Την κεντρική ομιλία (keynote speech) του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου IEEE ISCC 2019 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, εκφώνησε ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ Βασίλειος Τσαουσίδης (όπως πληροφορηθήκαμε από σχετική ανάρτηση του ιδιίου στην προσωπική του σελίδα στο facebook).

e3fbb7e2 tsaousidis diethnes sinedrio 2Η ομιλία του κ. Τσαουσίδη είχε ως θέμα το “Διαστημικό Διαδίκτυο” και βασίστηκε εν μέρει σε κοινή εργασία του με τους Vint Cerf (Αντιπρόεδρο της Google και “πατέρα” του διαδικτύου), Jon Crowcroft (Καθηγητή Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ), και Scott Burleigh (Ερευνητή της NASA).

Το “Διαστημικό Διαδίκτυο” αναφέρεται στη διαδικτύωση των κάθε είδους συσκευών του διαστήματος. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, χρησιμοποιούνται τεχνικές, πρωτόκολλα και αλγόριθμοι του διαδικτύου, προσαρμοσμένα κατάλληλα στις ειδικές συνθήκες του διαστήματος. Η διαδικτύωση του διαστήματος θα καταστήσει εφικτή την ευκολότερη και συνεχή επικοινωνία με το διάστημα, καθώς και τις συνεργατικές αποστολές των διαστημικών οργανισμών.

Η κεντρική ομιλία ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου όπως το προαναφερθέν, είναι ιδιαίτερα τιμητική. Είναι η ομιλία με την οποία ξεκινούν οι εργασίες του, και ανατίθεται συνήθως σε διακεκριμένους επιστήμονες που περιγράφουν την έρευνα σε έναν ειδικό χώρο. Έχει διάρκεια μιας ώρας και κατόπιν ακολουθεί συζήτηση.

3d708689 tsaousidis diethnes sinedrio 1
Απονομή τιμητικού επαίνου στον Καθηγητή Βασίλειο Τσαουσίδη για την κεντρική ομιλία του με θέμα “Διαστημικό Διαδίκτυο” στο 24ο διεθνές συνέδριο IEEE ISCC 2019 στη Βαρκελώνη Ισπανίας.
Η σημασία λοιπόν της ομιλίας του κ. Τσαουσίδη σε αυτό το συνέδριο, αλλά και η εν γένει ενεργή διεθνή παρουσία του στον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, είναι πρόδηλη για το ΔΠΘ. Το οτι στο ακριτικό μας πανεπιστημιακό ίδρυμα υπάρχουν και εργάζονται τέτοιου επιπέδου ακαδημαϊκοί, που αναπτύσσουν συνεργασίες ακόμη και με τον Αντιπρόεδρο της Google, είναι προφανές πως συνιστά γεγονός το οποίο αφενός επιβεβαιώνει το διεθνές κύρος των Καθηγητών του ΔΠΘ, και αφετέρου αναδεικνύει το εν λόγω πανεπιστήμιο ως ένα ερευνητικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας!