Μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές μετεωριτών, με την ονομασία “Διδυμίδες”, αναμένεται να εκδηλωθεί απόψε.

Σύμφωνα μάλιστα με τα Καιρικά Νέα Θράκης, βάσει της μετεωρολογικής πρόγνωσης θα σημειωθεί “άνοιγμα” του καιρού στη Θράκη αργά τη νύχτα και καθώς θα πλησιάζουμε προς τις πρωινές ώρες, οπότε και είναι πολύ πιθανό να είναι ορατό το εντυπωσιακό φαινόμενο στην περιοχή μας!

Ο Έβρος αναμένεται να έχει μεγαλύτερη καθαρότητα θέασης τους φαινομένου για περισσότερη ώρα, καθώς ο καιρός θα “ανοίξει” νωρίτερα στο ανατολικό τμήμα της Θράκης.

Ειδικότερα, όσοι παραμείνουν ξύπνιοι από τις…3 τα ξημερώματα ως και τις 6-7 το πρωί, θα έχουν την ευκαιρία να διακρίνουν περίπου 80 πεφταστέρια την ώρα!

Μάλιστα το φαινόμενο αποτελεί το σημερινό doodle της μηχανής αναζήτησης της Google.

"Διδυμίδες" ορατές απόψε στη Θράκη!

 

Όπως αναφέρει, δε, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, “οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους ειδικούς ο «βασιλιάς» των διαττόντων αστέρων, καθώς μπορούν να «παράγουν» 60 έως 120 φωτεινά πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μετέωρά τους κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα). Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά μάλλον ο μυστηριώδης αστεροειδής «3200 Φαέθων» που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του. Ο «Φαέθων», διαμέτρου περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει κοντύτερα στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ανά τακτικά χρονικά διαστήματα «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φθάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας. Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι το μυστήριο των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά, καθώς όπως υποστηρίζουν, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με τη μορφή μετεώρων”.