Διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός – Από το Άγιον Όρος στη Ρωσία (1518-2018)», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πεντακοσίων ετών από τη μετάβαση του Άγιου Μάξιμου στη Ρωσία, συνδιοργανώνουν η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης (πρώην Μονή Λαζαριστών) στη Σταυρούπολη, και θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Θα παρουσιαστούν δεκατρείς πρωτότυπες εισηγήσεις εκκλησιαστικών προσώπων, πανεπιστημιακών καθηγητών και ειδημόνων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Διεθνής επιστημονική ημερίδα για τον "Άγιο που συνδέει Ελλάδα και Ρωσία", τον Άγιο Μάξιμο ΓραικόΗ εναρκτήρια εισήγηση θα γίνει από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος.

Στο τέλος της ημερίδας, στις 7:30 μ.μ., θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο για τη ζωή του Άγιου Μάξιμου. Τραγούδια θα αποδώσει η γυναικεία χορωδία «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος» της Ιεράς Μητρόπολεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (σενάριο, σκηνοθεσία και διεύθυνση της χορωδίας, από τη Μαρία Χαραλαμπίδου).

Σύντομη βιογραφία του Αγίου Μάξιμου του Γραικού (1470-1556)

Ο Άγιος αφού είχε λάβει λαμπρή και υψηλού επιπέδου παιδεία στα πανεπιστήμια της Ιταλίας, ήλθε το 1506 στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για να γίνει μοναχός. Έμεινε για περισσότερο από μια δεκαετία στη Μονή, ζώντας τη μοναχική ασκητική ζωή σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση. Κατόπιν πρόσκλησης του τότε Μεγάλου Ηγεμόνα Βασιλείου Γ΄ Ιβάνοβιτς, το 1518, πήγε στη Ρωσία για να μεταφράσει και να διορθώσει λειτουργικά και εκκλησιαστικά βιβλία τα οποία είχαν νοθευτεί από διάφορες αιρέσεις και άλλες πλανεμένες δοξασίες. Το έργο του επαινέθηκε από τον Μεγάλο Ηγεμόνα, τον τότε Μητροπολίτη Μόσχας και την Ιερά Σύνοδο, αλλά στη συνέχεια, μετά από συκοφαντίες, κατέληξε αδίκως στη φυλακή για 26 ολόκληρα χρόνια. Από εκεί συνέχιζε να στηρίζει και να καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ρωσίας. Συνέγραψε πλήθος επιστολών και θεολογικών συγγραμμάτων, που πρόσφατα εκδόθηκαν και στα ελληνικά. Αποφυλακίστηκε τα τελευταία πέντε έτη της ζωής του, αλλά δεν του επετράπη η επιστροφή του στη Μονή της μετανοίας του, το Βατοπαίδι. Κοιμήθηκε στη Ρωσία το 1556, και εκεί οι πιστοί τον τιμούσαν από νωρίς ως Άγιο. Το 1998 κατετάγη επίσημα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Ρωσίας και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και σοφός της εποχής του, που με τους ασκητικούς αγώνες του και τη Χάρη του Θεού αγίασε. Είναι ο Άγιος που συνδέει την Ελλάδα με τη Ρωσία. Ωφέλησε πολύ, πνευματικά, αλλά και προήγαγε τον πολιτισμό στη Ρωσία, ώστε δίκαια ονομάστηκε «Φωτιστής των Ρώσων».