά τους και κατάληψη του κτιρίου του σχολείου τους, προχώρησαν οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ Κομοτηνής.

Το αίτημα των μαθητών είναι να μην εφαρμοστεί το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για τα ιεροσπουδαστήρια, με το οποίο μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θρησκευτικής εξειδίκευσης και η διδασκαλία στην τουρκική γλώσσα (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Επίσης, οι εκπρόσωποι των μαθητών ζητούν το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί αντίστοιχα, όπως εφαρμόζεται σε όλα τα μειονοτικά σχολεία.

Για τους παραπάνω λόγους, προχώρησαν σε διήμερη αποχή και κατάληψη – σήμερα και αύριο –  και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Σημειώνεται ότι για τα ιεροσπουδαστήρια είναι ημέρες αργίας η Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή γίνονται κανονικά μαθήματα.

Από την πλευρά της, η Σχολική Εφορεία του Ιεροσπουδαστηρίου Κομοτηνής εμμένει στην αρχική της θέση και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η  Σχολική Εφορεία  από κοινού με τους Γονείς και τους των Μαθητών και των Μαθητριών του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγέ της Κομοτηνής, είχαμε υποβάλλει εγγράφως, τις προτάσεις και τα αιτήματά μας, όσον αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα του Ιεροσπουδαστηρίου προς τον Πρωθυπουργό, προς τον Υπουργό Παιδείας. Έρευνας και Θρησκευμάτων, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ, τα οποία είχαμε κοινοποιήσει και προς τους μειονοτικούς Βουλευτές της περιοχής μας.

Μετά  την τελευταία κοινοποίηση του ωρολογίου προγράμματος στις 16/11/2018 στο Σχολείο μας και ύστερα από το Δελτίο Τύπου του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. με θέμα σχετικά το ωρολόγιο πρόγραμμα των Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης, κατά την τελευταία συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και των Μαθητριών, έχουμε λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις.

  1. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δελτίο τύπου, το τελευταίο ωρολόγιο πρόγραμμα  για το Σχολείο μας, το θεωρούμε απαράδεκτο και παραμένουμε σταθεροί, στις αρχικές θέσεις και στις αποφάσεις που είχαμε λάβει όσον αφορά αυτό το θέμα.
  2. Κατά τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Ιεροσπουδαστηρίων, ήταν απόλυτα αναγκαίο να διαφυλαχθεί η ισορροπία μεταξύ του ελληνόγλωσσου και του τουρκόγλωσσου προγράμματος. Κατόπιν αυτού, ζητούμε, οι αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα να διαμορφωθούν σύμφωνα με τα διμερή ισχύοντα Μορφωτικά Πρωτόκολλα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και τις σχετικές διατάξεις Συνθήκης της Λοζάνης.  Ζητούμε να συμπεριληφθεί η διδασκαλία των μαθημάτων των Μαθηματικών, της Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Φυσικής Αγωγής και και των Αγγλικών στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα, όπως συνέβαινε μέχρι το 1983.
  3. Ορισμένα μαθήματα που δεν υπάρχουν εντελώς, ή διδάσκονται σε περιορισμένες ώρες στα  δημόσια και επαγγελματικά σχολεία της χώρας,  παρόλα αυτά προβλέπεται η διδασκαλία τους κατά το ωρολόγιο εβδομαδιαία πρόγραμμα του Ιεροσπουδαστηρίου, περιορίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα μαθήματα του τουρκόγλωσσου προγράμματος.  Όπως δεν τίθεται πρόβλημα ισοτιμίας με το ωρολόγιο πρόγραμμα των μειονοτικών Γυμνασίων και Λυκείων, έτσι και στο Σχολείο μας δεν πρόκειται να τεθεί πρόβλημα ισοτιμίας λόγω ωρολογίου προγράμματος.
  4. Αναμένουμε πλήρη σεβασμό από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας μας προς την θρησκευτική ταυτότητα του Ιεροσπουδαστηρίου μας, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον σημαντικών ιστορικών μουσουλμανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Βαλκανίων!  Πρέπει όλα τα μαθήματα, η γλώσσα διδασκαλίας τους, ζητήματα σχολικών εγχειριδίων και διδασκόντων καθηγητών, να διαμορφωθούν σύμφωνα με τα διμερή Μορφωτικά Πρωτόκολλα Ελλάδος και Τουρκίας και τις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης.

Επίσης, πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί επίσημα το μειονοτικό και βακουφικό καθεστώς του Ιεροσπουδαστηρίου μας.

5. Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα σύννομα αιτήματά μας. Δεν θα διστάσουμε να προσφύγουμε σε κάθε είδους νόμιμη ενέργεια, κατά της προσπάθειας επιβολής αυθαίρετων τετελεσμένων…».