Οι Νοσηλευτές είναι από τους πιο αφοσιωμένους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας: παρέχουν φροντίδα, ανακούφιση και ενδιαφέρον σε κάθε άνθρωπο που βιώνει καταστάσεις όπου βάλλεται η υγεία του.

Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (1946), «η υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτή γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1965 στις 12 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, της Αγγλο-Ιταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

a63b2243 home page slider1
Η “μητέρα” της σύγχρονης νοσηλευτικής, Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ.

Ο Νοσηλευτής είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι μαζί του όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, την ασθένεια, τη σωματική και ψυχική κατάπτωση. Παλεύει με όλες τις δυνάμεις του για να μη χαθεί κανένας ασθενής. “Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας όταν ένας ασθενής αναρρώνει και επανέρχεται στην καθημερινότητα του.  Βιώνουμε μαζί του τη χαρά, το γέλιο, τη σωματική και ψυχική ανάταση”, λένε οι ίδιοι οι Νοσηλευτές, που καλούνται να επιδεικνύουν ψυχραιμία υπό συνθήκες πίεσης, να απαντούν σε συνεχείς ερωτήσεις, να χρησιμοποιούν τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας τους για να κάνουν τον ασθενή και συνάνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα. Οι Νοσηλευτές είναι έτοιμοι για οτιδήποτε: καλούνται να αντιδράσουν ταχύτατα στα επείγοντα περιστατικά, στην κλινική επιδείνωση, στα απρόβλεπτα σενάρια που υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο. Αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο με το έργο τους έχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλού επιπέδου προσόντα. Κυρίως όμως απαιτούνται ψυχικές αντοχές για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και με έντονες συναισθηματικές διαφοροποιήσεις. Οι Νοσηλευτές είναι εκείνοι που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, εκείνοι που μοιράζονται την αγωνία, τη λύπη και τη χαρά τους, που θα δράσουν άμεσα και σωστά στις πιο κρίσιμες στιγμές ή που θα πρέπει να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός.

Η νοσηλευτική γενικώς θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα.

Η Νοσηλευτική μέσα από τα λόγια των νοσηλευτών:

  • Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ποτέ δεν βιώνεις την ίδια κατάσταση. Κάθε μέρα καλείσαι να δίνεις απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα.
  • Υπάρχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν βλέπεις τον ασθενή σου να σου χαμογελάει, να σε ευχαριστεί για τη φροντίδα που του παρέχεις.
  • Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα, στις αργίες, τα Σαββατοκύριακα, απογεύματα, νύχτες αδιάκοπα, ακούραστα. Είμαστε εδώ για όλους, για κάθε ανάγκη.

Πηγές: hygeia.gr, venizeleio.gr