Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρέθηκα για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Με κάλεσαν οι κοσμοναύτες να τους κάνω τη βασιλόπιτα, να τους πω τα κάλαντα, να τους μιλήσω για την άσπρη σκόνη – την άχνη ζάχαρη – να ενώσουμε τον κόσμο του διαστήματος με εκείνον των τριγλυκεριδίων. Από κάθε άποψη επιστημονική αποστολή διερεύνησης. Πήρα μαζί μου μια πένσα, ένα κατσαβίδι κι ένα κομμάτι σύρμα να έχω μήπως χρειάζεται κάποιον τεχνικό έλεγχο ο DUTH-Sat, ο δορυφόρος του Πανεπιστημίου μας.
Το ταξίδι μου ήταν λίγο περιπετειώδες. Φτάνοντας στη στρατόσφαιρα, οι εξωγήινοι με σταμάτησαν για τον καθιερωμένο έλεγχο. Εντυπωσιάστηκαν γιατί στο διαβατήριό μου έγραφε μπακλαβατζής, ενώ στην αστυνομική μου ταυτότητα ζαχαροπλάστης. Όταν επιστρέφω θα γράφει και κοσμοναύτης, τους είπα. Άντε γεια, συμπλήρωσε ο αρχηγός τους, ολόιδιος ο Τάκης Τσουκαλάς.
Εννέα κοσμοναύτες με επικεφαλής τον Ελληνοπόντιο Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο, με υποδέχτηκαν περιχαρείς. Γαστρονομικός επισκέπτης, θα φάμε καλά, σκέφτηκαν. Είχα στη διάθεσή μου υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, ψηφιακά τα πάντα όλα.
Ο Ρώσος-Ελληνοπόντιος Θεόδωρος ήταν συνέχεια δίπλα μου. Ας είναι καλά. Γίναμε φίλοι. Πιάσαμε τη συζήτηση.
– Θοδωρή όπως είδα έχετε και αίθουσα διδασκαλίας.
– Ναι Στέλιο, εκεί διδάσκω στους κοσμοναύτες την Ποντιακή διάλεκτο. Ανεξάρτητα από τις χώρες που προέρχονται, ποντιακά μιλάνε όλοι.
– Τι σημαίνει Πόντιος κι΄ έναν ομμάτ;
– Κάτι σαν Χάρρυ Κλυν. Χαράλαμπος Τραμπάκουλας. Θεός Σχωρέστον.
– Στις 14 Οκτωβρίου του 2014 ο Σύλλογος Ποντίων Σούρμενων Αττικής σε τίμησε ιδιαίτερα. Επειδή είσαι ο πρώτος Έλληνας κοσμοναύτης ή επειδή είσαι Πόντιος;
– Άλλα λόγια ν΄αγαπιόμαστε.
– Θόδωρε σα που σαλαγάει ο δορυφόρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου; Να τον εξετάσω. Να τον ακροαστώ.
– Μια χαρά είναι. Δεν σαλαγάει. Πλοήγηση κάνει. Κάνε εσύ τη Βασιλόπιτά μας να φάμε, να πιούμε όλοι μαζί, εκπληρώνοντας την αποστολή σου, κι αύριο φεύγουμε πίσω παρέα. Θα έρθω στα μέρη σας. Κάνω διδακτορική εργασία στην Ποντιακή Διάλεκτο με τον καθηγητή Ηλία Πετρόπουλο στην Κομοτηνή στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών.
Έτσι έγινε στη συνέχεια. Τραπέζι με τα ούλα του. Κάλαντα, Ευχές, Έμορφα Τραγωδίας και ΣΕΡΑ! ΣΕΡΑ! ΣΕΡΑ! Πυρρίχειος χορός από τους κοσμοναύτες για την υποδοχή του 2019 με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να σείεται. Κατάλαβα με το παραπάνω τότε τι σημαίνει Πόντιος κι΄ έναν ομμάτ.
Καλή χρονιά.
Χρόνια σας πολλά.
Στέλιος  Αρσενίου