“Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών της Ροδόπης δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση”, εκτιμά ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, μετά την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό προστασίας του πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στην κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλλε προ ημερών.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτου αναφέρει:

“Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών της Ροδόπης, όπως φαίνεται από την απάντηση του υφυπουργού Προστασίας Ελευθέριου Οικονόμου, δεν αποτελούν προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, όπως η επικοινωνιακή διαχείριση των επιχειρήσεων της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Γι’ αυτό άλλωστε στο ερώτημα για το αν θα καλυφθούν οι 50 κενές οργανικές θέσεις μετά τις 24 αποσπάσεις υπαλλήλων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, που δυσχεραίνουν εκ των πραγμάτων το έργο της και δεν μπορεί να ασκήσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της, με την απάντησή του υφυπουργού η κυβέρνηση αισθάνεται ικανοποιημένη, αναφέροντας ότι έχουν καλυφθεί στο σύνολό τους οι προκηρυχθείσες, κατά τις τακτικές μεταθέσεις, θέσεις, ενώ αυτή ενισχύεται, δήθεν, με δέκα αστυνομικούς – ειδικούς φρουρούς. Δυστυχώς τα προβλήματα της ασφάλειας και η προστασία των πολιτών της Ροδόπης, μετά την απάντηση του υφυπουργού, θα παραμείνουν, όπως και οι ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, υπηρεσιακά οχήματα και εξοπλισμό”.

Η απάντηση του υφυπουργού προστασίας του πολίτη έχει ως εξής:

“Διαρκής επιδίωξη του Υπουργείου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η διασφάλιση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου απόδοσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο. Στην κατεύθυνση αυτή, αναλαμβάνονται οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανανέωση, πλέον των άλλων, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών Υπηρεσιών, προκειμένου αυτές να εκπληρώνουν την αποστολή τους. Ενδεικτικά, με μέριμνα του Αρχηγείου, υπεγράφη σύμβαση για την προμήθεια αλεξίσφαιρων γιλέκων, εξοπλισμός ο οποίος έχει ήδη από 20/11/2019 παραληφθεί και θα κατανεμηθεί άμεσα στους δικαιούχους. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στο ζήτημα του μηχανολογικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Ροδόπης, κατά την τελευταία τριετία έχει κατανεμηθεί σε αυτή ικανός αριθμός οχημάτων διαφόρων τύπων και κατηγοριών, ενώ έχει προγραμματιστεί η περαιτέρω ενίσχυσή της, τόσο μέσω κατανομών κατασχεμένων οχημάτων, όσο και με τη συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ενδεικτική, δε, τυγχάνει, η υπ’ αριθμ. 9/2018 Διακήρυξη του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, για τη Δράση «Εξοπλισμός Αστυνομικών Υπηρεσιών για Παρεμβάσεις Ενεργητικής Ασφάλειας Μεταφορών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης», στην οποία περιλαμβάνεται και η Δ.Α. Ροδόπης. Όσον αφορά, δε, στην επίλυση των στεγαστικών ζητημάτων των Υπηρεσιών της εν λόγω Διεύθυνσης, από την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας εκπονήθηκε μελέτη αναδιαμόρφωσης για το δωρεάν παραχωρηθέν κτίσμα που βρίσκεται στον οικισμό Παγούρια του Δήμου Κομοτηνής, ενώ για το κτίριο όπου στεγάζεται η υπ’ όψιν Διεύθυνση, διερευνάται η δυνατότητα επιλεξιμότητας και ένταξής του σε Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης. Τέλος, επισημαίνεται, ότι έχουν ήδη καλυφθεί στο σύνολό τους οι προκηρυχθείσες κατά τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, θέσεις στη Δ.Α. Ροδόπης, ενώ αυτή ενισχύεται περαιτέρω με δέκα Αστυνομικούς-Ειδικούς Φρουρούς“.